Σε θέσης μάχης οι 5 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Οι εκατέρωθεν αιχμές και τα καρφιά

Στα «χαρακώματα» είναι πλέον οι 5 υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, και ήδη προετοιμάζονται για τις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν στις αρχές Οκτωβρίου. H κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει και οι υποψήφιοι έχουν ήδη αρχίσει να ανταλλάσσουν τα πρώτα «καρφιά».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Live News χαρακτήρισε ασύμμετρη την αντίδραση των στελεχών που έθεσαν θέμα ηγεσίας, και τους κάλεσε να δουν το παράδειγμα που κάποιοι πίστεψαν σε ευχολόγια ότι θα κερδίσουν το Μητσοτάκη και τελικά μειώθηκε το ποσοστό τους.

«Εγώ ζητώ δίκαιη αποτίμηση για να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο. Δεν υπάρχει το ΠΑΣΟΚ υποστύλωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ Εγώ παρέλαβα από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά κόμμα και δεν θα επιτρέψω σε κανένα να το κάνει συνιστώσα στις προσωπικές του φιλοδοξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Να περάσουμε από την επιβίωση στην υπέρβαση λέει για το ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας σημειώνοντας ότι όποιος μιλά για συμφέροντα, πρέπει να τα κατονομάζει κιόλας.

«Έχουμε τρία χρόνια για να είναι πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουμε να κερδίσουμε τον Κασσελάκη ούτε να γίνουμε από τρίτοι δεύτεροι. Δεν θέλουμε να γίνουμε συνιστώσα. Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει κάνοντας ένα ευρύ προοδευτικό κάλεσμα», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr.

Ο Παύλος Γερουλάνος άρχισε ήδη τη συλλογή υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητάς του. Σε διαδοχικές συνεντεύξεις του άφησε αιχμηρά σχόλια για το γεγονός ότι ο κ. Δούκας θέλει να συνδυάσει τη δημαρχία με την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. «Όταν βρέθηκα στην ίδια κατάσταση που ήταν στο δημοτικό συμβούλιο είχα δεσμευτεί ότι θα μείνω τέσσερα χρόνια στο Δήμο. Πράγμα το οποίο το έκανα», δήλωσε.

Ο Χάρης Δούκας επικαλέστηκε το παράδειγμα του δήμαρχου του Δυτικού Βερολίνου και ηγέτη του SPD, Βίλλυ Μπραντ, για να απαντήσει στα αιχμηρά σχόλια των συνυποψηφίων του. «Τι είπε ο Βίλλυ Μπράντ ότι η Σοσιαλδημοκρατία δεν είναι για να απαντάει σε ερωτήματα μετά από 50 χρόνια, αλλά τώρα. Άρα πρέπει να πάρουμε μεγαλύτερη ευθύνη. Αν δεν μπορούμε να την πάρουμε να πάμε σπίτια μας».

Παράλληλα η Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στο OPEN, τόνισε ότι «ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός».

Άνοιγμα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Άνοιγμα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αποκλείοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη. «Αν υπάρχει ένας άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος θα μπορούσε να συνεργαστεί με πολιτικές τύπου Κασσελάκη, Πολάκη και Τζάκρη είμαι ο τελευταίος στο ΠΑΣΟΚ».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε μιλώντας στο MEGA: «Το ΠΑΣΟΚ πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Τα τελευταία τρία χρόνια πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο και αυτό που έχουμε τώρα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν».

Στους πέντε μέχρι τώρα διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προστεθούν  ακόμη δυο γυναίκες υποψήφιες.

