Δεύτερη νύχτα αγωνίας στο νότιο Ρέθυμνο: Διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών λόγω της φωτιάς – «Όλοι δίνουν μεγάλη μάχη»

Δεύτερη δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στο νότιο Ρέθυμνο, καθώς μαίνεται η την φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη (07/08), στην περιοχή Άγιος Βασίλειος και αναζωπυρώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ολοένα και ενισχύονται, θα δώσουν ακόμα μια ολονύκτια «μάχη» με τις πύρινες γλώσσες, σε μια προσπάθεια περιορισμού των μετώπων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 54 οχήματα, αλλά και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Με το τελευταίο φως της ημέρα που έπαψαν και τα 22 εναέρια μέσα, η επιχείρηση κατάσβεσης έγινε πιο δύσκολη, αφού η φωτιά μαίνεται σε δύσβατο σημείο με τις επίγειες δυνάμεις να προσεγγίζουν με ιδιαίτερη δυσκολία.

Νωρίτερα, στην περιοχή κατέφθασαν από την Αθήνα ακόμα 40 δασοκομάντος για να προστεθούν σε αυτούς που έφτασαν την πρώτη μέρα που ξέσπασε η φωτιά. Στο σημείο έφτασε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, για τον συντονισμό και την επίβλεψη της επιχείρησης κατάσβεσης

Πάντως, όπως μεταδίδουν και τα τοπικά μέσα, η φωτιά έχει κατακάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης, αλλά και πολλούς ελαιώνες. Πληροφορίες του flashnews.gr αναφέρουν ότι η φωτιά κατέστρεψε εγκαταλελειμμένα κτήρια ή κτήρια που χρησιμοποιούνται για κάποιες αγροτικές εργασίες, ωστόσο δεν έχουν κινδυνεύσει οικισμοί και φυσικά ανθρώπινες ζωές.

 

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Σήμερα, με μπαράζ μηνυμάτων από το 112, οι κάτοικοι των περιοχών Σάτα, Ρίζικας, Πλάτανος, Βαθιακό, Αποδούλου και Αγία Παρασκευή κλήθηκαν για εκκένωση.

Όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανό, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οικισμοί που εκκενώθηκαν ανέρχονται σε εννιά.

Φωτιά Ρέθυμνο

«Ζημιές σε σπίτια στις περιοχές Αποδούλου και Βαθιακός»

Σύμφωνα με όσα μετέφερε νωρίτερα στο enikos.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, Μιχάλης Σαρρής, ζημιές από την φωτιά έχουν υποστεί σπίτια δύο οικισμών. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα. Τα μέτωπα είναι πολλά και προσπαθούμε ταυτόχρονα να τα περιορίσουμε. Δεν μας βοηθούν καθόλου, όμως, οι δυνατές ριπές των ανέμων, αλλά και κάποιες κολώνες ηλεκτροδότησης που έχουν πέσει στο έδαφος με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι.

Και οι έξι οικισμοί απειλούνται άμεσα από τις φλόγες. Στους Αποδούλου και Βαθιακός ήδη έχουμε τις πρώτες ζημιές σε σπίτια. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τους οικισμούς και μόνο οι πυροσβέστες, οι εθελοντές, αλλά και η Πολιτική Προστασία έχουν παραμείνει πίσω. Μέχρι στιγμής, έχει καεί μεγάλη αγροτολιβαδική έκταση και εκατοντάδες στρέμματα ελαιώνων».

Βασίλης Κικίλιας: Θα δουλέψουμε όλο το βράδυ

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την άφιξη του στο Ρέθυμνο, στην περιοχή της φωτιάς και την ενημέρωση που είχε στο πεδίο, τόνισε:

«Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και το στρατό δίνουν πολύ μεγάλη μάχη.

Σήμερα ήρθα στην περιοχή με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας».

Σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων, επειδή ερωτήθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε «Σε ότι έχει να κάνει με θέματα αποζημιώσεων είμαι ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τον κύριο Τριαντόπουλο που έχει και την αρμοδιότητα. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές θα υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως αυτή τη στιγμή προέχει να φέρουμε αποτέλεσμα στο μέτωπο της φωτιάς».

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς μεταξύ του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, του Περιφερειάρχη Κρήτης, του δημάρχου της περιοχής και στελεχών της πολιτικής προστασίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.