Μέση Ανατολή: «Αντίστροφη μέτρηση» για τα αντίποινα του Ιράν – ΗΠΑ και Βρετανία καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Το Ιράν και οι ένοπλες ομάδες της περιοχής που είναι ευθυγραμμισμένες με τη χώρα, αυτοαποκαλούμενοι «άξονας της αντιστάσης», προετοιμάζονται να απαντήσουν στο Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σούκρ.

Ο «άξονας της αντίστασης» καθώς αντιτίθενται στην ηγεμονία των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή, θα επιδιώξει αντίποινα στο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Al Jazeera.

Ποιος είναι ο «άξονας της αντίστασης»

Είναι ένας ανεπίσημος συνασπισμός με επικεφαλής κυρίως το Ιράν και περιλαμβάνει διάφορες πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Σημαντικά μέλη του είναι η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η Χαμάς στην Παλαιστίνη, η συριακή κυβέρνηση, οι Χούθι στην Υεμένη και διάφορες ιρακινές πολιτοφυλακές.

Ο όρος προέκυψε ως απάντηση στον χαρακτηρισμό «ο άξονας του κακού», που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, το 2002, περιλαμβάνοντας το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα. Ο «άξονας της αντίστασης» έχει εξελιχθεί από τότε, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και οι συνεχιζόμενες εντάσεις με το Ισραήλ.

Τι λένε οι αναλυτές

«Μία από τις γραμμές επιχειρημάτων στο Ιράν αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να δώσουν μια ισχυρή απάντηση και να δείξουν την ετοιμότητά τους να εισέλθουν σε πόλεμο προκειμένου να αποκλιμακώσουν», είπε ο Χαμιντρεζά Αζίzi, ειδικός σε ιρανικά θέματα του Ιράν και περιστασιακός συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης (think tank) Middle East Council on Global Affairs στη Ντόχα του Κατάρ. «[Οι ηγέτες του Ιράν πιστεύουν] ότι αν δεν το κάνουν, τότε το Ισραήλ δεν θα σταματήσει και μετά από κάποιο καιρό μπορεί να στοχεύουν ανοιχτά Ιρανούς αξιωματούχους».

Πιθανοί στόχοι υψηλού προφίλ

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι είναι «καθήκον» της χώρας του να εκδικηθεί για τον Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη από έναν πύραυλο μικρής εμβέλειας με κεφαλή περίπου επτά κιλών, ενώ παρευρισκόταν στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιαν στις 30 Ιουλίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.