Ανδρουλάκης: «Με εμένα πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει πίστα» – Ο λόγος που εισηγήθηκε εκλογές τον Οκτώβριο

Θεωρώ ότι ήταν ασύμμετρη η αντίδραση κάποιον στελεχών σε σχέση με το αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ερωτηθείς για τον λόγο που εισηγήθηκε εσωκομματικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Μιλώντας στο LIVE NEWS για αυτή τη διαδικασία είπε πως δεν ήταν μία κίνηση την οποία είχε σκοπό να κάνει. «Δεν θα το έκανα. Θεωρώ πως ήταν ασύμμετρη η αντίδραση στελεχών σε σχέση με το αποτέλεσμα. Η ΝΔ έχασε μία πολύ μεγάλη δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθοδική πορεία και το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε, όχι όσο θα θέλαμε αλλά ανέβηκε. Η αντίδραση κάποιων στελεχών δημιούργησε τεράστιο εσωτερικό ζήτημα και όφειλα ως πρόεδρος να αντιμετωπίσω αυτό θέμα με καθαρές λύσεις», τόνισε.

Σε σχέση με το λάθος μήνυμα που το κόμμα μπορεί να έστειλε στους ψηφοφόρους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως υπήρχαν ζητήματα επικοινωνιακής αδυναμίας.

«Σε κάποια θέματα, δεν φάνηκε καθαρά η θέση μας, όπως η επιστολική ψήφος. Στα πανεπιστήμιά είχαμε μία πολύ καλή θέση. Δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώνει για την υγεία και την Παιδεία. Πρέπει να εγγυάται το κράτος. Πρέπει να γίνουν με σεβασμό στο Σύνταγμα τα πανεπιστήμια. Εγώ ανέλαβα ένα ΠΑΣΟΚ στο 8% και τώρα είναι στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρυθμίσει τα χρέη του και κέρδισε σε πολλούς Δήμους. Με μένα το ΠΑΣΟΚ πήγε σε άλλη πίστα. Όταν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο σε όλη την Ελλάδα πέρα από την Αθήνα, έπρεπε να κάνουμε ένα σχέδιο και να ανέβουμε στα μεγάλα αστρικά κέντρα».

«Το να προσεγγίσεις τον κόσμο θέλει πολλή δουλειά. Καλά είναι τα ευχολόγια πως θα έρθει κάποιος και θα πάει το ΠΑΣΟΚ 30% αλλά καλό είναι να είμαστε ρεαλιστές. Θέλει πολλή δουλειά και κόπο. Εγώ έχω στόχο να φέρουμε κοντά τους νέους και τα αστικά κέντρα. Με 2 χρόνια θητείας να μου καταλογίζονται πράγματα, είναι λίγο άδικο», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τι είπε ο Ανδρουλάκης για τον Χάρη Δούκα

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα σχολίασε: «Δεν θέλω μία πασαρέλα υποψηφιοτήτων αλλά προτάσεις. Και δεν έχω ακούσει κριτική για τις θέσεις και τις προτάσεις μου. Έχω ζήσει πολλές αντιπαραθέσεις και δεν ήταν ποτέ ‘’φύγε εσύ, να έρθω εγώ’’. Θέλω μία διαδικασία με θέσεις, προτάσεις και κριτική. Έχω χρέος να περιφρουρήσω την διαδικασία εκλογής προέδρου. Αυτό που γίνεται 3 εβδομάδες τώρα απαξιώνει τους κόπους χιλιάδων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Εγώ παρέλαβα ένα κόμμα από την Φώφη Γεννηματά, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να το κάνει κανείς συνιστώσα στις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση».

Σε σχέση με το εάν θα μπορούσε ο Χάρη Δούκας να αναλάβει την προεδρία του κόμματος και ταυτόχρονα να παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είπε πως η κάθε υποψηφιότητα θα αξιολογηθεί από τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

«Οφείλω να ρίξω τους τόνους και να κρατάω τον θεσμικό μου χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει πληγωθεί στο παρελθόν. Η αυτονομία για εμένα είναι πυξίδα στη ζωή μου. Δεν με πήρε κανένας από το χέρι να με κάνει ούτε βουλευτή ούτε πρόεδρο αλλά όλα τα απέκτησα με ήθος και αυτονομία. Πήγα στον Άρειο Πάγο για τα χαλκευμένα του ΟΣΕ, που προφανέστερα χάλκευσε ένα σύστημα τη; ΝΔ και τα έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο, και ξαφνικά για το μέσο αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως εάν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει το πώς επικοινωνεί τα μηνύματά του και τις θέσεις του.

