Φωτιά στην Αττική: Δεύτερη νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους – Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις, λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Πύρινη κόλαση στην Αττική από την φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) και από τον Βαρνάβα πέρασε στην Πεντέλη, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας (12/8) έφτασε μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου και το πάτημα Βριλησσίων, όπου σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από χθες έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά της. Δάση και περιουσίες έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα σπίτια τους, ενώ έχουν εκκενωθεί το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», αλλά και τα μοναστήρια του Αγίου Εφραίμ και της Πεντέλης.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Από αέρος επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Αυτή την ώρα υπάρχει ενεργό μέτωπο στο Άνω Σούλι στον Μαραθώνα, ενώ στη Νέα Πεντέλη, η φωτιά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, όμως στην οδό Παύλου υπάρχει μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλεί και σπίτια. Στην οδό Κλεισθένους, στις φλόγες τυλίχθηκε επιχείρηση ξυλείας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την περιορίσουν. Και στο Πάτημα Βριλησσίων συνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά. Καλύτερη είναι η εικόνα σε Καλέντζι και Ανατολή.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στα πύρινα μέτωπα

  • Στο 251 ΓΝΑ μεταφέρεται ένας πυροσβέστης, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς.  Ο πυροσβέστης επιχειρούσε στην περιοχή του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.
  • Αναζωπύρωση της φωτιάς στο Άνω Σούλι Μαραθώνα
  • «Υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση, είναι δύσκολη η κατάσταση»
  • Καίγεται εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα

Στις φλόγες τυλίχθηκε ένα εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν τεράστια μάχη για να περιορίσουν την καταστροφή.
Σε πλάνα που μετέδωσε o ΣΚΑΪ, φαίνονται δεκάδες εθελοντές και πυροσβεστες να επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει αρκετή καύσιμη ύλη και φουντώνει συνέχεια.

      • Φωτιά στην Αττική: Eπί ποδός τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την ταχύτερη επανηλεκτροδότηση των πληγεισών περιοχών
      • Φωτιά στην Αττική: «Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, αλλά όχι μέτωπο»
      • Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ στην οδό Αναπαύσεως στο Πάτημα Χαλανδρίου, οι φλόγες έφτασαν σε επιχείρηση με μονωτικά και στεγανωτικά υλικά, τα οποία είναι εύφλεκτα, με τις εκρήξεις να ακούγονται σε πολύ μεγάλη απόσταση, προκαλώντας πανικό.

Σε κοντινή απόσταση, τυλίχθηκε στις φλόγες και εργοστάσιο ξυλείας, όπου επίσης υπάρχουν εύφλεκτα υλικά. Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ, με μήνυμα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της συνοικίας Δέση του Γέρακα να απομακρυνθούν είτε προς το κέντρο του Γέρακα, είτε προς τη λεωφόρο Μαραθώνα. Πρόκειται για την περιοχή κοντά στο σημείο που σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

  • Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του οικισμού Δέση στον Γέρακα. “Αν βρίσκεστε στην περιοχή, απομακρυνθείτε προς το κέντρο του Γέρακα και τη Λεωφόρο Μαραθώνος”, αναφέρει η ειδοποίηση.
  • Φωτιά στην Αττική: Η στιγμή που πυροσβέστης αποτρέπει γυναίκα να μπει σε σπίτι λίγο πριν γίνει έκρηξη
      • Μία από τις περιοχές που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες είναι και τα Βριλήσσια, με την φωτιά να έχει περικυκλώσει τα σπίτια.
      • Δύο πυροσβεστικά οχήματα κάηκαν δυτικά του Νέου Βουτζά τη Δευτέρα (12/8) κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις είναι καλά στην υγεία τους.
      • Εξαιρετική δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη φωτιά στην Αττική. Όπως είπε, οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες και δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες που εξαπλώνονται αστραπιαία, ενώ σε αυτό συμβάλλουν οι ισχυροί άνεμοι. «Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι», ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης.
      • Όπως μετέφερε στο enikos.gr o αντιδήμαρχος Πεντέλης, Γιάννης Ζούνης, «η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει πέριξ του Εθνικού Αστεροσκοπείου, με τους ανέμους να οδηγούν το μέτωπο προς τον Άγιο Δημήτριο. Έχει καεί ήδη μεγάλη έκταση και κυνηγάμε την φωτιά για να μην μπει στο χωριό». «Κάποια σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, χωρίς όμως να έχουμε κάποια ξεκάθαρη εικόνα» πρόσθεσε ο κ. Ζούνης.
      • Η φωτιά έχει περικυκλώσει τα σπίτια στα Βριλήσσια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν. Πολύ άσχημη χαρακτήρισε την κατάσταση, ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης.
      • Καταστράφηκε το γυμναστήριο και το σχολείο της Νέας Πεντέλης
      • Στον περίβολο του Εθνικού Αστεροσκοπείου η φωτιά

Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Λόφο Κουφού στην Πεντέλη έχει φτάσει η μεγάλη φωτιά που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

      • Βοήθεια από την Ευρώπη ζήτησε η Ελλάδα – Στέλνουν πυροσβεστικές δυνάμεις Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική.

