Αντιδρά η Ευρώπη για παρόμοια προγράμματα: Αλλά η Ελλάδα διπλασίασε το απαιτούμενο ποσό επένδυσης για τη λεγόμενη “χρυσή βίζα” σε κάποιες δημοφιλείς περιοχές της χώρας

To αμερικανικό περιοδικό Forbes δημοσιεύει άρθρο της Cecilia Rodriguez που αναφέρει ότι η Ελλάδα διπλασίασε το απαιτούμενο ποσό για άδεια παραμονής μέσω επένδυσης που αποκαλείται επίσης “χρυσή βίζα”, από 250.000 σε 500.000 ευρώ σε κάποιες δημοφιλείς περιοχές της χώρας.

Αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα, το κόστος της ελληνικής «χρυσής βίζας»  που αποκτάται με επενδύσεις στην Ελλάδα, έχει διπλασιαστεί από 250.000 ευρώ (από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη) σε 500.000 ευρώ στις πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της αύξησης πέρυσι και την αναβολή της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο αλλά μετατέθηκε για αυτόν τον μήνα, η ελληνική Κυβέρνηση ξεκίνησε το τροποποιημένο πρόγραμμα ¨visa-by-investment¨ που παρέχει δικαίωμα πενταετούς παραμονής σε αλλοδαπούς που επενδύουν  τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε μεταβίβαση κεφαλαίου, επιχείρηση ή απόκτηση ακινήτου.

Η ανακοίνωση πέρυσι της σχεδιαζόμενης αύξησης του απαιτούμενου ποσού στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση της Πορτογαλίας να θέσει όρια στο εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα ¨χρυσής βίζας¨, προκάλεσε μια έξαρση του ενδιαφέροντος. Χιλιάδες υπέβαλαν αίτηση για ¨χρυσή βίζα¨, -ιδιαίτερα Αμερικανοί και Κινέζοι επενδυτές- αγοράζοντας ακίνητα στην Ελλάδα πριν από την αύξηση του ποσού, γεγονός που αποτέλεσε έναν από τους λόγους της κυβέρνησης να καθυστερήσει το μέτρο μέχρι τώρα.

Στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (που αναφέρει το Greek City Times) δείχνουν ότι το πρόγραμμα της ¨χρυσής βίζας¨ συνεισέφερε σχεδόν 1 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.[…]

Σημειώνεται ότι η ελληνική απόφαση δεν χαροποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εντείνει τις πιέσεις προς τις χώρες-μέλη να καταργήσουν όλα τα προγράμματα ¨χρυσής βίζας¨ τα οποία δημιουργήθηκαν παγκοσμίως σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, να τονώσουν τον τουρισμό και να αναζωογονήσουν την αγορά ακινήτων.

ΠΗΓΗ: Forbes, Cecilia Rodriguez – Greece’s Coveted Golden Visa, Doubled To €500,000, Finally Takes Effect

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.