Η Τουρκία του Τραμπ και η ΕΛΛΑΔΑ του «δεν είδα δεν ξέρω»

Η εφημερίδα «Εστία» καταδεικνύει την έλλειψη στρατηγικής προσέγγισης της Ελλάδας στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, όπως φάνηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Ενώ η βαριά σκιά του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επλανάτο πάνω από τη σύνοδο, πολλές χώρες της Συμμαχίας, όπως η Τουρκία, έριχναν γέφυρες προς τους Ρεπουμπλικανούς, επιδιώκοντας συναντήσεις με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ, προετοιμαζόμενες για την πιθανή επάνοδό του στην προεδρία. Η Ελλάδα, ωστόσο, φάνηκε να απέχει από αυτές τις διεργασίες, παραμένοντας προσκολλημένη στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και σχολίασε διπλωματικά ότι δεν πρέπει να παίρνουν θέση ξένοι ηγέτες για την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, δεν προέβη σε καμία παρασκηνιακή κίνηση προς τους Ρεπουμπλικανούς, σε αντίθεση με χώρες όπως η Τουρκία και τα Σκόπια. Οι Τούρκοι και Σκοπιανοί αξιωματούχοι είχαν σημαντικές συναντήσεις με πρόσωπα κλειδιά του περιβάλλοντος Τραμπ, όπως ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, προαλείφόμενος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ.

Η ιστορία δείχνει ότι η Ελλάδα επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, όπως όταν αγνόησε τον Ρόναλντ Ρήγκαν, τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και τον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του εκλογή. Αυτή η προσκόλληση στο κόμμα των Δημοκρατικών έχει συχνά οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες και στρατηγικά μειονεκτήματα.

Η «Εστία»καταλήγει ότι η διεθνής πολιτική πρέπει να χαράσσεται με ορθολογισμό και όχι με βάση προσωπικές συμπάθειες και προτιμήσεις, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται να αναγνωρίσει τη χρησιμότητα αυτών των επαφών για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα στο διεθνές περιβάλλον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.