ΛΔΚογκό: 37 καταδικάστηκαν σε θάνατο, μεταξύ των οποίων τρεις Αμερικανοί, για απόπειρα πραξικοπήματος

Τρεις Αμερικανοί μεταξύ των καταδικασθέντων. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι κατηγορούμενοι περιορίστηκαν να επιρρίπτουν την ευθύνη στον αρχηγό της ομάδας, που σκοτώθηκε το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος

Τριάντα επτά κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρεις Αμερικανοί πολίτες, καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατοδικείο της Κινσάσα, στο Κονγκό, για την υπόθεση της «απόπειρας πραξικοπήματος» τον περασμένο Μάιο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ταγματάρχης Φρέντι Εχούμε, δήλωσε ότι «το δικαστήριο επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή ποινή, την ποινή του θανάτου». Η δίκη, που διήρκεσε περίπου τρεις μήνες, έγινε σε ειδικό χώρο της στρατιωτικής φυλακής του Ντόλο, όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι.

Οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 51. Εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο 37, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, επίθεση και τρομοκρατία, εκτός από έναν. Οι τρεις Αμερικανοί, γεννημένοι στις ΗΠΑ, έχουν καταγωγή από το Βέλγιο, τη Βρετανία και τον Καναδά, και είχαν πάρει υπηκοότητα της Λ.Δ. του Κονγκό. Οι συνήγοροί τους έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσουν έφεση.

Οι άλλοι 14 αθωώθηκαν. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι «δεν είχαν σχέση» με την υπόθεση. Η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί η θανατική ποινή στους 50 κατηγορουμένους, εκτός από έναν, ο οποίος σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι κατηγορούμενοι περιορίστηκαν να επιρρίπτουν την ευθύνη στον αρχηγό της ομάδας, που σκοτώθηκε το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος. Ολοι τους δήλωναν αθώοι και οι δικηγόροι τους ζήτησαν την απαλλαγή τους.

Τα κίνητρα των κατηγορουμένων για την απόπειρα πραξικοπήματος δεν διευκρινίστηκαν, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Λ.Δ. του Κονγκό.

Η απόπειρα πραξικοπήματος

Αργά το βράδυ της 19ης Μαΐου στην Κινσάσα, στο προάστιο Γκόμπε, δεκάδες ένοπλοι άνδρες που φορούσαν στολές επιτέθηκαν στο σπίτι του Βιτάλ Καμερχέ, υπουργού που στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος της Βουλής. Δύο αστυνομικοί φρουροί του σκοτώθηκαν. Οι δράστες εισέβαλαν στη συνέχεια στο Μέγαρο του Εθνους, το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του προέδρου της χώρας, Φέλιξ Τσιεσεκέντι, κοντά στον ποταμό Κονγκό.

Σε βίντεο από εκείνη τη βραδιά, τα μέλη της ομάδας διακρίνονται να κρατούν τη σημαία του Ζαΐρ, όπως ονομαζόταν η Λ.Δ. του Κονγκό όταν ασκούσε την εξουσία ο Μομπούτου, ο δικτάτορας που ανατράπηκε το 1997. Δήλωναν επίσης ότι ήρθε το τέλος του καθεστώτος του Τσισεκέντι, ο οποίος κυβερνά από το 2019 και επανεξελέγη άνετα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εν λόγω σημαία και πολλές δεκάδες τουφέκια παρουσιάστηκαν στη δίκη ως αποδεικτικά στοιχεία.

Eπειτα από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, συνελήφθησαν περίπου 40 άνδρες και σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός τους, Κριστιάν Μαλανγκά. Ο 41χρονος Μαλανγκά, πολίτης του Κονγκό, ήταν εγκατεστημένος μόνιμα στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του στρατού έκανε τότε λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος που καταπνίγηκε εν τη γενέσει της» ενώ αργότερα η κυβέρνηση χαρακτήρισε το συμβάν «απόπειρα αποσταθεροποίησης των θεσμών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.