Ένα βήμα πιο κοντά στο χάος η Μέση Ανατολή – Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» στον Περσικό Κόλπο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» στον Περσικό Κόλπο, μία ανάσα μακριά από το Ιράν, τη στιγμή που έχει φθάσει στο ζενίθ η απειλή πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OSINTdefender, το «Theodore Roosevelt Carrier Strike Group (CSG) δραστηριοποιείται επί του παρόντος στην περιοχή: περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt και ένα συμπλήρωμα τριών αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke.
Στις 28 Ιουλίου, δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι το Carrier Strike Group Nine και η ναυαρχίδα του, USS Theodore Roosevelt, ήταν τοποθετημένα 140 χλμ βορειοανατολικά της Μανάμα, στο Μπαχρέιν. Το Theodore Roosevelt πέρασε από τον Ινδο-Ειρηνικό και εισήλθε στην περιοχή επιχειρήσεων του 5ου στόλου των ΗΠΑ στις 12 Ιουλίου.
Εάν χρειαστεί, το αεροσκάφος Carrier Air Wing 11 στο USS Theodore Roosevelt, συμπεριλαμβανομένου του αεροσκάφους F/A-18E «Super Hornet», θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις πάνω από τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Συρία, και το Ιράκ.
Την ίδια στιγμή, η ομάδα «Wasp Amphibious Ready Group» σταθμεύει στη Μεσόγειο, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Wasp, το αμφίβιο μεταφορών USS New York και το αποβατικό πλοίο USS Oak Hill, έφτασε στο Naval Support Activity Souda Bay, στη Σούδα, στην Κρήτη -στις 8 Ιουλίου.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Υποστράτηγος Pat Ryder εξήγησε ότι η παρουσία της Wasp χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας και ενισχύει την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να ανταποκρίνεται σε διάφορα ενδεχόμενα.

Η Wasp, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 4.500 ναύτες και πεζοναύτες, υποστηρίζει μια σειρά αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των MV-22 Osprey, AV-8B Harrier και F-35B Lightning II.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM), η ανάπτυξη του USS Theodore Roosevelt στη Μέση Ανατολή έχει σκοπό να αποτρέψει εχθροπραξίες, να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και να εγγυηθεί την αδιάλειπτη κίνηση του εμπορίου στην περιοχή. Είναι η πρώτη φορά από το 2021, όταν οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους απόσυρση από το Αφγανιστάν, που ένα αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των ΗΠΑ έχει αποσταλεί στη Μέση Ανατολή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.