Χάρης Δούκας: Δεν χρειαζόμαστε Μεσσία – Το ΠΑΣΟΚ για να γίνει κυβέρνηση, πρέπει να ξαναγίνει κίνημα

Ο Χάρης Δούκας, μίλησε σήμερα για τις διεργασίες εντός του κινήματος, για την κεντροαριστερά και για το ΠΑΣΟΚ που ονειρεύεται.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από συγκρούσεις που το ταλαιπώρησαν, κρίσιμο είναι να πορευτούμε με ενότητα και συγκροτημένο τρόπο. Όλοι έχουμε κοινό στόχο, να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ η ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να κυβερνήσει ξανά τη χώρα», τονίζει ο κ. Δούκας.

Για τον αριθμό των υποψηφίων για την ηγεσία, χαρακτηρίζει καλοδεχούμενες όλες τις υποψηφιότητες. «Όλοι και όλες έχουν δώσει μεγάλες μάχες». Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχει θέμα με την ψυχική συνοχή, ερωτηθείς σχετικά. «Αυτός είναι και ο λόγος που δεν περάσαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία». «Πρέπει να καταφέρουμε να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες του κόσμου, να δημιουργήσουμε ξανά μια νέα συλλογικότητα» προσθέτει.

«Δεν χρειαζόμαστε Μεσσία, αλλά μια ηγεσία συλλογική και να έχει το ΠΑΣΟΚ το Κ (κίνημα) στην καρδιά του» τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαι σε συνεννόηση με κανέναν» απαντώντας σε σενάρια περί «παρασκηνιακών συνεργασιών».

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη λέει: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι βουλευτής και αυτή τη στιγμή πρόεδρος. Κανείς δεν περισσεύει, είμαι εδώ για να συνεργαστώ προγραμματικά με όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», τονίζει και σημειώνει πως «δεν είναι στόχος να κερδίσουμε τον κ. Κασσελάκη».

«Η ΝΔ δεν με θέλει αντίπαλο, γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συνθήκη, ώστε να γίνουμε κυβέρνηση», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι «κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική δικαιοσύνη». «Σε κάθε πόλη βλέπεις ότι αυξάνονται τρομακτικά οι ανισότητες, ο κόσμος ακούει για Ταμείο Ανάκαμψης και μεγάλα έργα και εκείνος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Αυτόν τον κόσμο πρέπει να φέρουμε στην κάλπη».

«Η απάντηση είναι η αναδιανομή και οι κοινωνικές υπηρεσίες, υγείας, παιδείας κτλ. Αυτό το επιτελικό κράτος γεννάει καρτέλ και λειτουργεί υπέρ των λίγων. Θα ξαναδώσουμε δύναμη σε όλες τις ρυθμιστικές αρχές, σε όλους τους θεσμούς».

Χρειάζεται «να δώσουμε Ταμείο Ανάκαμψης με διάχυση» προσθέτει. «Θα παρουσιασουμε το πρόγραμμά μας τον Σεπτέμβριο, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ».

«Τα δύο καθήκοντα είναι συμπληρωματικά», υποστηρίζει ο κ. Δούκας για την Δημαρχία στην Αθήνα και την ενδεχόμενη προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Όσο για το «ενδιάμεσο σενάριο», να αποχωρήσει δηλαδή από τον Δήμο σε δύο χρόνια εφόσον εκλεγεί στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, το αποκλείει κατηγορηματικά.

Μιλώντας για τις επιρροές του, αναφέρει πως «μου άρεσε πολύ η προσέγγιση του Σημίτη, τα προτάγματα της εποχής, βεβαίως έγιναν και λάθη. Πρότυπό μου παραμένει ο Ανδρέας Παπανδρέου», εξομολογείται και διηγείται πώς αποτυπώθηκε αυτός ο θαυμασμός του στα μαθητικά του χρόνια.

Τέλος, ως προς τις διεργασίες εντός της κεντροαριστεράς, τονίζει πως συγκλίσεις μπορεί να υπάρχουν και εντός Βουλής, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως «δεν θέλω να είμαστε συνιστώσα, η μέθοδος είναι να πείσουμε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται».

