Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις -Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα και ποιοι θα λάβουν την μεγαλύτερη επιδότηση

Έως τις 15 Οκτωβρίου του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα  «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός είναι περίπου στα 170 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο του οποίου θα δοθεί επιδότηση από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά ως και 50% για ανώτερα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.

Μόλις ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι -δικαιούχοι να εισέλθουν σε αυτή με τους κωδικούς Taxisnet και να έχουν στην κατοχή τους  ΑΦΜ και Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1). Στην αίτηση θα πρέπει οι δικαιούχοι να δηλώσουν εκ νέου τα εξής στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί -να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ποιους αφορά

Παράλληλα επισημαίνεται πως σε πρώτη φάση το πρόγραμμα αυτό θα απευθύνεται στους επιλαχόντες του προηγούμενου κύκλου του προγράμματος οι οποίοι  θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση στην πλατφόρμα. Και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων των παραπάνω, μετά αίτηση θα μπορούν να υποβάλλουν τα υπόλοιπα νοικοκυριά μέχρι να εξαντληθεί ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός του προγράμματος. Υπενθυμίζεται δε πως οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τους παλαιούς ενεργοβόρους θερμοσίφωνες  με ηλιακούς.

Τα SOS  του προγράμματος

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα αυτό τα εξής:

-Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση είναι τα εξής:

  • Ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία και η έκπτωση θα είναι 60%.
  • Ετήσιο εισόδημα από 5.000 ευρώ  έως κάτω από 10.000 ευρώ: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία και η  έκπτωση θα είναι 55%.
  • Ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία και η έκπτωση θα είναι 50%.

-Οι χαμένοι 

Δεν θα λάβουν την επιδότηση για αλλαγή θερμοσίφωνα  όσοι:

  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι που είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικοι εξωτερικού.
    Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.