Η ώρα της αλήθειας:Τι σημαίνει επιτυχία ή αποτυχία για το κάθε κόμμα – Μόνος βέβαιος νικητής η Δεξιά συνολικά!

H ψηφοφορία για το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα σήμερα το βράδυ θα δούμε μια διαφορετική σύνθεση στην Ευρωβουλή με την Δεξιά να έχει πλέον την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στην Ελλάδα, η προεκλογική μάχη ήταν σχετικά χαλαρή, καθώς η κόπωση των πολιτών από τις τέσσερις εκλογικές μάχες (δύο στις εθνικές εκλογές και δύο στις περιφερειακές εκλογές του 2023) αλλά κυρίως η αίσθηση ότι «Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει» (άλλωστε δεν ψηφίζουν για την εθνική Βουλή, δηλαδή για κυβέρνηση), έχει μειώσει, όπως είναι λογικό την συμμετοχή η οποία θα κυμανθεί σε επίπεδα ρεκόρ ίσως και άνω του 55% παρά το υποχρεωτικό της ψηφοφορίας.

Σε ότι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα και την αποτίμησή του σίγουρα τα ποσοστά θα παίξουν ρόλο, ανάλογα με το κόμμα.

Το pronews.gr έχει καλύψει κάθε πτυχή της προεκλογικής μάχης με τα ποσοστά που θα κυμανθεί το κάθε κόμμα, αλλά σημασία έχει να δούμε πώς έχει διαμορφωθεί το κλίμα τις τελευταίες δύο ημέρες και κυρίως ποια ποσοστά θα αποτελούν επιτυχία ή αποτυχία για το κάθε κόμμα.

Ιδού λοιπόν:

Νέα Δημοκρατία: Το κυβερνητικό κόμμα θα πιεστεί στις εκλογές. Εξαιρετικά δύσκολα θα φτάσει τον στόχο του 33,1% που ήταν το 2019 και έχει τεθεί ως «εκλογικό δάπεδο» από την ίδια. Άρα η εκλογική αποτυχία -ή «μη επιτυχία»- είναι ιδιαίτερα πιθανή

Θα πετύχει το «3» μπροστά; Αν το επιτύχει σε συνδυασμό με την μεγάλη διαφορά, που είναι σίγουρο ότι θα καταγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ του Σ.Κασσελάκη (ίσως και διπλάσιο ποσοστό) τότε θα μειωθούν οι αρνητικές εντυπώσεις της μη επίτευξης του αρχικού στόχου (33,1%).

Όμως μπορεί να δούμε ένα ποσοστό το οποίο θα κυμανθεί ακόμα και περί το 28% το οποίο σαφώς θα είναι εκλογική αποτυχία για τον Κ.Μητσοτάκη, η πρώτη του από το 2019 και θα κτυπήσει ένα ηχηρότατο «καμπανάκι» που θα σηματοδοτήσει εξελίξεις.

ΛΟΑΤΚΙ+, ακρίβεια, οικονομική κρίση θα αποτελέσουν τα «ψαλίδια» που θα κόψουν ποσοστά από τη ΝΔ. Από την άλλη, ως πρώτο κόμμα, την ευνοεί η μεγάλη αποχή.

ΣΥΡΙΖΑ: Αν κάτι θα είναι θετικό για την κυβέρνηση και τη ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να επιτύχει έστω το αναιμικό 17,8% των εθνικών εκλογών.

Δύσκολα θα ξεπεράσει το 16% με ανοικτά τα ενδεχόμενα να είναι μειωμένο το ποσοστό έτι περαιτέρω. Πρακτικά όμως ο Σ.Κασσελάκης έθεσε τον πήχη επάνω από το 17,8% άρα οτιδήποτε κάτω από αυτό θα είναι αποτυχία του ιδίου.

Εννοείται ότι δεδομένης και της ύπαρξης της Νέας Αριστεράς, αν ξεπεράσει το 17,8% θα έχει καταγράψει σημαντική επιτυχία που θα του δίνει το δικαίωμα να «ονειρεύεται την επόμενη ημέρα».

ΠΑΣΟΚ: Ισχύουν ακριβώς τα ίδια, όπως και με τον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα με πιο έντονο τρόπο γιατί δεν έχει υποστεί την διάσπαση και τις αναταράξεις που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή δεν έχει καμία δικαιολογία να λάβει κάτω από το 11,84% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023.

Αν συμβεί αυτό -που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί- ο Μ.Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ από απόψε το βράδυ. Όσο και να ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό δύσκολα θα φτάσει τον Δεκέμβριο στην θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Το κομμουνιστικό κόμμα δεν έδειξε την δέουσα «ζωηράδα» προεκλογικά και αυτό θα φανεί στην κάλπη. Το 7,69% των εθνικών εκλογών θα είναι ένα ιδανικό ποσοστό, αν και λόγω της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε βάλει πλώρη για υψηλότερα. Χωρίς να αποκλείεται, φυσικά, να δείξει στην κάλπη αυτό που δεν έδειξε στις δημοσκοπήσεις

Στα θετικά του το «γκελ» που κάνει ο γ.γ. του κόμματος Δ.Κουτσούμπας στο νεανικό κοινό.

Ελληνική Λύση: Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, σίγουρα θα είναι από τα κερδισμένα της ευρωκάλπης, αλλά το ερώτημα είναι σε πιο ποσοστό και τι δυναμική θα επιδείξει.