«Πρέπει να ξαναβρούμε υπερηφάνεια -εθνική και προσωπική- και εμπιστοσύνη, αυτό πρέπει να χτίσουμε», είναι το μήνυμά του.

Μιλένα Αποστολάκη: «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός»

Για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ αλλά και για την υποψηφιότητά της στην προεδρία του κόμματος μίλησε η Μιλένα Αποστολάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Σχολιάζοντας αρχικά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε τον στόχο της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το πετύχαμε παρά το ότι οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Γιατί κατέρρεε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούσε. Και δεν υπήρχε υποδοχέας που θα γεννήσει ελπίδα και προσδοκία στον κόσμο».

Αναφερόμενη στις αιτίες που δεν πέτυχε το ΠΑΣΟΚ τους στόχους του στις Ευρωεκλογές εξήγησε: «Το ΠΑΣΟΚ είχε δυο χαρακτηριστικά όταν ήταν ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Είχε ένα καθαρό μήνυμα και καθαρές σχέσεις με το ποιους είμαστε. Ποιους εκπροσωπούμε και ποιους υποστηρίζουμε. Και το δεύτερο ήταν ότι μπορούσε να γεννά κοινωνικές συμμαχίες. Αυτό το δίπτυχο δεν το έχουμε πετύχει και αυτή είναι η φιλοδοξία μου. Ήταν θολός ο τρόπος που περάσαμε τις θέσεις μας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του μίλησε για «πασαρέλα υποψηφίων», αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με τη Μιλένα Αποστολάκη να αντιδρά στην συγκεκριμένη αναφορά υπογραμμίζοντας: «Είναι μια προσέγγιση που δεν την υιοθετώ. Σε κάθε περίπτωση τα νομίσματα έχουν δυο όψεις. Υπάρχει η προσέγγιση που λέει ότι οι πολλοί υποψήφιοι θα κινητοποιήσουν πολύ κόσμο. Για εμάς είναι σημαντικό ένα κεκτημένο που είχαμε 270.000 όχι μόνο να το διατηρήσουμε αλλά και να το ξεπεράσουμε».

Καθήκοντα πρωθυπουργού δήλωσε πως είναι έτοιμη να αναλάβει η Μιλένα Αποστολάκη, εφόσον φυσικά εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις προσεχείς εκλογές του κόμματος τον Οκτώβριο. Η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τόνισε χαρακτηριστικά πως ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι και επόμενος πρωθυπουργός της χώρας με την ίδια να αναφέρει στο OPEN: «Απάντησα σε μια ερώτηση η οποία είναι αυτονόητη σε σχέση με τα όσα σας περιέγραψα. Γιατί φιλοδοξούμε να δώσουμε πράγματα στους σημερινούς αποκλεισμένους. Τους ανθρώπους που βλέπουν τη πρόσβαση στην Υγεία να ακυρώνεται και όχι να μειώνεται. Σε ανθρώπους που παρακολούθησαν τη διαδικασία των Τεμπών και έχουν μια τεράστια πληγή. Όχι μόνο γιατί βλέπουν ένα σχέδιο συγκάλυψης σε εξέλιξη αλλά γιατί βλέπουν μια τεράστια ανασφάλεια».

«Οποιοσδήποτε φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό στο πολιτικό σύστημα ως εναλλακτική λύση με προοδευτικά χαρακτηριστικά πρέπει αυτό το χαρακτηριστικό να το καλύπτει. Να δημιουργήσει στον πολίτη μια ασφάλεια ότι με την ομάδα του μπορεί να υπηρετήσει αυτό το έργο. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει μια μακρά πορεία στη Βουλή. Έχω υπηρετήσει αυτό το κόμμα με μια συνέχεια και έχω υπάρξει μέλος σε υπουργικά συμβούλια. Ο κόσμος θέλει μεταρρυθμίσεις οι οποίες υπηρετούν το αίσθημα της κοινωνικής ασφάλειας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν νομοθετικές πρωτοβουλίες μέσα στη Βουλή» κατέληξε η Μιλένα Αποστολάκη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.