H πιθανή εκλογή Ν.Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και τι θα αλλάξει στην Ελλάδα

Η πιθανή εκλογή του Ν.Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές και στην Ελλάδα.

Θεοφραστος Ανδρεοπουλος

Θα αλλάξουν όλα εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Καταρχάς εντός της Νέας Δημοκρατίας η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αρχίσει να δέχεται σημαντικές πιέσεις αλλά και αμφισβήτηση καθώς η πολιτική του παρουσία δεν είναι αρεστή στον Ν.Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τις συνεχείς αρνητικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για το πρόσωπο του, αλλά και την δημόσια στήριξη του στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία όχι μόνο κρίνεται ως αποτυχημένη αλλά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι βρίσκονταν στην εξουσία της επονομαζόμενης ισχυρότερης χώρας του πλανήτη, ένας άνθρωπος διανοητικά ακατάλληλος.

Ο Ν.Τραμπ θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένα παράγωγο της διακυβέρνησης Μπάιντεν και κυρίως του συστήματος που βρίσκεται πίσω από αυτήν αλλά και πίσω από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Θεωρητικά η συνέχιση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίας εχθρικής πολιτικής απέναντι σε μία κυβέρνηση Τραμπ, θα μπορούσε να κοστίσει στην Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά αν και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα το ήθελε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Στην πρώτη τετραετία του ο Ν.Τραμπ, επέλεξε να μην ασχοληθεί με τα ελληνοτουρκικά γιατί δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία για την εσωτερική πολιτική.

Ήξερε όμως ότι οι Ελληνοαμερικανοί είναι υπολογίσιμος παράγοντας στην εσωτερική πολιτική και τον στηρίζουν σε ποσοστό της τάξης του… 80% λόγω της οικονομικής επιλογής του να μειώσει τους φόρους αλλά και επειδή η διακυβέρνηση του υποστήριζε τις παραδοσιακές αξίες.

Οπότε μη παρεμβαίνοντας υπέρ της Τουρκίας (κάτι που διαχρονικά έκαναν όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ) ήξερε ότι θα είχε την στήριξή τους.

Άλλωστε σκοπίμως πολλοί ξεχνούν, ότι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Τα ίδια άτομα επίσης σκοπίμως ξεχνούν ότι είναι ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος ενέκρινε την πώληση προς την Τουρκία 40 νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλον 80 μαχητικών σε αυτό το επίπεδο.

Στην πραγματικότητα χρόνια είχε να εμφανιστεί τόσο φιλοτουρκική αμερικανική κυβέρνηση, όπως η νυν κυβέρνηση των Δημοκρατικών και όμως τα ελληνικά ΜΜΕ κατά την προσφιλή τους τακτική παρουσίασαν το «άσπρο μαύρο» και εμφάνισαν τον Μπάιντεν ως «Μπαϊντενόπουλο».

Φυσικά, είχαν και το ανάλογο «κοινό» για να πιστεύει αυτά που λένε.

Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη υποστεί μία τεράστια πολιτική ήττα από τη στιγμή που στήριζε την πολιτική Μπάιντεν και ο συγκεκριμένος αποσύρθηκε ντροπιαστικά από τις προεδρικές αμερικανικές εκλογές, ως διανοητικά ακατάλληλος.

Θα υποστεί και μία δεύτερη μεγάλη ήττα καθώς θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει και πάλι διαύλους επικοινωνίας με τον Ν.Τραμπ εφόσον και αν εκλεγεί πρόεδρος.

Το μεγάλο του πρόβλημα όμως είναι ότι μαζί με τον Μπάιντεν «αποσύρονται» και οι πολιτικές που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφάρμοσε εδώ στην Ελλάδα.

Για να μπορέσει να έχει επικοινωνία με μία κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα.

Αυτό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δε δείχνει ως κάτι εφικτό και το γνωρίζουν στο εσωτερικό της.

Για ένα πολιτικό σύστημα το οποίο έχει μάθει να ζει αποκλειστικά από τον αμερικανικό παράγοντα η ιδέα να υπάρχει «απόκλιση» με την αμερικανική πολιτική είναι εξωπραγματική.

Η «στροφή» των ΗΠΑ προς την πατριωτική Δεξιά που εκπροσωπεί ο Τραμπ σημαίνει ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν σε αλλαγή πορείας καθώς αυτή τη στιγμή ο μόνος ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας που έχει πραγματικά καλές σχέσεις μαζί του είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ τον συγκεκριμένο, τον αποκάλεσε μεγάλο ηγέτη.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές χώρες και ανάμεσα τους και η Ελλάδα θα αναγκαστούν να αναζητήσουν ηγέτες και πολιτικό προσωπικό που θα ταιριάζουν στο προφίλ του Ούγγρου πρωθυπουργού για να μπορούν να έχουν «πρόσβαση» στην νέα αμερικανική ηγεσία.

Τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και ασπάζονται όλες τις βασικές πολιτικές επιλογές του Ν.Τραμπ και ειδικότερα νέες πολιτικές παρουσίες όπως η Αφροδίτη Λατινοπούλου η πρόεδρος της «Φωνής Λογικής», για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να ενεργήσουν σε ένα προνομιακό για αυτά πολιτικό περιβάλλον.

Θα έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν σε όσους εναντιώνονται στην woke ατζέντα και νιώθουν προδομένοι γιατί είδαν την υποτίθεται «δεξιά» Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να την εφαρμόζει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.