Η πολιτική δύση του Αυγενάκη

Μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας ήταν η διαγραφή του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, την προηγούμενη Τετάρτη, μετά τη δημοσιοποίηση του σοβαρού επεισοδίου στο οποίο πρωταγωνίστησε σε βάρος νεαρού εργαζομένου αεροπορικής εταιρείας στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ολόκληρο το περιστατικό και οι αθλιότητες του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Ηρακλείου έχουν καταγραφεί σε ένα βίντεο διαρκείας επτά λεπτών, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα.

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά το προβληματικό για τη Νέα Δημοκρατία 28% των ευρωεκλογών, αλλά και την κοινή παραδοχή ότι το κυβερνών κόμμα… πλήρωσε, μεταξύ άλλων, την εμπεδωμένη σε τμήμα της κοινής γνώμης αίσθηση περί αλαζονείας του 41%, το επεισόδιο Αυγενάκη παραλίγο να προκαλέσει… ανήκεστο βλάβη στο ηθικό ανάστημα της κυβέρνησης. Θα μπορούσε να πείσει ακόμη και τους καλοπροαίρετους πως το πάθημα δεν έγινε μάθημα και ότι οι κατηγορίες περί αμετροέπειας και έπαρσης των κυβερνητικών στελεχών είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένες. Η ακαριαία αντίδραση του πρωθυπουργού και η παραπομπή για διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αμέσως μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε γνώστης της σοβαρότητας του καταδικαστέου περιστατικού, κατέδειξε την αποφασιστικότητα του Μεγάρου Μαξίμου να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και σε στάσεις και συμπεριφορές που είναι τελείως ξένες με το ήθος της διακυβέρνησης που υιοθετεί και προκρίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, δύο 24ωρα μετά την καρατόμηση Αυγενάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε από το Προεδρικό Μέγαρο και την τακτική συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι «τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί ανήκουν σε μια διαφορετική συνομοταξία. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές διότι τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να ξαναχτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος την προηγούμενη Πέμπτη, από τον ΑΝΤ1, όταν ερωτήθηκε για τυχόν επιστροφή Αυγενάκη στο κόμμα σε ουδέτερο χρόνο ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών είχε διαμηνύσει ότι λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» αποτελούν ισχυρή αντένδειξη για να συμμετάσχει κάποιος στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Πηγές από τη Ν.Δ. θεωρούν δεδομένο ότι ο Λ. Αυγενάκης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αλγεινή εντύπωση

Σε κάθε περίπτωση, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η συμπεριφορά του πρώην υπουργού απέναντι στον υπάλληλο του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ενώ ο Λ. Αυγενάκης θα μπορούσε να μη φέρει σε θέση απολογούμενου την κυβέρνηση, να προλάβει τη διαρροή του βίντεο, που το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης κατέκλυσε τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες, και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογούσε, δεν επέδειξε κανένα τέτοιο αντανακλαστικό. Τουναντίον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, ο πρώην υπουργός έδειξε να υποβαθμίζει τη σημασία της πράξης του, όταν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, τον κάλεσε να προλάβει την κατακραυγή και να απολογηθεί δημοσίως για το επεισόδιο σε βάρος του νεαρού εργαζομένου, αφού είχαν φτάσει πληροφορίες στην πρωθυπουργική έδρα για τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Ξεχείλισε το ποτήρι

Είναι σαφές, πάντως, ότι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε βαρύνει επικίνδυνα για τον Λ. Αυγενάκη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές, κατά τον οποίο εξοβελίστηκε από το κυβερνητικό σχήμα δίνοντας τη θέση του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κώστα Τσιάρα. Παράγοντες με βαθιά γνώση του κυβερνητικού παρασκηνίου δεν παραγνωρίζουν την εργατικότητα του βουλευτή Ηρακλείου, όμως παραπέμπουν σε σωρεία παραπτωμάτων του ως προς το ύφος και τη συμπεριφορά του, αλλά και ατυχείς δηλώσεις και τοποθετήσεις του που πολλές φορές έφεραν σε αμηχανία την κυβέρνηση. Ο Λ. Αυγενάκης είχε βρεθεί λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό στο στόχαστρο της κριτικής επειδή φέρεται να δαπάνησε 6.000 ευρώ για λουλούδια προκειμένου να διακοσμήσει το υπουργικό του γραφείο. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες όταν, σε προεκλογική συγκέντρωση αυτοδιοικητικών πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, απευθυνόμενος σε αγρότες της πληγείσας από την κακοκαιρία «Daniel» Θεσσαλίας, είπε ότι αν δεν ψήφιζαν τον «γαλάζιο» υποψήφιο, Κώστα Αγοραστό, κινδύνευαν να χάσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που τους αναλογούσαν, γεγονός που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, έκανε μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση.