Θα λάβει σίγουρα πάνω από το 4,44% των εθνικών εκλογών, αλλά ο στόχος της ηγεσίας του είναι να πάρει το 50% των απωλειών της ΝΔ σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό 10%-12%, κάτι που καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις πριν 1,5 μήνα. Αλλά έκτοτε «ξεφούσκωσε».

Αν λάβει περί το 8% απόψε, θα είναι ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο όμως, με δεδομένη της χαλαρότητα της ψήφου στην ευρωκάλπη, σε συνθήκες εθνικής κάλπης δεν θα ξεπερνούσε το 6%.

Άρα, «μία από τα ίδια», ειδικά με δεδομένο ότι είναι το μοναδικό μικρό κόμμα το οποίο έχει άφθονη χρηματοδότηση λόγω παρουσίας σε Βουλή και Ευρωβουλή από το 2019.

Πάντως η ανάδειξή του σε τέταρτο κόμμα θα μπορούσε να τον αναβαθμίσει και να του δώσει τα φόντα να γίνει κυβερνητικός εταίρος ή έστω συνέταιρος με μία θετική ψήφο στην προεδρική κάλπη του χρόνου, στον Κ.Μητσοτάκη.

ΝΙΚΗ: Το κόμμα-έκπληξη των προηγούμενων εκλογών έχει τον πήχη στο 3,70% και σίγουρα θα είναι και αυτό από τα κερδισμένα της σημερινής εκλογικής μάχης. Και όχι μόνο: Υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και η έκπληξη με ποσοστό περί το 5%. Καταγράφει ισχυρό ρεύμα την τελευταία εβδομάδα.

Φωνή Λογικής: Η Αφροδίτη Λατινοποούλου, σίγουρα θα είναι από τους κερδισμένους των ευρωεκλογών και αυτό το 0,43% των εθνικών εκλογών σίγουρα θα πενταπλασιαστεί.

Ένα 2% μπορεί να μην εντυπωσιάζει (σαφώς και μπορεί να φτάσει και το 3%), αλλά είναι η μοναδική αρχηγός μικρού κόμματος που έχει στιβαρό, «καθαρό» πολιτικό λόγο, ρητορική δεινότητα, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να φοβάται να αντιπαρατεθεί με την Αριστερά, δεν κουβαλά «αμαρτίες» (όπως π.χ. τις «επιστολές του Ιησού») και είναι «λαμπερή».

Βασικό μειονέκτημα του κόμματος η έλλειψη έμπειρου στελεχικού δυναμικού, αλλά έχει μπροστά της τρία χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές να το διορθώσει. Άρα βασικός στόχος της είναι το 2%.

Πλεύση Ελευθερίας: Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα έπρεπε να λάβει κανονικά ποσοστό κοντά στο 5%, δεδομένων των προβλημάτων και της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δύσκολα θα καταφέρει αυτό τον στόχο

Νέα Αριστερά: Ο βασικός στόχος των αποχωρήσαντων από τον ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών, είναι να ξεπεράσουν το 3% το οποίο μπορεί να μην τους δώσει είσοδο στην Ευρωβουλή, αλλά θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για είσοδο στην εθνική Βουλή, όποτε γίνουν οι εκλογές. Αν δεν το πετύχουν, απλά θα έχουν… αποτύχει.

Πατριώτες: Το κόμμα του γηραιού Π.Εμφιετζόγλου φαίνεται ότι επιλέχθηκε από τον Η.Κασιδιάρη να αποτελέσει την πλατφόρμα πολιτικής έκφρασης των «Ελλήνων» για τις εκλογές αυτές, λόγω του αποκλεισμού των «Σπαρτιατών», αλλά και των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετώπισε η «ψυχή» με το «σώμα» ή καλύτερα με το «κεφάλι» του κόμματος των «Σπαρτιατών» που πέτυχαν εντυπωσιακή παρουσία στις εθνικές εκλογές του 2023.

Με δεδομένη την ύπαρξη ισχυρού πυρήνα ψηφοφόρων και ιδιαίτερα αθόρυβου, το ότι δεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πετύχει την έκπληξη με ποσοστό άνω του 2% και υπό προϋποθέσεις να φτάσει το 3%.

ΛΑΟΣ: Το κόμμα ανανέωσε την ηγεσία του, ο Γ.Καρατζαφέρης λόγω προβλημάτων υγείας αποχώρησε και ο Φίλιππος Καμπούρης, δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής ανέλαβε τα ηνία, αλλά με πολύ δύσκολο έργο.

Τα τελευταία χρόνια είχε αφεθεί να αδρανήσει ο κομματικός μηχανισμός με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί την εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για την Δεξιά που θα καταγραφεί με ηχηρό τρόπο (τα δεξιά κόμματα ίσως ξεπεράσουν απόψε και το 20% στην Ελλάδα, συνολικά).

Ένα ποσοστό της τάξης του 1% πάντως θα δείξει ότι είναι και πάλι παρών, σε σχέση με τις δυσκολίες του αγώνα του.

Δημοκράτες: Το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, αν καταφέρει και αποσπάσει ποσοστό έστω 1,5% θα είναι προσωπική του επιτυχία και θα του δώσει ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.