ΠΑΣΟΚ: Κορυφώνεται η δραστηριότητα των υποψηφίων στην τελική ευθεία για τις κάλπες – Βήμα-βήμα η εκλογική διαδικασία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τις εκλογές ανάδειξης αρχηγού, ο πρώτος γύρος των οποίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, ενώ ο δεύτερος την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος με παρεμβάσεις τους σε ΜΜΕ, σποτ, περιοδείες και συγκεντρώσεις επιχειρούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την επόμενη μέρα.

«Τα δύσκολα είναι πίσω μας και ήταν να φύγουμε από τις μυλόπετρες του δικομματισμού» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Live News του MEGA. «Την Κυριακή που έρχεται, δεν κρίνεται μόνο ποιος θα είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, κρίνεται πότε επιτέλους θα κλείσει η πόρτα του Μαξίμου για τον ίδιο» υποστήριξε.

Με αφορμή την επικαιροποιημένη πρόταση νόμου που κατέθεσε ξανά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις για χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ, λύση για τις 60 χιλιάδες οικογένειες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο και τη δυνατότητα για τον δανειολήπτη πριν πουληθεί το δάνειό του στο fund να κάνει αντιπρόταση, καθώς και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι “την Κυριακή κρίνεται ποιος μπορεί να είναι καλή αντιπολίτευση για να είναι και καλή κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές»

Aπό την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ανέφερε πως: «το θέμα είναι θα πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή να αλλάξουμε αρχηγό και να κάνουμε επανασύνδεση με την κοινωνία, χρειαζόμαστε ηγετική ομάδα».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μιλώντας στο Αction 24, επισήμανε: «πρέπει να ξαναβρεί κινηματικά του χαρακτηριστικά, καθαρές θέσεις που θα απαντούν στα προβλήματα της κοινωνίας».

Η Άννα Διαμαντόπουλου κορύφωσε την προεκλογική της εκστρατεία με την κεντρική προεκλογική της ομιλία: «Έχω ένα τριπλό σχέδιο: Για την Ελλάδα, την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ» στις 6 του Οκτώβρη εκτός από Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίζουν και για την/τον επόμενο/η πρωθυπουργό της πατρίδας μας και θα είναι Σοσιαλδημοκράτισα»

Για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μίλησε ο Χάρης Δούκας στην ΕΡΤ: «ο κ. Μητσοτάκης χάνει στην κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ εκεί πρέπει να δώσει την μάχη, να φτιάξουμε το πολίτικο κέντρο που θα αναλάβει την διακυβέρνηση την επόμενη μέρα».

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως: «Η συμμετοχή σου είναι εντολή για ένα μεγάλο και νικηφόρο κίνημα όπως ήταν πάντα το ΠΑΣΟΚ Εσύ αποφασίζεις για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ζητώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο σου».

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Όλα τα εκλογικά κέντρα – Πού και πώς μπορείτε να ψηφίσετε

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τα εκλογικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.

Μπορείτε να τα δείτε εδώ ανά περιφέρεια αναλυτικά, όπως μπορείτε να δείτε και τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα ειδικό διαδραστικό χάρτη, ώστε κάθε ψηφοφόρος να βρει το πιο κοντινό του εκλογικό τμήμα και να μάθει πού ψηφίζει.

Στα αριστερά της σελίδας υπάρχει ο χάρτης και κάνοντας κλικ στην περιφέρεια που επιθυμείτε αμέσως βγάζει δεξιά όλα τα εκλογικά τμήματα και μάλιστα υπάρχει και χάρτης για να σας κατευθύνει.

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη.

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάρει μέρος όποιος ψηφοφόρος επιθυμεί ακόμα και χωρίς να είναι μέλος του κόμματος, όπως άλλωστε συνέβη σε όλες τις τελευταίες εσωκομματικές αναμετρήσεις του κινήματος.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφοφορία

Καθώς όλοι οι υποψήφιοι και κομματικοί παράγοντες στη Χ. Τρικούπη προβλέπουν αυξημένη συμμετοχή πρόκειται να λειτουργήσουν περίπου 950 εκλογικά τμήματα σ΄όλη τη χώρα και σε ορισμένες πόλεις του εξωτερικού. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχει ένα tablet, μέσω του οποίου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων και στο τέλος η καταμέτρηση των ψήφων.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τη δυνατότητα να δοθεί παράταση εκεί που θα διαπιστωθεί αυξημένη προσέλευση.

Μπορούν να ψηφίσουν όσοι κι όσες έχουν ηλικία από 16 ετών και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και όσοι αλλοδαποί βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Προϋπόθεση είναι να είναι ή να εγγραφούν μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή να δηλώσουν πώς επιθυμούν να είναι φίλοι του. Με υπεύθυνη δήλωση θα δηλώσουν ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Αυτό μπορεί να γίνει στο εκλογικό τμήμα καταβάλλοντας το ποσό των 3 ευρώ. Πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο αποδεικτικό έγγραφο για την ταυτοποίηση τους (πχ δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο).

Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.

Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Ο εκλογέας:

  • Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι «υποδοχής» με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
  • Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
  • Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
  • Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.