Οι νικητές και οι ηττημένοι της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τι μας λένε τα χαρτοφυλάκια για τη δυναμική ισχύος της ΕΕ.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για βασικούς ρόλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε μια νέα δομή και σχέδιο για την ομάδα της την Τρίτη.

Ο Ούγγρος Olivér Várhelyi είχε μια νέα εστίαση στην καλή διαβίωση των ζώων – και στην υγεία – σε κάτι που σίγουρα αποτελεί εκδίκηση από την πλευρά του προέδρου της Επιτροπής για τις γελοιότητες και τα ξεσπάσματα του αφεντικού του. Άλλοι, όπως η Ισπανίδα Teresa Ribeira, στέφθηκαν με ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο, επιβλέποντας βασικά πράσινα και οικονομικά χαρτοφυλάκια.

Τώρα που το παζλ είναι επιτέλους δημόσιο, αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα και τη δυναμική ισχύος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Νικητές

Η Βαλτική

Παρά τον πληθυσμό και το μέγεθος των χωρών της Βαλτικής του μπλοκ, το Ταλίν και η Ρίγα κατάφεραν να παγιδέψουν βασικά χαρτοφυλάκια στη δεύτερη Επιτροπή von der Leyen. Είναι μια αντανάκλαση της αυξημένης πολιτικής σημασίας της περιοχής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Ο Εσθονός Κάγια Κάλλας, ο νέος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είναι ένας από τους πιο ειλικρινείς επικριτές της Ρωσίας του μπλοκ. Η Φινλανδή συνάδελφός της Henna Virkkunen ορίστηκε εκτελεστική αντιπρόεδρος για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, ο Λιθουανός Andrius Kubilius είναι υποψήφιος για το ρόλο του πρώτου επιτρόπου άμυνας και διαστήματος. Και ο Λετονός Valdis Dombrovskis, βετεράνος της Επιτροπής, εξασφάλισε την οικονομία και την παραγωγικότητα, την εφαρμογή και την απλούστευση του χαρτοφυλακίου, τα οποία θα παίξουν ρόλο στη μελλοντική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Συνολικά, τέσσερις χώρες που λειτουργούν υπό την καθημερινή απειλή μιας πιθανής ρωσικής εισβολής βρίσκονται σε βασικές θέσεις για να διαμορφώσουν την απάντηση της Επιτροπής στη Μόσχα.
Οι Ίβηρες

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Teresa Ribera, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Pedro Sánchez, θα μπορούσε να ελέγξει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό βασικών τομέων πολιτικής ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση, επιφορτισμένη με το συντονισμό της πολιτικής ανταγωνισμού του μπλοκ.
Εν τω μεταξύ, η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκη από την Πορτογαλία προτάθηκε στο ισχυρό χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η ανάρτηση είναι μια σημαντική νίκη για τη Λισαβόνα. Και είναι μια προσωπική νίκη για την Αλμπουκέρκη, η οποία επρόκειτο να προταθεί για το Κολέγιο των Επιτρόπων το 2014, αλλά την τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε με τον Carlos Moedas.

Το ΕΛΚ

Η πολιτική ομάδα της Von der Leyen, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου — και η ομάδα των επιτρόπων της σίγουρα αντικατοπτρίζει αυτό.


Δεκατέσσερις από τους 27 Επιτρόπους ανήκουν στο ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένου του φον ντερ Λάιεν, ο οποίος βασιλεύει σε όλους.

Ανανεώστε την Ευρώπη

Η Renew Europe έχασε μεγάλο χρόνο στις προαναφερθείσες εκλογές του Ιουνίου, πέφτοντας από την τρίτη στην πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά τα τρομερά αυτά αποτελέσματα, οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι κατάφεραν να πάρουν πέντε επιτρόπους.

Όχι μόνο απέκτησαν δύο εκτελεστικές αντιπροεδρίες μέσω του Γάλλου Stéphan Séjourné και Kallas, αλλά απέκτησαν επίσης κρίσιμα χαρτοφυλάκια όπως η διεύρυνση, η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Αυστρία

Η μετανάστευση είναι ένα κορυφαίο πολιτικό ζήτημα στην Αυστρία, όπου το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας διεξάγει εκστρατεία για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα ενόψει των βουλευτικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση να δοθεί στον κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα Magnus Brunner το χαρτοφυλάκιο εσωτερικών υποθέσεων και μετανάστευσης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σιωπηρή αναγνώριση από τις Βρυξέλλες της κλίμακας της μεταναστευτικής πρόκλησης που αντιμετώπισε η Ευρώπη, ειδικά στον απόηχο της λεγόμενης μεταναστευτικής κρίσης.

Ιρλανδία

Υπήρχαν ενδείξεις ότι το Δουβλίνο θα μπορούσε να συσσωρευτεί με ένα μικροσκοπικό χαρτοφυλάκιο αφού ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις ήταν ο πρώτος ηγέτης που αψήφησε δημοσίως το αίτημα της φον ντερ Λάιεν να στείλουν οι χώρες τόσο έναν άνδρα όσο και μια γυναίκα υποψήφιο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το κόμμα του υποψηφίου Μάικλ ΜακΓκραθ έκαναν ανοιχτή εκστρατεία κατά της φον ντερ Λάιεν, δημιούργησε μια αίσθηση προαισθήματος. Αλλά τελικά, ο McGrath έλαβε το χαρτοφυλάκιο για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Όχι πολύ άθλια, όλα τα λαμβανόμενα υπόψη.

