Μουζάκης κατά Εθνικής Τράπεζας: Καταχρηστική η απόφαση για κατάσχεση μισθωμάτων

Η Εταιρεία έχει ενεργοποιήσει τις απαραίτητες εξωδικαστικές και δικαστικές διαδικασίες
Την αντίδρασή της για την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε (συντηρητική) κατάσχεση μισθωμάτων, εξέφρασε η εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Δ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ».
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση, η εισηγμένη αναφέρει χαρακτηριστικά:Η Εταιρεία, στο πλαίσιο διασφάλισης της διαρκούς και ακριβούς ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, σε συνέχεια των από 15.7.2024 και 27.8.2024 ανακοινώσεών της και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρ. 27 του Ν. 4443/2016 και του άρ. 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 (MAR) περί δημοσίευσης προνομιακών πληροφοριών, προχωρεί στην παρούσα ανακοίνωση προκειμένου να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό αναφορικά με σημαντικές εξελίξεις ήδη δημοσιευμένης προνομιακής πληροφορίας.
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της από 27.8.2024 ανακοίνωσης περί της χορήγησης προς την Εταιρεία Προσωρινής Διαταγής εν σχέσει με την ήδη ασκηθείσα Ανακοπή του άρθρου 632 ΚΠολΔ και τη σχετική Αίτηση Αναστολής κατά της Διαταγής Πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (εφ’εξής «η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος» ή «η Τράπεζα») για αναφερόμενη οφειλή απορρέουσα από αναφερόμενη εγγυητική ευθύνη υπέρ της πρωτοφειλέτριας εταιρείας με την επωνυμία «ΗΛΙΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΑΒΕΕ», η Εταιρεία ανακοινώνει ότι έλαβε γνώση συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, στην οποία προέβη η Τράπεζα.
Ειδικότερα, ανακοινώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε συντηρητική κατάσχεση μισθωμάτων, που λαμβάνει η Εταιρεία, εις χείρας μισθωτών, επιτάσσοντάς τους να τα παρακρατούν και να μην τα αποδίδουν ούτε στην εκμισθώτρια Εταιρεία αλλά ούτε και στην Τράπεζα.

Η ανωτέρω ενέργεια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ελέγχεται ως καταχρηστική, λαμβάνουσα χώρα κατά τη διάρκεια ισχύος της Προσωρινής Διαταγής του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών περί αναστολής της Διαταγής Πληρωμής που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ υφίσταται ήδη εμπράγματη εξασφάλιση για ποσό πολλαπλάσιο της απαίτησης και συνεπώς έρχεται σε αντίθεση με τα συναλλακτικά ήθη και την καλή πίστη.
Η Εταιρεία έχει ενεργοποιήσει τις απαραίτητες εξωδικαστικές και δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της, τη φήμη και την περιουσία της.
Η Εταιρεία θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες αρχές για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
7.546
-0.58% (-0.044)
Σύμβολο
ΕΤΕ
Συν.Όγκος
802,561
Τζίρος
6,071,346
Υψηλό ημέρας
7.622
Χαμηλό ημέρας
7.536
Άνοιγμα ημέρας
7.59
Προηγούμενο κλείσιμο
7.59
Τελευταία Ενημέρωση 09/09/2024 17:11:33
ΕΛ. Δ. Μουζάκης Α.Ε.Β.Ε.Μ. & Ε.
0.62
0% (0)
Σύμβολο
ΜΟΥΖΚ
Συν.Όγκος
0
Τζίρος
0
Υψηλό ημέρας
0.62
Χαμηλό ημέρας
0.62
Άνοιγμα ημέρας
0.62
Προηγούμενο κλείσιμο
0.62
Τελευταία Ενημέρωση 09/09/2024 15:45:47

Μια τουλάχιστον περίεργη κατάσταση διαμορφώνεται στην ιστορική εισηγμένη Μουζάκης η οποία έχει συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Παρασκευή 16 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία είναι από δύσκολο ως απίθανο να βρεθεί μικρομέτοχος να την παρακολουθήσει.

