Με την ένταξη των ταμειακών μηχανών στο σύστημα του Taxis απαιτείται η έκδοση απόδειξης για το φιλοδώρημα!

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της εφορίας και άρα της κυβέρνησης, να βάλει στο στόχαστρο τα φιλοδωρήματα τόσο των εργαζομένων όσο και των καταστηματαρχών επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να εμφανίσει ως φοροδιαφυγή μία πρακτική χιλιάδων ετών!

Το φιλοδώρημα είναι μία πράξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της δύσκολης εργασίας του σερβιρίσματος και της εξυπηρέτησης των προσωπικών αναγκών (όλοι ξέρουμε και από τους εαυτούς μας πόσο δύστροπος μπορεί να γίνει ένας πελάτης) του εκάστοτε πελάτη (όποιος αμφιβάλλει ας πάει να δουλέψει σερβιτόρος και θα καταλάβει).

Για αυτή τη δύσκολη εργασία οι άνθρωποι αυτοί επισήμως αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, οπότε οι πελάτες αναγνωρίζοντας την αποστολή που πρέπει να φέρουν εις πέρας καθημερινά, από την καρδιά τους, προσφέρουν μία μικρή οικονομική ενίσχυση.

Αυτό η κυβέρνηση θέλει να το «βαφτίσει» φοροδιαφυγή για τους σερβιτόρους και συμμετοχή σε φοροδιαφυγή για τους πελάτες! Έλεος!

Προτείνουμε στους υπουργούς να πάνε να δουλέψουν μερικούς μήνες ως σερβιτόροι και να μας πουν πως θα τους φανεί.

Να σημειωθεί επίσης ότι αυτή την δουλειά αναγκάζονται να την κάνουν και άνθρωποι που έχουν περάσει τα 40 τους χρόνια και έχουν αποκτήσει σοβαρά θέματα υγείας.

Τι θα ακολουθήσει μετά; Θα θεωρηθεί φοροδιαφυγή το χαρτζιλίκι των γονέων στα παιδιά τους;

Οι προσωπικές συναλλαγές μεταξύ φίλων θα γίνουν και αυτές πράξεις φοροδιαφυγής; Τα κεράσματα μεταξύ φίλων και συγγενών; Τι άλλο θα δουν τα ματάκια μας;

Σε ό,τι αφορά μάλιστα το χαρτζιλίκι των παιδιών να σημειωθεί κάτι που οι περισσότεροι Έλληνες δεν το ξέρουν διότι επαφίενται πάντοτε στους λογιστές και δεν έχουν καμία απολύτως γνώση του ελληνικού φορολογικού συστήματος.

Δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, από γονείς στα παιδιά τους, εφόσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα 300 ευρώ θεωρούνται τεκμήριο (φυσικά οι συναλλαγές που γίνονται μέσα στο σπίτι ακόμα δεν είναι γνωστές στην εκάστοτε κυβέρνηση αλλά στο μέλλον κανείς δεν ξέρει… ).

Και για να γίνει κατανοητή η φαεινή ιδέα της κυβέρνησης, εάν το κάθε ευρώ φιλοδώρημα που δίνεται στον σερβιτόρο ή αλλιώς στον υπάλληλο της εστίασης, φορολογηθεί, στην τσέπη του θα καταλήξουν λίγα… λεπτά!

Το Σύνταγμα απαιτεί την λεγόμενη καλή νομοθέτηση. Αυτό δεν είναι καλή νομοθέτηση.

Και πως να είναι όταν τους νόμους αυτούς τους γράφουν άνθρωποι που παίρνουν 10.000 € το μήνα, στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορολόγητα και το ακόμα καλύτερο τα χρήματα αυτά δίνονται από αυτούς που φορολογούν.

Μέσα σε αυτούς που φορολογούνται (από τους φόρους τους πληρώνονται υπουργοί και βουλευτές με πολύ υψηλότερες αποδοχές από τις δικές τους) φυσικά είναι και οι σερβιτόροι τους οποίους θέλουν να τους παρουσιάσουν ως φοροφυγάδες επειδή παίρνουν φιλοδωρήματα.

Συνήθως αυτό είναι το θράσος αυτών που δεν έχουν ανάγκη απέναντι σε αυτούς που έχουν ανάγκες.

Για τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο μέτρο, μίλησε ο Γιώργος Κουράσης, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων.

Στην ερώτηση για το τι ίσχυε μέχρι τώρα, ο κ. Γιώργος Κουράσης εξηγεί ότι τα φιλοδωρήματα δεν φορολογούνταν, είτε δίνονταν με μετρητά είτε μέσω κάρτας.

Ωστόσο, πλέον, με την ένταξη των ταμειακών μηχανών στο σύστημα του Taxis, η διαδικασία έχει αλλάξει, καθώς απαιτείται η έκδοση απόδειξης για το φιλοδώρημα.

Εάν αυτό δεν τηρείται, θεωρείται παράβαση. Οι επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπους να καταχωρούν τα φιλοδωρήματα ηλεκτρονικά, ώστε να αποδίδονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, κάτι που συνεπάγεται ασφαλιστικές εισφορές τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς τα φιλοδωρήματα πλέον θεωρούνται πρόσθετο εισόδημα.

«Το φιλοδώρημα είναι ένα “δώρο” που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια», τονίζει ο Γιώργος Κουράσης. «Οι πελάτες αφήνουν συνήθως μικρά ποσά, όπως 1, 2 ή 5 ευρώ, για να ευχαριστήσουν τον εργαζόμενο για την εξυπηρέτηση, κάτι που θεωρείται μια προσωπική συναλλαγή μεταξύ δύο ανθρώπων.

Ουσιαστικά, το πρόβλημα προκύπτει όταν τα φιλοδωρήματα πληρώνονται ηλεκτρονικά και η Εφορία θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη απόδοση και φορολόγηση», τόνισε.

Ο Γιώργος Κουράσης σημειώνει ότι η απόφαση αυτή προήλθε κυρίως μετά από περιπτώσεις που επώνυμοι και πλούσιοι πελάτες άφησαν μεγάλα ποσά ως φιλοδωρήματα.

«Αυτές οι περιπτώσεις αξίζουν έρευνα και ερμηνεία», λέει χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι ίσως από τέτοιες καταστάσεις ξεκίνησε η διαδικασία φορολόγησης.

Σχετικά με το αν η απόφαση αυτή αφορά μόνο τις πληρωμές μέσω κάρτας, ο Γιώργος Κουράσης επισημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Αναρωτιέται πώς μπορεί κάποιος που αφήνει ένα μικρό φιλοδώρημα των 5 ευρώ σε μετρητά να θεωρηθεί ότι συμμετέχει σε φοροδιαφυγή.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα οι σερβιτόροι εκδίδουν αποδείξεις για τα φιλοδωρήματα, αλλά ο Γιώργος Κουράσης δεν θεωρεί ότι αυτό είναι πρακτικό παράδειγμα για την Ελλάδα.

Τέλος, αναφέρθηκε σε άλλες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Αργεντινή όπου το φιλοδώρημα είναι απαγορευμένο με νόμο, καθώς θεωρείται ότι προσβάλλει τον εργαζόμενο.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Ελβετία, τα φιλοδωρήματα ενσωματώνονται στον λογαριασμό με ποσοστό που κυμαίνεται ανάλογα με την επιχείρηση.

Συνοψίζοντας, ο Γιώργος Κουράσης τόνισε ότι το θέμα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων είναι πολύπλοκο και χρειάζεται προσοχή, καθώς αφορά πολλές κατηγορίες εργαζομένων, από τον χώρο της εστίασης μέχρι τον τουρισμό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.