Ολυμπιακοί Αγώνες: Πυρετός στο Παρίσι για την τελετή έναρξης – Το αποψινό δείπνο, οι επίσημοι προσκεκλημένοι και τα μέτρα ασφαλείας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζουν αύριο στο Παρίσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, ενώ η πόλη θα υποδεχτεί περίπου 100 αρχηγούς κρατών και πάνω από 10.000 αθλητές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων η τελετή έναρξης δεν θα γίνει σε στάδιο αλλά στον Σηκουάνα και σε αυτήν αναμένεται να είναι παρόντες οι 100 αρχηγοί. Αν και ακόμα δεν έχει δοθεί επίσημος κατάλογος των επισήμων, για λόγους ασφαλείας και για τυχόν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Σημειώνεται ότι θα επιστρατευτούν 45.000 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται στις οροφές των κτιρίων, ελικόπτερα θα κάνουν περιπολίες, ενώ διαρκείς θα είναι οι έλεγχοι στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σήμερα οριστικοποιήθηκε ότι δεν θα είναι παρών ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ από καιρό είναι γνωστό ότι δεν θα παραστεί ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν στον οποίον δεν έχει σταλεί πρόσκληση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επίσης θα απουσιάζει ο πρόεδρος της Κίνας.

Το Κίεβο είχε αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα ήταν παρών στην πρωτεύουσα, αλλά δεν το επιβεβαίωσε ποτέ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Parisien. Τον Ζελένσκι θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας Ματβίι Μπίντνι.
Τον Κινέζο πρόεδρο θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Χαν Ζενγκ. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Keir Starmer, ο οποίος θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Γαλλία, θα παραστεί στην παρέλαση του ποταμού.

 

Άλλοι Ευρωπαίοι που αναμένεται να παραστούν είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αν και ο Τζο Μπάιντεν έχει αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζιλ, επιβεβαίωσε την παρουσία της, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Le Parisien. Ο Ντάγκλας Έμχοφ, σύζυγος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία είναι πλέον υποψήφια για τον Λευκό Οίκο, θα παραστεί στην τελετή λήξης.

Παρών θα είναι ο πρόεδρος του Ισραήλ Ιsaac Herzog, γύρω από τον οποίον έχει στηθεί ένας πυκνός ιστός ασφαλείας. Το Ιράν ζήτησε να αποκλειστεί και το Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του πολέμου στη Γάζα. Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Jibril Rajoub, θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.

Στο κέντρο των εκδηλώσεων βρίσκεται ο εμβληματικός Πύργος του Άιφελ, τον οποίον κατεβαίνουν κάθε βράδυ για να θαυμάσουν οι παριζιάνοι, περπατώντας ανάμεσα στα σοκάκια δίπλα στο Champ-de-Mars (7ο διαμέρισμα), καθώς ο Πύργος λάμπει στο ημίφως.
Και δεν είναι μόνον ο Πύργος που φωτίζει τον παρισινό ουρανό. Μικρά φώτα που αναβοσβήνουν κινούνται μπρος-πίσω πάνω από τα κεφάλια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Από νωρίς το βράδυ, ελικόπτερα πετούν στον Παρισινό ουρανό αναστατώνοντας τα βράδια των Παριζιάνων.

Η τελετή έναρξης και το μεγαλοπρεπές δείπνο

Η τελετή αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό στάδιο, όπως επιτάσσει η παράδοση, αλλά στον Σηκουάνα, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Αναμένονται 326.000 θεατές, ενώ 160 σκάφη θα παρελάσουν κατά μήκος του Σηκουάνα από την Γέφυρα του Αούστερλιτυς ως την Γέφυρα Ιενά. Το σόου αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν τέσσερις ώρες.

Απόψε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο πρόεδρός της Τόμας Μπαχ, από κοινού με το Μέγαρο των Ηλυσίων και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, θα παραθέσουν δείπνο, κάτω από την πυραμίδα του Λούβρου, στους υψηλούς προσκεκλημένους τους, ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο.
Αν και δεν είναι γνωστό ποιοι θα είναι παρόντες, το σίγουρο είναι ότι το δείπνο θα επιμεληθεί ο καλύτερος σεφ στον κόσμο, ο Alain Ducasse.

Πρόκειται για το παραδοσιακό, πλέον, και υψηλού κύρους «Δείπνο του Προέδρου» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που συνδιοργανώνεται με τη γαλλική προεδρία ως μια συνήθεια που ξεκίνησε από τον Τόμας Μπαχ την παραμονή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, της Ρωσίας, το 2014.

Τα Ηλύσια Πεδία ελπίζουν να εκμεταλλευτούν την παρουσία των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών και των προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους για να καταστήσουν αυτό το δείπνο μια «διπλωματική στιγμή».

Ο Alain Ducasse, είναι ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο και θεωρείται βασική φιγούρα της γαλλικής «γαστρονομικής διπλωματίας» στο εξωτερικό. Έχει ήδη αναλάβει τα κρατικά δείπνα μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Σι Τζινπίνγκ το 2014, όπως και τα δείπνα του Εμανουέλ Μακρόν και του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2017 και το δείπνο του Εμανουέλ Μακρόν και του Ντόναλντ Τραμπ στον Πύργο του Άιφελ την ίδια χρονιά.

Οι άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι

Μεταξύ των άλλων χωρών του Κόλπου, υπάρχει ακόμη κάποια αμφιβολία για το αν θα παραστεί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Άγνωστο, επίσης, τι θα γίνει με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed bin Zayed. Σίγουρα θα παραστεί ο εμίρης του Κατάρ, Tamim ben Hamad Al-Thani, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα, θα εκπροσωπηθεί από τη σύζυγό του Ροσαντζέλα, ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και ο Κολομβιανός ομόλογός του Γκουστάβο Πέτρο έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.
Αβέβαιη είναι η συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Οι πρόεδροι της Γκαμπόν, Brice Oligui Nguema, και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Faustin-Archange Touadéra, θα παραστούν επίσης. Ο πρόεδρος του Καμερούν, Paul Biya, δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα παραστεί, ενώ σίγουρη θεωρείται η παρουσία του νέου προέδρου της Σενεγάλης, Diomaye Faye.
Δεν θα παραστεί ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, ενώ τον Νίγηρα θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αθλητισμού, Abdoulaye Mohamadou.

 

 

Οι βασιλείς

Η βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από την πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου. Θα παραστεί επίσης ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, που βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΔΟΕ.
Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αναμένεται επίσης να παραστεί στην τελετή. Στις όχθες του Σηκουάνα θα βρεθούν, επιπλέον, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Δανίας Φρέντερικ και Μαίρη, καθώς και η θεία του βασιλιά, πριγκίπισσα Μπένεντικτ.
Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η σύζυγός του Ματθίλδη θα είναι επίσης παρόντες.
Την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με μήνυμά του θα καλέσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να «καταθέσουν τα όπλα», ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη καλέσει σε «ολυμπιακή εκεχειρία».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.