Περί στρατηγικών

Η εταιρία μιλά για στρατηγικούς επενδυτές έχοντας ένα απολύτως ασαφές πλάνο για το ποιος θα καλύψει αν θα καλύψει το μετατρέψιμο ομολογιακό ύψους έως 5 εκ ευρώ. Ένα μετατρέψιμο που αν καλυφθεί από έναν ενδιαφερόμενο είναι προφανές ότι η μετατροπή θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση μετοχών ενώ η εταιρία έχει ήδη προβληματική διασπορά καθώς ανέρχεται σε 18% περίπου. Η εταιρία πάντως ισχυρίζεται ότι μιλά όχι με ένα αλλά περισσότερους στρατηγικούς (δεν λέει πόσους-ούτε φυσικά ότι έχει κλείσει συμφωνία) και πως ότι η θέση των στρατηγικών επενδυτών, με τους οποίους βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία μάλιστα θα επιφέρει επιθυμητή διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Εταιρείας, η οποία με τη σειρά της θα έχει θετική επίδραση στη διασπορά και την εμπορευσιμότητα της μετοχής, κριτήρια κρίσιμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν όχι μόνο την υφιστάμενη εικόνα διασποράς αλλά και εμπορευσιμότητας.

Καθυστερημένη ενημέρωση

Υποτίθεται ότι το μετατρέψιμο θα καλύψει την υποχρέωση περίπου 5 εκ ευρώ από διαταγή πληρωμής που έχει εκδώσει η Εθνική Τράπεζα. Μια διαταγή πληρωμής που κοινοποιήθηκε στην εταιρία στις 2 Ιουλίου αλλά αυτή το ανακοίνωσε στις 16 Ιουλίου μια ημέρα από την προηγούμενη έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία υποτίθεται ίτι είχε συγκληθεί να βρει γενικώς χρηματοοικονομικές λύσεις και πριν εκδοθεί η διαταγή πληρωμής την οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανέμενε η εταιρία.

Τι δεν είδε ο ορκωτός

Βέβαια στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις περί άλλα τυρβάζει και ο ορκωτός ελεγκτής κ. Μακρής δεν είδε τίποτα στην έκθεσή του. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά βάσιμα ότι η παραπάνω αρχή (σ.σ. συνέχισης δραστηριότητας) εξακολουθεί να είναι ισχυρή, δεδομένου ότι το κεφάλαιο κίνησης είναι θετικό κατά € 3.866 χιλ. στις 31.12.2023 από € 3.602 χιλ. στην προηγούμενη χρήση. Η απαίτηση ημεδαπής τράπεζας κατά της εγγυήτριας Εταιρείας και της συνδεδεμένης της ΗΛΙΟΣ ΑΒΕΕ (βλ. παρ. 9.11 κατωτέρω) ύψους € 5.002 χιλ., λόγω ληξιπρόθεσμου δανείου της τελευταίας, δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το κεφάλαιο κίνησης τους επόμενους δώδεκα μήνες».

Το εξώδικο από Cepal

Με την έκδοση διαταγής πληρωμής προφανώς και όλα αυτά ανατρέπονται. Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς υπάρχει και άλλο που η Μουζάκης είναι εγγυητής και αυτό την 29/03/2023 ανερχόταν σε €2,065 εκ. περίπου. Για το δάνειο αυτό στις 24/4/2023 η εταιρεία δέχθηκε εξώδικη όχληση από εταιρεία διαχείρισης δανείων της εν λόγω τράπεζας, (Cepal Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.) που την ενημερώνει ότι το δάνειο αυτό έχει καταστεί μη εξυπηρετούμενο από την οφειλέτρια εταιρεία και στο σύνολο του έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.
Γι αυτό δεν γίνεται καν λόγος γιατί είναι πιθανό η Cepal να μην μείνει στο εξώδικο αλλά να προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες ανάλογες με αυτές της Εθνικής.

Τι ζητούν να εγκριθεί

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνέλευση της 16ης Αυγούστου θα κληθεί εγκρίνει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση έως 5 εκ ευρώ ολόκληρης ή τμηματικής διάθεσης εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου, ετησίου επιτοκίου πληρωτέου δις ετησίως (ήτοι στις 30.6 και στις 31.12 εκάστου έτους), ίσου προς τον τόκο της απόδοσης της αμέσως προηγούμενης της πληρωμής εκδόσεως εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων μείον 10%, ονομαστικής αξίας εκάστης ομολογίας ποσού ευρώ 0,70 λεπτών και λόγο μετατροπής 10 ομολογίες προς 9 μετοχές κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος.
Αν δεν κάνουμε λάθος στους υπολογισμούς η μετατροπή των ομολογιών θα οδηγήσει στην έκδοση 6,4 εκ μετοχών οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 16,5% του μετοχικού κεφαλαίου και να λογίζονται ως διασπορά οι στρατηγικοί θα πρέπει να είναι περισσότεροι των τεσσάρων.
Είναι έτσι τα πράγματα;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.