Ύδρα: Βαριές κατηγορίες στους 13 συλληφθέντες – Αναμένεται το πόρισμα της προανακριτικής

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού, από την οποία φέρεται να έχουν εκτοξευτεί πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, της 21ης Ιουνίου 2024.

Οι 13 ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή την ερχόμενη Τετάρτη.

«Σύμφωνα με καταθέσεις οι οποίες υπάρχουν, κάποιοι ιδιώτες με φωτοβολίδες, βεγγαλικά, κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Τη θαλαμηγό είχαν νοικιάσει άτομα από το Καζακστάν, τα οποία πραγματοποιούσαν διακοπές στην Ελλάδα.

Τα 13 άτομα που κατηγορούνται για την υπόθεση παρέμεναν στο λιμεναρχείο Σαρωνικού και το μεσημέρι μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία Πειραιά.

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος. Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους από όπου «έπεσαν» τα πυροτεχνήματα στην Ύδρα προκαλώντας την πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή του νησιού, ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές.

Oι συλληφθέντες ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές, λόγω του νέου αυστηρού ποινικού κώδικα:

  • Φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο.
  • (Για μεγαλύτερες καταστροφές) φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο, καθώς θεωρείται κακούργημα.
  • Ποινές χωρίς αναστολή.
  • Τα δε πρόστιμα, μπορεί να είναι πολύ τσουχτερά, από 10 έως 200.000 ευρώ.
  • Αν κρίνει το δικαστήριο, μπορεί να υπάρξει δέσμευση περιουσίας

Αναμένεται το πόρισμα της προανακριτικής

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι της Ύδρας εν μέσω τουριστικής περιόδου και σε μία περιοχή με χιλιάδες λουόμενους, αφού κάηκαν 300 στρέμματα δάσους εξαιτίας κάποιων απερίσκεπτων, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Νομικά αναμένεται να στραφεί ο Δήμος Ύδρας έναντι των υπαιτίων της πυρκαγιάς. Ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews τόνισε ότι «ο Δήμος αυτή τη στιγμή περιμένει το πόρισμα της προανακριτικής και εφόσον προκύψουν ευθύνες και βρεθούν οι ένοχοι, θα κινηθεί και αυτός νομικά για να ζητήσει αποζημιώσεις, τόσο για την ψυχική οδύνη, όσο και για τη μεγάλη ταλαιπωρία και σε οικονομικούς πόρους που έχει υποστεί αυτή τη στιγμή ο δήμος».

Tη θαλαμηγό φέρεται να είχαν νοικιάσει τουρίστες από το Καζακστάν, που πραγματοποιούσαν διακοπές στην Ελλάδα και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ευτυχώς η φωτιά -παρά το δύσβατο της περιοχής- αντιμετωπίστηκε εγκαίρως με την βοήθεια δασοκομάντος που έφτασαν δια θαλάσσης, ενώ τα εναέρια μέσα ολοκλήρωσαν την κατάσβεση με το πρώτο φως της ημέρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.