Καιρός: Έρχονται… θερμικές καταιγίδες έπειτα από τον δεκαπενθήμερο καύσωνα – Σύντομη «ανάσα δροσιάς» από αύριο Τρίτη

Θερμικές… καταιγίδες ακολουθούν έπειτα από 15 ημέρες καύσωνα, οι οποίες θα σημάνουν και το τέλος του, από αύριο Τρίτη (23/07), οπότε και θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί ο υδράργυρος.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, το σκηνικό του καιρού αλλάζει, έπειτα από 15 ημέρες ακραίας ζέστης. Ο καύσωνας θα κάνει ένα πολύ σύντομο διάλειμμα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται έντονη αστάθεια στη θερμοκρασία αλλά και έντονες καταιγίδες.

«Από αύριο Τρίτη σιγά σιγά και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί ο υδράργυρος. Θα σημαίνει το τέλος του καύσωνα μετά από 15-16 ημέρες και βεβαίως θα κάνουν την εμφάνισή τους οι θερμικές καταιγίδες. Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι σιγά σιγά και δειλά δειλά να ξανανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε επίπεδο ισχυρού καύσωνα, σε θερμοκρασίες κοντά στους 36-38 βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε «παρότι τα ύψη υετού δεν είναι μεγάλα, χρειάζεται προσοχή αύριο Τρίτη κυρίως σε κεντρική, ανατολική #Μακεδονια και πιθανόν #Θράκη από τοπικά #μπουρίνια. Ιδιαίτερη προσοχή στη #Χαλκιδική. Τα έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν πιθανόν και την Πέμπτη».

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός αναφέρει πως μετά και τα σημερινά 40αρια, από αύριο έρχονται «συννεφιές, βροχές και μπόρες, οι οποίες αναμένεται να “κοντύνουν” λίγο τον υδράργυρο στους 37-38 βαθμούς Κελσίου, ενώ έπεται δροσερή συνέχεια.

Συγκεκριμένα, θα σημειωθούν αρχικά σποραδικές καταιγίδες στην Κεντρική Μακεδονία και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ από το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά και θα ακολουθήσουν βροχές».

Έναν πίνακα με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επτά επόμενες ημέρες δημοσίευσε ο Σάκης Αρναούτογλου, στα social media.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα έως και τις 29/7 με μια μόνο ματιά είναι: Σε κλειστές πεδινές περιοχές μακριά από τη θάλασσα υπολογίστε έως 1-2 βαθμούς υψηλότερη τη θερμοκρασία. Στις ορεινότερες περιοχές (πχ 500-1000 μέτρα) 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, στα παραθαλάσσια και τα νησιά υπολογίστε 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα αλλά με πιο αυξημένη την σχετική υγρασία όταν δεν φυσά βοριάς».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη

Την Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στα βόρεια θα παρατηρηθούν παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αρχικά στην κεντρική Μακεδονία και από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Ο καιρός θα βελτιωθεί το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ στα νότια και από βόρειες διευθύνσεις στις υπόλοιπες περιοχές, φτάνοντας πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με τη μέγιστη να φτάνει τους 34-36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36-38 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 33-35 βαθμών, τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα στους 36-37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-07-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία, που τα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι τις βραδινές ώρες, θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει τους 33 με 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-07-2024

  • Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμαίνεται σχεδόν στις κανονικές τιμές για την εποχή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-07-2024

  • Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ανατολικά ηπειρωτικά και τις Σποράδες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.