Ουκρανία: Συνετρίβη ένα από τα πρώτα αμερικανικά F-16 που έφτασαν στη χώρα – Μεγάλο πλήγμα η απώλεια του πιλότου

Σύμφωνα με πηγές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που επικαλείται το CNN, ένα αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την άφιξη των πολυαναμενόμενων αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πιλότος του αεροσκάφους, Ολεξίι Μες, γνωστός με το ψευδώνυμο «Moonfish», σκοτώθηκε στο δυστύχημα.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θεωρούν πως το ατύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος από την πλευρά του πιλότου. Ο Μες σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την αναχαίτιση της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αεροπορικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την πηγή. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη.

Η συντριβή του αεροσκάφους, όπως σημειώνει το CNN, διερευνάται και διεθνείς εμπειρογνώμονες θα κληθούν να συμμετάσχουν στην έρευνα, πρόσθεσε η πηγή. Η απώλεια του Μες αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία, καθώς ήταν ένας από τους λίγους πιλότους που είχαν εκπαιδευτεί να πετούν με τα F-16, τα οποία μόλις είχαν φτάσει στη χώρα στις αρχές του μήνα.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε τα F-16 για να καταστρέψει πυραύλους και drones που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν σε μάχη.

Οι καθυστερήσεις της Δύσης

Η Ουκρανία περίμενε πολύ καιρό για να αποκτήσει τα F-16, με τον Ζελένσκι να πιέζει τους δυτικούς συμμάχους για αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας. Ωστόσο, όπως συνέβη και με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, οι χώρες της Δύσης ήταν διστακτικές πριν τελικά συμφωνήσουν να παραδώσουν τα F-16.

Η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύτηκαν να τα παραδώσουν στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, αλλά χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες ακόμα για να δώσει η Ουάσιγκτον το «πράσινο φως» για τη μεταφορά τους. Όταν τελικά έφτασαν, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα «εκατοντάδων συναντήσεων και διαπραγματεύσεων».

Μια ομάδα Ουκρανών πιλότων ξεκίνησε την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ το φθινόπωρο. Ενώ κανονικά χρειάζεται ένα έτος για την πλήρη εκπαίδευση στη χρήση αυτών των αεροσκαφών, ο Μες και οι άλλοι πιλότοι αναγκάστηκαν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους μέσα σε έξι μήνες.

Η Ολλανδία επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα F-16 πάνω από τη Ρωσία

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί τα μαχητικά F-16 που έχει παραλάβει απ’ την Ολλανδία στο έδαφος της Ρωσίας.

«Δεν επιβάλλαμε κανέναν περιορισμό στην χρήση και την εμβέλεια των πτήσεων των F-16 υπό τον όρο ότι τηρείται το δίκαιο του πολέμου», δήλωσε ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ολλανδίας Ονό Εϊχελσχάιμ σε σημερινή συνέντευξη του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Εϊχελσχάιμ, το ίδιο ισχύει και για άλλα οπλικά συστήματα που παρέδωσε η Ολλανδία στην Ουκρανία: οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν στο πεδίο της μάχης «κατά το δοκούν», εφόσον τηρούν τις αρχές τους διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες για να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Ολλανδός στρατιωτικός διοικητής.

Συνολικά η Ολλανδία υποσχέθηκε να παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16. Ο Εϊχελχάιμ δεν είπε πόσα αεροσκάφη έχουν ήδη δοθεί στην Ουκρανία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.