Φρίκη στο Κονγκό: Ισλαμικές οργανώσεις της Ουγκάντας έσφαξαν 70 χριστιανούς – Σκότωσαν μέχρι και μικρά παιδιά!

Οι ADF μαζί με τους αντάρτες της Μ23 έχουν καταλάβει δύο σημαντικές πόλεις, την Γκόμα και το Μπουκάβου- Προβαίνουν σε σωρεία εγκλημάτων

Οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και των ενόπλων οργανώσεων με επικεφαλής την M23 που υποστηρίζεται από την Ουγκάντα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Απότοκο αυτών των σφοδρών συγκρούσεων είναι το «ντόμινο» σειράς εγκλημάτων που διαπράττονται κυρίως κατά των χριστιανών κατοίκων, από ισλαμικές συμμαχικές οργανώσεις της M23, όπως είναι οι ADF (Allied Democratic Forces), ένοπλη ομάδα της Ουγκάντας.

 

Περισσότεροι από 70 Χριστιανοί, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι σε μια εκκλησία στη Μάιμπα του Βόρειου Κίβου, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μεταξύ 12 και 15 Φεβρουαρίου.

Οι δράστες φέρονται να είναι μέλη των ΑDF, μιας ισλαμικής ομάδας που συνδέεται άμεσα με το ISIS. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η επίθεση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι τα θύματα αναζητούσαν καταφύγιο στην εκκλησία CEBCEA στην Καζάνγκα.

Σημειώνεται ότι οι αντάρτες της Μ23 μαζί με τις υπόλοιπες ισλαμικές οργανώσεις έχουν καταλάβει δύο σημαντικές στρατηγικές πόλεις του Κονγκό, τη Γκόμα αλλά και το Μπουκάβου, πράγμα που ώθησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο να αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα και να ζητήσει άμεση κατάπαυση πυρός.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε χθες Παρασκευή (22/02/25) να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο.

«Οι δυο άνδρες υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και κάλεσαν να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τάμι Μπρους.

«Οι δυο ηγέτες χαρακτήρισαν απαράδεκτο το ότι η ένοπλη οργάνωση M23, που υποστηρίζεται από τον στρατό της Ρουάντας, κατέλαβε την Γκόμα και την Μπουκάβου, αντίστοιχα τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Βόρειου Κίβου και του Νότιου Κίβου» πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών της η Τάμι Μπρους.

Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε επίσης χθες (21/02) την άμεση αποχώρηση των οικογενειών Αμερικανών δημοσίων λειτουργών που υπηρετούν στο γειτονικό Μπουρούντι.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε απερίφραστα, για πρώτη φορά άμεσα, τη Ρουάντα για την υποστήριξή της στην ένοπλη οργάνωση M23, που συνεχίζει να προελαύνει καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έχουν τραπεί σε άτακτη υποχώρηση.

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.