Κηφισιά: Στάχτη και αποκαΐδια η αποθήκη του εργοστασίου από τη φωτιά – Σαρηγιάννης: Αρκετά επιβλαβή τα τοξικά αέρια

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στην αποθήκη του εργοστασίου της PAL ΑΕ όπου ξέσπασε φωτιά την Τετάρτη στην Κάτω Κηφισιά. Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της ζημιάς. Το κυρίως εργοστάσιο έμεινε ανέπαφο, ενώ λόγω της φωτιάς καταστράφηκαν και υλικά.

Η  πυρκαγιά έκαιγε περισσότερες από δυόμιση ώρες. Ήταν πολύ μεγάλη η μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Για να μπορέσουν να ελέγξουν και να σβήσουν τη φωτιάεπιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Bοήθεια παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές ενώ από αέρος ελικόπτερο έκανε ρίψεις νερού περιμετρικά για να μη περάσει η φωτιά στο ρέμα και πάει προς το νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων.

Φωτιά Κηφισιά

Ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανή επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη και η φωτιά προήλθαν από τη φόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, η οποία θα ερευνηθεί από πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα η μεγάλη φωτιά έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για τον μαύρο τοξικό καπνό που προκλήθηκε χθες από το μεγάλο μανιτάρι που δημιουργήθηκε στον ουρανό. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ενδεχομένως να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες τόσο για τους κατοίκους της περιοχής και φυσικά για τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονταν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο αλλά και σε διπλανά εργοστάσια και συστήνουν στους κατοίκους της περιοχής τον περιορισμό των μετακινήσεων και κλείσιμο των παραθύρων στα σπίτια τους.

Σαρηγιάννης: Αρκετά επιβλαβή τα τοξικά αέρια – Να σταματήσουμε την εισροή του αέρα σε εσωτερικούς χώρους

«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και σήμερα και όχι γιατί υπάρχει καύση, αλλά επειδή σε ένα τέτοιο συμβάν υπάρχει επιμόλυνση από τα σωματίδια της καύσης. Από την καύση των υλικών που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εργοστάσιο προκαλούνται τοξικά αέρια, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα», επισήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ στην ΕΡΤ.

«Όλες οι ουσίες αυτές σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση. Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, σημαντικό είναι ο Δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων από τις υδροφόρες του Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων καθώς η μέρα θα κινείται και θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τέλος τόνισε ότι «είναι προφανές, ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παίξουν σήμερα στην περιοχή και αν βγουν έξω να μην βάλουν το χέρι στο στόμα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.