Ερντογάν: «Η Τουρκία θα βοηθήσει τον Λίβανο – Το Ισραήλ θα σταματήσει αργά ή γρήγορα»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό του Λιβάνου και θα τον στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει μετά τις επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Λίβανο στο πλαίσιο μιας “περιορισμένης” χερσαίας εισβολής.

“Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Λιβανέζους αδελφούς μας μόνους τους αυτές τις δύσκολες ημέρες και θα τους υποστηρίξουμε με όλα μας τα μέσα”, λέει ο Ερντογάν σε ομιλία του κατά την επανέναρξη των εργασιών του τουρκικού κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές του.

Καταδικάζοντας τις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο, ο Ερντογάν κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν το Ισραήλ χωρίς “να χάσουμε άλλο χρόνο”.

Ό,τι κι αν κάνει, το Ισραήλ θα σταματήσει αργά ή γρήγορα”, είπε και υποστήριξε ότι η ισραηλινή επιθετικότητα στοχεύει την Τουρκία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την πατρίδα και την ανεξαρτησία της η χώρα του θα αντιαχθεί σε αυτή την «κρατική τρομοκρατία» με όλα τα μέσα που διαθέτει.

«Ενώ το Ισραήλ κάνει γενοκτονία στη Γάζα και τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λίβανο, την ίδια στιγμή προσπαθεί με κάθε είδους προκλήσεις να παρασύρει τις χώρες της περιοχής στη φωτιά του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, η ισραηλινή κυβερνηση υποκινούμενη από την αυταπάτη της Γης της Επαγγελίας, θα βάλει στο στόχαστρο την πατρίδα μας. Η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας. Απεναντί μας δεν έχουμε ένα κράτος που δεσμεύεται από το δίκαιο, αλλά μια δολοφονική αγέλη που τρέφεται με αίμα και ευδοκιμεί στην κατοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι «η ισραηλινή επιθετικότητα περιλαμβάνει και την Τουρκία» και προσέθεσε ότι «για την πατρίδα μας, το έθνος μας και την ανεξαρτησία μας, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

«Προειδοποιώ το Ισραήλ με σαφήνεια, οι συνέπειες της χερσαίας επιχείρησής του στο Λίβανο δεν θα είναι παρόμοιες με τις προηγούμενες κατοχές του» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες, και τόνισε πως «ενώ το παγκόσμιο σύστημα κλονίζεται ριζικά, το Κοινοβούλιο μας θα καθοδηγήσει τόσο τη χώρα μας όσο και τη γεωγραφία μας με αξιοπρέπεια, κοινή λογική και συναίνεση».

Εγκαταλείψτε τον Λίβανο

Η Τουρκία και το Βέλγιο προστέθηκαν σε μια σειρά από χώρες που κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, καθώς η διασυνοριακή βία με το Ισραήλ εντείνεται και η Βουλγαρία συνεχίζει να εκκενώνει τους συμπατριώτες της.
Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι οι Βέλγοι πολίτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό.
Εν τω μεταξύ, βουλγαρικό κυβερνητικό αεροσκάφος αναχωρεί για τη Βηρυτό για δεύτερη ημέρα για να παραλάβει τους υπόλοιπους Βούλγαρους πολίτες που ήθελαν να εκκενωθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.