Ηττημένοι

Γκλεν Μικάλεφ

Η έλλειψη εμπειρίας του Μαλτέζου υποψηφίου ως υπουργού και η σύντομη πολιτική σταδιοδρομία οδήγησε σε ένα χαρτοφυλάκιο με μικρή συνάφεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ακόμη μικρότερη επιρροή. Ο νεότερος επίτροπος, ο 35χρονος Micallef, έλαβε το χαρτοφυλάκιο δικαιοσύνης, νεολαίας, πολιτισμού και αθλητισμού μεταξύ των γενεών.

«Λίγοι τομείς είναι τόσο κοντά στην καθημερινή ζωή των πολιτών της ΕΕ» όσο το χαρτοφυλάκιό του, είπε ο Micallef στο X. «Είναι πραγματικό προνόμιο».
Τιερί Μπρετόν

Είναι πιθανό ότι αν ο βομβιστικός επίτροπος για την εσωτερική αγορά ήταν πιο καλός με τη φον ντερ Λάιεν, θα μπορούσε να είχε προαχθεί σε μια ισχυρή θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου σήμερα.

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο φλογερός Γάλλος συγκρούστηκε επανειλημμένα με το αφεντικό του. Νωρίτερα φέτος, εμφανίστηκε ανοιχτά ως ο πιθανός αντικαταστάτης της. Τις τελευταίες ημέρες, η φον ντερ Λάιεν κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και του υποσχέθηκε ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο εάν ο Μπρετόν αντικατασταθεί με οποιονδήποτε άλλο.

Το Παρίσι ήταν πολύ χαρούμενο που συμμορφώθηκε.

Ο Stéphane Séjourné ορίστηκε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την ευημερία και τη βιομηχανική στρατηγική. Ο Μπρετόν, εν τω μεταξύ, είναι τώρα άνεργος και πιθανότατα αγανακτεί για το πώς έχουν εξελιχθεί όλα.

Τσεχική Δημοκρατία

Η κυβέρνηση του Τσέχου πρωθυπουργού Petr Fiala είχε μεγάλες ελπίδες όταν όρισε τον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη Jozef Síkela, υπουργό βιομηχανίας και εμπορίου. Σε διάφορα σημεία φημολογήθηκε ότι ήταν φαβορί για χαρτοφυλάκιο ενέργειας ή εμπορίου – και γινόταν λόγος ότι μπορεί να είχε αφαιρέσει τη θέση του επιτρόπου εμπορίου από τον Ολλανδό Wopke Hoekstra (ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έλαβε εμπόριο). Στο τέλος, η Síkela κατέληξε σε ένα χαρτοφυλάκιο που ονομάζεται διεθνείς συνεργασίες.

Η Von der Leyen προσέφερε τη διαβεβαίωση ότι ήταν ένα «τεράστιο χαρτοφυλάκιο» την Τρίτη. Περιλαμβάνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ για υποδομές στο εξωτερικό, σημείωσε.

12 θυμωμένοι άντρες

Αφιερώστε μια σκέψη για τους άνδρες – εκτός από τον Μπρετόν – των οποίων οι κυβερνήσεις τους εγκατέλειψαν με αντάλλαγμα ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο καθώς η φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ των φύλων στη σύνθεση της.

Ο Ρουμάνος σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Βίκτορ Νεγκρέσκου παραλίγο να φτάσει στο τραπέζι, για να πεταχτεί. Επέστρεψε στην ανώτατη θέση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Tomaž Vesel θυσιάστηκε από την κυβέρνηση της Σλοβενίας (τεχνικά, είπε ότι αποσύρθηκε.). Η Βουλγαρία, η μόνη χώρα που προσέφερε υποψήφιο άνδρα και γυναίκα, δεν έλαβε καν υπόψη τον Τζούλιαν Ποπόφ.

Βέλγιο

Ανταλλάσσοντας τον κατεστημένο Didier Reynders με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Hadja Lahbib, το Βέλγιο ήλπιζε να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα να προτείνει μια γυναίκα για να βοηθήσει τη von der Leyen στην προσπάθειά της για περισσότερη ισορροπία μεταξύ των φύλων.

Ωστόσο, το Βέλγιο κατάφερε να πυροβοληθεί στα πόδια προσφέροντας τον Λαχμπίμπ, τον οποίο θεωρούν αδύναμο πολιτικό ακόμη και οι ίδιοι οι Βέλγοι. Τώρα έχουν καταλήξει σε ετοιμότητα, διαχείριση κρίσεων και ισότητα. Ενώ η διαχείριση κρίσεων μπορεί να είναι σημαντική σε κρίσιμες στιγμές, ένας διπλωμάτης είπε ειρωνικά ότι «όταν τα πράγματα έρθουν σε ώθηση, η φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει τη διοίκηση από τον Λάχμπιμπ σε περιόδους πραγματικής κρίσης».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.