Υποχρεωτική ασφάλιση σε οχήματα και ακίνητα – Πού θα κυμαίνονται τα νέα επιπλέον κόστη

Αλλάζει το τοπίο στην ασφάλιση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών μας στοιχείων.

Με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο η Κυβέρνηση θα καθιερώσει την υποχρεωτική ασφάλιση των ιδιωτικής χρήσης, αλλά και των επαγγελματικών οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών, κάτι που θα σημάνει επιπλέον κόστη από 7 έως 13 ευρώ τον χρόνο.

Κίνητρα θα δοθούν και στους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως και 500.000 ευρώ για να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Επί της ουσίας θα πριμοδοτηθούν με έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ εκείνοι που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για πλημμύρες, ακόμη και αν το διαμέρισμά τους βρίσκεται στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας.

Τι αλλάζει στον χάρτη ασφάλισης

Ξεκινώντας λοιπόν από τα ακίνητα, υποχρεωτική, όχι στην κυριολεξία αλλά επί της ουσίας, καθίσταται η ασφάλιση για περιουσία αξίας άνω των 500.000 ευρώ. Εάν δεν προχωρήσουν σε κάλυψη για φυσικές καταστροφές οι ιδιοκτήτες ακινήτων αυτής της αξίας, σε περίπτωση καταστροφής… απλά δεν θα αποζημιώνονται από το Κράτος. Για τα ακίνητα αξίας χαμηλότερης των 500.000 ευρώ δίνονται κίνητρα για την ασφάλισή τους, καθώς η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνουν ανεβαίνει από το 10% στο 20%.

Αντίθετα, υποχρεωτική χωρίς κανένα διαχωρισμό ή κίνητρο, γίνεται η ασφάλιση κάθε λογής οχήματος για φυσικές καταστροφές, κάτι που όπως είναι αναμενόμενο θα αναγκάσει τον κάτοχό του να πληρώσει το .. κάτι παραπάνω στα ασφάλιστρα.

Η προθεσμία για την σύναψη νέων συμβολαίων

Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων υψηλής αξίας, έχουν περιθώριο έως την 1-6-2025 να τα ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται, όταν προκύπτουν φαινόμενα όπως πλημμύρες ή οποιαδήποτε άλλη καταστροφή δεν προβλέπεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Για τα χαμηλότερης αξίας ακίνητα, από το 2025 αυξάνεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε 20% από 10% που ισχύει σήμερα σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, βάσει πάντα των σχετικών ανακοινώσεων:

  • Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας των 500.000 ευρώ, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%. Τα συγκεκριμένα ακίνητα θα πρέπει να ασφαλιστούν υποχρεωτικά έως την 1η Ιουνίου 2025, στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
  • Από την 1-1-2025 για την ανανέωση ή τη σύναψη νέων ασφαλιστήριων συμβολαίων για όλα τα οχήματα ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.