Politico: Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν – Για ποιο ακούγεται το όνομα του Τζιτζικώστα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει τη νέα κατανομή χαρτοφυλακίων της δεύτερης θητείας της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ευθύνη για συγκεκριμένους τομείς πολιτικής και οι αποφάσεις για την κατανομή των χαρτοφυλακίων επηρεάζουν την κατεύθυνση που θα πάρει η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια. Το Politico προσφέρει μια λεπτομερή εικόνα για τα πρόσωπα που διεκδικούν τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια.

Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, και οι διαβουλεύσεις για την κατανομή των χαρτοφυλακίων βρίσκονται στο απόγειό τους. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλείται να ισορροπήσει τις γεωγραφικές, πολιτικές και έμφυλες ισορροπίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις των χωρών ασκούν πιέσεις για την εξασφάλιση των πλέον επιθυμητών χαρτοφυλακίων. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, αυτό της «Συνοχής», που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, φέρεται να διεκδικείται από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρει το Politico.

Συνοχή

Το χαρτοφυλάκιο της συνοχής, που επιβλέπει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι υποψήφιοι για αυτή τη θέση περιλαμβάνουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα από την Ελλάδα, την Roxana Mînzatu από τη Ρουμανία και την Εκατερίνα Ζαχάριεβα από τη Βουλγαρία. Ο Τζιτζικώστας, όπως σχολιάζει το Politico, έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ η Zaharieva έχει επίσης εμπειρία στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης.

Οικονομία

Το Politico τονίζει ότι το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας είναι ένα από τα πλέον επιθυμητά, με μια σειρά από ισχυρούς υποψήφιους. Μεταξύ αυτών, ο Ραφφαέλε Φίττο από την Ιταλία, ο Μάγκνους Μπρούνερ από την Αυστρία και ο Μάικλ ΜακΓκράθ από την Ιρλανδία είναι μερικοί από τους βασικούς διεκδικητές. Ο Πιότρ Σεραφίν από την Πολωνία, πρώην δεξί χέρι του Ντόναλντ Τουσκ, στοχεύει στο χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα είναι εξαιρετικά ισχυρό στην επόμενη θητεία της Επιτροπής, ενώ ο Wopke Hoekstra από την Ολλανδία, γνωστός για την αυστηρή στάση του στα δημοσιονομικά θέματα, με το ψευδώνυμο «κύριος Όχι», επιδιώκει επίσης τον ρόλο. Τέλος, ο Τομάζ Βέσελ από τη Σλοβενία και η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ από την Πορτογαλία είναι επίσης ανάμεσα στους υποψήφιους.

Άμυνα

Το χαρτοφυλάκιο της άμυνας, σύμφωνα με το Politico, προσελκύει την προσοχή δύο σημαντικών υποψηφίων: τον Βάλντις Ντομπρόβσκις από τη Λετονία και τον Τιερί Μπρετόν από τη Γαλλία. Ο Ντομπρόβσκις έχει τη στήριξη του λετονικού υπουργείου Άμυνας, ενώ ο Μπρετόν επιδιώκει την προαγωγή του σε εκτελεστικό αντιπρόεδρο, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την άμυνα.

Γεωργία

Στον τομέα της γεωργίας, το Politico αναφέρει τους Κριστόφ Χάνσεν από το Λουξεμβούργο, Wopke Hoekstra από την Ολλανδία και Κώστα Καδή από την Κύπρο ως βασικούς υποψηφίους. Ο Χάνσεν διαθέτει εμπειρία στον τομέα της γεωργίας, ενώ ο Καδής, πρώην υπουργός γεωργίας της Κύπρου, ενδιαφέρεται επίσης για αυτή τη θέση.

Εμπόριο

Το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου δεν είναι πλέον τόσο επιθυμητό, καθώς η Φον ντερ Λάιεν έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην οικονομική ασφάλεια. Παρόλα αυτά, ο Wopke Hoekstra από την Ολλανδία, η Τζέσικα Ρόσγουελ από τη Σουηδία και ο Μάικλ ΜακΓκράθ από την Ιρλανδία παραμένουν υποψήφιοι για αυτή τη θέση.

Τεχνολογία

Όπως αναφέρει το Politico, το χαρτοφυλάκιο της τεχνολογίας και της καινοτομίας είναι σημαντικό και διεκδικείται από την Χένα Βίρκουνεν από τη Φινλανδία, η οποία έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, και από τη Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ από την Πορτογαλία, η οποία έχει μακρά εμπειρία στον τομέα της καινοτομίας.

Ενέργεια/Κλίμα

Το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και του κλίματος προσελκύει επίσης το ενδιαφέρον, με υποψήφιους όπως ο Τζόζεφ Σίκελα από την Τσεχία, ο Τζούλιαν Ποπόφ από τη Βουλγαρία, ο Ντάν Γιόργκενσεν από τη Δανία και η Τερέσα Ριμπέρα από την Ισπανία, σύμφωνα με το Politico. Ο Σίκελα επιθυμεί μια θέση στον τομέα της βιομηχανίας ή της ενέργειας, ενώ ο Γιόργκενσεν και η Ριμπέρα έχουν σημαντική εμπειρία στους τομείς της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής.

Διεύρυνση

Η Φον ντερ Λάιεν έχει υποσχεθεί τη δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου για τη διεύρυνση της Ε.Ε., με υποψήφιους όπως ο Βάλντις Ντομπρόβσκις από τη Λετονία και ο Όλιβερ Βαρχέλι από την Ουγγαρία, σύμφωνα με το Politico. Ο Ντομπρόβσκις θεωρείται βασικός υποψήφιος, καθώς προέρχεται από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που στηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.