Στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα ΨΑΡΑ – Οι πρώτες εικόνες

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα αναλαμβάνοντας περιπολίες και συνοδείες εμπορικών πλοίων στην περιοχή ευθύνης της στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ εντάχθηκε στο δυναμικό της επιχείρησης ASPIDES αναλαμβάνοντας τον ίδιο θαλάσσιο τομέα ευθύνης με αυτόν που είχε η φρεγάτα ΥΔΡΑ, δηλαδή από τον κόλπο του Άντεν μέχρι το Τζιμπουτί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Στρατηγείου της Επιχείρησης ASPIDES στην Λάρισα, η βελγική φρεγάτα BNS LOUISE-MARIE αναχωρεί για το Βέλγιο, έχοντας συνεισφέρει στην ασφάλεια των εμπορικών πλοίων με προορισμό την Μεσόγειο ή τον Ινδικό Ωκεανο.

Όπως είχαμε γράψει στο enikos.gr η φρεγάτα εντάχθηκε στην επιχείρηση όντας βελτιωμένη στα σημεία σε σχέση με την ΥΔΡΑ, που επέστρεψε. Τα διδάγματα που αποκόμισε το Πολεμικό Ναυτικό από την πρώτη πολεμική αποστολή της ΥΔΡΑ είναι πλούσια και πολλές καινοτομίες εφαρμόστηκαν στην ΨΑΡΑ. Από τις μεγαλύτερες διαφορές είναι το νέο σύστημα anti-drone που έχει αναπτυχθεί από την ΕΑΒ. Σύμφωνα με ναυτικές πηγές το σύστημα ελέγχθηκε εξονυχιστικά και τα συμπεράσματα ήταν υπέρ το δέον θετικά για την αποτελεσματικότητά του.

Όλα δείχνουν ότι είναι πιο ισχυρό, με μεγαλύτερη εμβέλεια δράσης και μεγαλύτερο φάσμα λειτουργίας, κάτι που αυξάνει τον βαθμό επιβιωσιμότητας έναντι επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσυστήματα (drones – uav – kamikaze drone) δημιουργώντας έναν θόλο προστασίας.

Συνολικά στην αποστολή συμμετέχουν 195 άτομα, συμπεριλαμβανομένου τα 15 άτομα του οργανικού ελικοπτέρου S-70 Bravo Aegean Hawk καθώς και περίπου 20 άτομα από τις «Σκιές του Αιγαίου» – την ελίτ των ειδικών δυνάμεων από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

φρεγάτα ΨΑΡΑ Ερυθρά Θάλασσα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.