      • Εκκενώνεται το Καλέντζι Μαραθώνα

Εκκενώνεται ξανά η περιοχή Καλέντζι στον Μαραθώνα, καθώς εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν λόγω της μεγάλης φωτιάς, που μαίνεται από χθες. Καλούνται να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Λίμνης προς τον Μαραθώνα.

      • Συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου  

Με τη διάθεση προσωπικού και μέσων και την δραστηριοποίησή τους όπου τους ζητηθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στην Αττική. Δείτε εδώ βίντεο από διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης.

      • Δραματικές στιγμές στη Νέα Πεντέλη: Σπίτια παραδίδονται στις φλόγες

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας στη Νέα Πεντέλη. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μεγάλη μάχη για να σώσουν περιουσίες, ωστόσο, η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών και κάποια απ’ αυτά παραδόθηκαν στις φλόγες.

      • Εκκενώνεται ξανά ο Διόνυσος – «Απομακρυνθείτε προς Κηφισιά»

Νέο μήνυμα για εκκένωση από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής Διόνυσος. Καλούνται να εγκαταλείψουν τον Διόνυσο και μέσω της Λεωφόρου Θησέως να κατευθυνθούν προς Κηφισιά.

      • Ορατές από το διάστημα οι φλόγες και ο καπνός – Εικόνα από δορυφόρο 

Η βορειοανατολική Αττική βρίσκεται στις φλόγες και η φωτιά είναι ορατή και από το διάστημα. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η εικόνα από το διάστημα που δημοσιεύει το EUMETSAT (Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων).

      • Αποκαρδιωτικές εικόνες από τα βίντεο των χρηστών του διαδικτύου

«Κόβουν την ανάσα» τα βίντεο που δημοσιεύουν οι χρήστες του διαδικτύου και δείχνουν τις φλόγες να κατακαίνε ό,τι βρουν στο πέρασμά τους, από εκτάσεις και αυτοκίνητα μέχρι σπίτια.

      • Σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες στο Πάτημα Βριλησσίων

Δραματικές στιγμές στο Πάτημα Βριλησσίων. Στις εικόνες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, διακρίνονται δύο σπίτια στην οδό Μάρκου Μπότσαρη, να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

      • Καίγεται σχολείο στη Νέα Πεντέλη

Σχολείο στη Νέα Πεντέλη έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, που μετέδωσε σχετικές εικόνες

      • Εκκενώνονται οι κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα

Σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, πριν από λίγο δόθηκε εντολή ώστε να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

      • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για την Τρίτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για αύριο Τρίτη (13/08), σε Περιφέρεια Αττικής και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

      • Δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων για τη διευκόλυνση των πυρόπληκτων

Λόγω της φωτιάς που μαίνεται στη Βορειοανατολική Αττική, από το μεσημέρι της Κυριακής (11/08), αποφασίστηκε η δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων για τους πυρόπληκτους.

      • Εκκενώνεται η περιοχή Κρασά Άνω Βριλησσίων

Ήχησε εκ νέου το 112 λόγω της φωτιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής (11/08), στη Βορειοανατολική Αττική. Συγκεκριμένα, με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι την περιοχής Κρασά Άνω Βριλησσίων κλήθηκαν σε απομάκρυνση προς Κεντρικά Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

      • Εκκενώνεται το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», λόγω της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το νοσοκομείο θα εκκενωθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από 15 ασθενείς που θα μεταφερθούν στο «Παμμακάριστος».

      • ΔΕΔΔΗΕ: Ενημέρωση για τις διακοπές ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές της Αττικής

Αναλυτική ενημέρωση για τις ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης θα υπάρξει όταν και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στις περιοχές της Αττικής, που πλήττονται από τις πυρκαγιές, όπου – λόγω της φωτιάς – σημειώνονται διακοπές ηλεκτροδότησης.

      • Μετατοπίστηκαν οι γραμμές άμυνας σε Γραμματικό, Μαραθώνα, Πεντέλη – Η ενημέρωση Βαθρακογιάννη

Τρία είναι τα βασικά μέτωπα, όπου δίνεται η μεγάλη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Πύραρχος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης στην έκτακτη ενημέρωση: από Γραμματικό προς Μαραθώνα, μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. Περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

      • Εκκενώνονται Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων

Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των περιοχών Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων κλήθηκαν σε απομάκρυνση προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια.

      • Εκκενώνεται το Σπατατζίκι Μαραθώνα

Νέα εντολή εκκένωσης οικισμού δόθηκε από το 112, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στη Βορειοανατολική Αττική. Αυτή τη φορά, οι κάτοικοι του Σπατατζίκι καλούνται να απομακρυνθούν και να μετακινηθούν προς Μαραθώνα.

O δήμος Μοσχάτου-Ταύρου συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για πυρόπληκτους

Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου στέκεται αρωγός για άλλη μία φορά στους πληγέντες πυρόπληκτους αλλά και στους πυροσβέστες και στους εθελοντές που μάχονται με τη φωτιά στην Αττική και συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.