Οι κλοπές ελαιολάδου δείγμα πτώχευσης της Ελλάδος

Οι απανωτές κλοπές από ελαιοτριβεία και ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς σε Χαλκιδική και Μεσσηνία στο λάδι, δείχνουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, το δεύτερο γύρο πτωχοποίησης της Ελλάδας.

    • Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Τα ελαιοτριβεία για να προστατεύσουν την παραγωγή του ελαιόλαδου που πλέον πωλείται σε τιμή κοσμήματος, έχουν ενισχύσει τις εγκαταστάσεις τους με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, τέτοια που να κάνουν απίθανη την κλοπή μεγάλων ποσοτήτων, χωρίς τουλάχιστον να γίνουν άμεσα αντιληπτές είτε από ειδικές εταιρείες φύλαξης είτε από την αστυνομία.

Η εμφιάλωση και πώληση του  περσινού ελαιόλαδου με την τιμή του να ξεπερνά τα 15 ευρώ το λίτρο, ενώ αγοράστηκε με περίπου 3,50 – 5 ευρώ το κιλό απ’ τους παραγωγούς, αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, και στην αγορά πλέον αναφέρεται ως πικρό αστείο ότι οι διαρρήκτες σ’ ένα σπίτι, πρώτα πάνε για το λάδι και μετά για τα κοσμήματα.

Αναφέρεται ότι στην Άνω Μεσσηνία κλέφτες μπήκαν σε σπίτι αλλά ενδιαφέρθηκαν μόνο για τους αποθηκευτικούς χώρους, ενώ παρουσιάστηκαν κρούσματα μέχρι και κλοπής ελαιόλαδου στα… νεκροταφεία.

Οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο που παραπέμπουν σε καθαρή αισχροκέρδεια, τον τελευταίο χρόνο ξεπερνούν το 150% και σε μερικές περιπτώσεις για το έξτρα παρθένο εμφιαλωμένο σε πλαστικό μπουκάλι του ενός λίτρου, το 200%, κάτι που ωστόσο ακόμη δεν κατάφερε να χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού στο Υπ. Ανάπτυξης, το οποίο φαίνεται ν’ απέχει απόλυτα από αυτή τη νέα μορφή «μαυραγοριτισμού» στο λάδι.

Το νέο λάδι πάντως τώρα αρχίζει να βγαίνει και ένας Θεός ξέρει μόνο, που θα οδηγήσουν τα  παζάρια στην τιμή του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.