Φαίνεται, ωστόσο, πως ο ίδιος δεν έβαλε μυαλό, καθώς λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του 2024 και εν μέσω της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των αγροτών ο Λ. Αυγενάκης έστησε καβγά με αγροτοσυνδικαλιστή από τη Λάρισα λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Ηρεμα τώρα, ήρεμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας. Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά. Μέχρι εδώ. Πάμε», για να του απαντήσει ο αγρότης: «Ηρεμα να πείτε στον οδηγό σας, όχι σε μένα». Την ίδια περίοδο -και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2024- η απόφασή του να μην εμφανιστεί σε προκαθορισμένο ραντεβού του με αγρότες του Εβρου σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης είχε οδηγήσει σε… εισβολή των τελευταίων στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», απαιτώντας να συναντηθούν με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επιβαρύνοντας περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και εξεγερμένους παραγωγούς. Να σημειωθεί ότι και με την προηγούμενη ιδιότητά του, αυτή του υφυπουργού Αθλητισμού στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Λ. Αυγενάκης είχε φραστικό επεισόδιο μπροστά στις κάμερες με αντιδήμαρχο του δήμου Παύλου Μελά κατά την περιήγησή του σε αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής με αφορμή αποστροφή του τελευταίου ότι θετικές προσπάθειες είχαν καταγραφεί και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να του απαντήσει ο πρώην υφυπουργός σε έντονο ύφος «δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς, μη μας κάνεις ίσα και όμοια».

ΒΙΝΤΕΟ 7 ΛΕΠΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

«Είμαι βουλευτής, έχω ασυλία»

Ενα ακόμη βίντεο, διάρκειας επτά λεπτών, από τις κάμερες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο οποίο καταγράφεται ο Λ. Αυγενάκης να είναι «εκτός εαυτού», περιλαμβάνεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. Πρόκειται για ένα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας απ’ αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας με την επίθεση του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. εις βάρος υπαλλήλου του αεροδρομίου, με το οποίο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ), Κώστας Διαμαντής, γίνεται αντιληπτή η σοβαρότητα του περιστατικού. Σε αυτό αποτυπώνεται ο Λ. Αυγενάκης μετά το επεισόδιο με τον 23χρονο υπάλληλο να κινείται σε έξαλλη κατάσταση στην αίθουσα αναμονής της πύλης του αεροδρομίου, ενώ φαίνεται και η αντίδρασή του στη θέα των αστυνομικών που κλήθηκαν στο σημείο όταν σηκώνει το χέρι του να μην πλησιάσουν, καθώς, όπως είπε, «είμαι βουλευτής, έχω ασυλία».

«Στο επίμαχο βίντεο, ο κ. Αυγενάκης, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν οι εργαζόμενοι, φανερά εκνευρισμένος που έχασε την πτήση του, κλωτσάει καθίσματα και ό,τι άλλο βρίσκει μπροστά του. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν ζημιές στην αίθουσα αναμονής. Το βίντεο αυτό, όπως γνωρίζουμε, έχει παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση», δηλώνει στη Realnews o Κ. Διαμαντής. Αναφορικά με το αν έχουν υπάρξει άλλες καταγγελίες μετά το επίμαχο συμβάν, σημειώνει: «Ως ομοσπονδία δεν έχουμε άλλες καταγγελίες για το πρόσωπο του κ. Αυγενάκη. Πρόσφατα είδαμε συνέντευξη συναδέλφου, ο οποίος κατήγγειλε ότι πριν από δύο χρόνια ο κ. Αυγενάκης είχε προκαλέσει πάλι επεισόδιο, καθώς είχε καθυστερήσει να φτάσει στην πύλη και είχε κλείσει. Δεν υπήρξε ξυλοδαρμός υπαλλήλου. Απλά και σε αυτή την περίπτωση επέμενε φωνάζοντας να μπει στο αεροπλάνο και του άνοιξαν την πύλη».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.