Θεσσαλία: «Σεληνιακό» τοπίο θυμίζει η κοίτη του Πηνειού εξαιτίας της ανομβρίας – Δείτε ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Σοκάρουν οι εικόνες από τον ποταμό Πηνειό που κυριολεκτικά έχει στερέψει λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Οι πρωτοφανείς συνθήκες λειψυδρίας που βιώνουν ο νομός Τρικάλων και γενικότερα η Θεσσαλία έχουν αφήσει το στίγμα τους στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, με τον ποταμό Πηνειό να είναι το μεγαλύτερο «θύμα» της κατάστασης που επικρατεί λόγω της ξηρασίας.

Από τις αεροφωτογραφίες και το βίντεο που έχει τραβηχτεί στο πλαίσιο ρεπορτάζ του trikalavoice.gr θα πίστευε κανείς ότι πρόκειται για έναν χωματόδρομο τεραστίων διαστάσεων. Κάποιες γέφυρες έχουν απομείνει να θυμίζουν ότι σε αυτό το… σεληνιακό τοπίο κάποτε υπήρχε ο συγκεκριμένος ποταμός.

Δείτε βίντεο τραβηγμένο από drone από την κατάσταση που επικρατεί μέσα στην κοίτη του Πηνειού ποταμού στο ύψος του Διαλεκτού:

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

ΠΗΝΕΙΟΣ

ΠΗΝΕΙΟΣ

Ίδια κατάσταση και στον Σπερχειό ποταμό

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο νομό Φθιώτιδας και τον Σπερχειό ποταμό, όπου υπάρχει πλέον ελάχιστο νερό σε μερικά σημεία, ενώ σε κακή κατάσταση από την ξηρασία είναι και οι παραπόταμοί του, σύμφωνα με αυτοψία του Lamianow.gr

Ο ποταμός είναι κυριολεκτικά στεγνός από νερό, με τις φωτογραφίες από drone ουσιαστικά να δείχνουν έναν τεράστιο χωματόδρομο που διασχίζει την περιοχή της Φθιώτιδας.

Η βλάστηση γύρω από τα δέντρα αραίωσε τόσο πολύ που το τοπίο δεν μας θυμίζει πια, εκείνο του 2021. Οι κισσοί ισχνοί και εύθραυστοι κάπου κάπου ανάμεσα στα δέντρα. Κάτω από το γεφυράκι το νερό ελάχιστο. Οι «λίμνες» μίκρυναν και το ποτάμι στις εικόνες από ψηλά μοιάζει “πέτρινο” αφού το νερό είναι ελάχιστο και η κοίτη στεγνή.

Ανησυχητικές είναι και οι εικόνες στο Καστρί. Ο Σπερχειός ποταμός κατεβάζει πλέον ελάχιστο νερό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι με τον ίδιο καιρό και τα παρεπόμενα της κλιματικής κρίσης θα «στεγνώσει» εντελώς μέσα στον Αύγουστο. Αναμφίβολα στην καρδιά του καλοκαιριού τα ποτάμια δεν είναι γεμάτα από νερό, αλλά η φετινή εικόνα αποτελεί ένα μεγάλο καμπανάκι για όλους.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΜΕΓΑΛΗ

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.