LiFi: Η επόμενη επανάσταση στο διαδίκτυο – Μπορεί να αλλάξει την ψηφιακή καθημερινότητά μας

Το Wi-Fi, που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη μετάδοση δεδομένων, έχει επιφέρει σημαντική αλλαγή στη ψηφιακή εποχή μας. Μελέτες όπως αυτή που πραγματοποίησε η Direct Line μέσω της Opinium Research, τονίζουν τη σημασία του Wi-Fi στην καθημερινή μας ζωή.

Παρά την πανταχού παρουσία του, όμως, προκύπτουν προκλήσεις όπως η ασταθής συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. Αναδεικνύεται από αυτό το υπόβαθρο το LiFi, μια μεταμορφωτική εναλλακτική που αναμένεται να αναδιαμορφώσει τις ασύρματες επικοινωνιακές μας εμπειρίες.

Πώς λειτουργεί το LiFi

Χρησιμοποιώντας το ευρύ φάσμα του φωτός, το LiFi υπόσχεται ταχύτητες που μπορούν να ξεπεράσουν το συμβατικό Wi-Fi έως και 100 φορές. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για την ταχύτητα.

Με το LiFi, η σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το άνοιγμα ενός φωτιστικού. Χρησιμοποιώντας φώτα LED για τη μεταφορά δεδομένων, αυτή η τεχνολογική αλλαγή εξασφαλίζει γρήγορη μεταφορά δεδομένων, ενώ επιδεικνύει εξαιρετική απόδοση σε περιβάλλοντα όπου η ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή αποτελεί πρόβλημα, όπως σε νοσοκομεία ή αεροπλάνα.

Η έρευνα για το Li-Fi υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μαζί με την ομάδα του, ο Γερμανός φυσικός Χάραλντ Χάας ίδρυσε αυτή την τεχνολογία ανακαλύπτοντας ότι το φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αμφίδρομη μετάδοση δεδομένων.

Δεν πέρασε πολύς καιρός έως ότου η γαλλική εταιρεία Oldecomm, ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες σε αυτήν την τεχνολογία, άρχισε να διεξάγει τα πειράματά της στο Li-Fi το 2008. Τον περασμένο μήνα, η Ευρώπη εκτόξευσε το Ariane 6 στο διάστημα, πραγματοποιώντας τέσσερα πειράματα με ένα προσανατολισμένο στη δοκιμή Τεχνολογία Li-Fi.

Αποκωδικοποιώντας τη μηχανική του LiFi

Στην ουσία του, το LiFi λειτουργεί ως σύστημα Επικοινωνίας Ορατού Φωτός (VLC), υποσχόμενο ασυναγώνιστες ταχύτητες ασύρματου διαδικτύου. Κεντρικά σε αυτό το σύστημα είναι οι λαμπτήρες LED. Αυτοί οι λαμπτήρες εκπέμπουν γρήγορους παλμούς φωτός, αθέατους στο ανθρώπινο μάτι, γεμάτους με πληροφορίες.

Είναι σαν ένα εξελιγμένο, υπερ-ταχύ Morse code. Οι συσκευές που διαθέτουν τους απαραίτητους δέκτες αποκωδικοποιούν αυτό το ρεύμα δεδομένων με απίστευτες ταχύτητες. Οι δυναμικότητες μετάδοσης για το LiFi έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 224 Gbps, μια ταχύτητα που ξεπερνά κατά πολύ την WiGig, μια από τις ταχύτερες τεχνολογίες Wi-Fi.

Ασφάλεια του LiFi

Ο τρόπος λειτουργίας του LiFi, που χρησιμοποιεί το φως για τη μεταφορά δεδομένων, του παρέχει εγγενή πλεονεκτήματα ασφάλειας. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ο περιορισμός των δεδομένων που μεταφέρονται μέσω φωτός εντός του άμεσου περιβάλλοντος, λόγω της αδυναμίας του φωτός να διαπεράσει τοίχους.

Αυτό το χαρακτηριστικό διασφαλίζει ότι η υποκλοπή δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένα άτομα εκτός του καθορισμένου χώρου καθίσταται σχεδόν αδύνατη, προσφέροντας ένα ισχυρό επίπεδο ασφάλειας στις ασύρματες επικοινωνίες.

LiFi vs WiFi

Ο όρος LiFi προέρχεται από τον όρο WiFi επειδή υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Αυτές οι δύο τεχνολογίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη, αλλά πάνω από όλα είναι δωρεάν. Το WiFi βασίζεται στα κύματα ραδιοσυχνοτήτων και όχι στο φως.

Το WiFi εξαπλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με ανοίγματα δεκάδων μέτρων. Μπορεί επίσης να περάσει μέσα από εμπόδια όπως τοίχους. Αντίθετα, το LiFi πρέπει να έχει οπτική επαφή και να είναι καθοδηγούμενο, με άνοιγμα αρκετών μέτρων.

Οι διαθέσιμες συχνότητες για εκπομπή WiFi είναι περιορισμένες. η ζώνη που μεταφέρει το σήμα δεν μπορεί να επεκταθεί. Ο αριθμός των καναλιών που διατίθενται ταυτόχρονα είναι περιορισμένος. Αυτό δεν ισχύει για τα οπτικά κύματα που έχουν σχεδόν άπειρη ζώνη σε σύγκριση με τα ραδιοκύματα. Επομένως, μπορείτε θεωρητικά να πολλαπλασιάσετε τον αριθμό των καναλιών και να αυξήσετε τη ροή των δεδομένων που ανταλλάσσονται.

Τα δύο κύματα, ραδιοσυχνότητα ή φως, κινούνται με την ίδια ταχύτητα, την ταχύτητα του φωτός (περίπου 300.000 km/s). Αλλά η συχνότητα των κυμάτων φωτός είναι πολύ υψηλότερη από αυτή των ραδιοκυμάτων, περίπου 200.000 φορές ταχύτερη.

Η θεωρία μετάδοσης πληροφοριών δείχνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα του κύματος, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτή τη διάσημη και γρήγορη διαμόρφωση πλάτους και να έχετε υψηλές ταχύτητες αποστολής/λήψης.

Photo: led-professional.com

Η υπόσχεση του LiFi

Όταν συγκρίνεται με τις παραδοσιακές τεχνολογίες βασισμένες σε ραδιοκύματα, η μοναδικότητα του LiFi είναι δύσκολο να αγνοηθεί.

Αναγγέλλει ένα μέλλον ασύρματης επικοινωνίας με εντυπωσιακές ταχύτητες μετάδοσης, αυξημένη ασφάλεια και τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ριζικά τις ψηφιακές μας αλληλεπιδράσεις.

Καθώς ο κόσμος στρέφεται προς πιο συνδεδεμένες συσκευές και ρευστές επικοινωνίες, το LiFi αναδεικνύεται ως η πρωτοπόρα τεχνολογία που προορίζεται να επαναστατήσει τους ψηφιακούς μας ορίζοντες.

Πηγή: FOXreport.gr

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.