Οι Σέρβοι βλέπουν μεγάλη υποκρισία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στην 50ή επέτειο από τη διαίρεση της Κύπρου ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επανένωση του τελευταίου διχασμένου κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο «Χ» ότι σήμερα, στην τραγική επέτειο των 50 ετών, όπως κάθε μέρα, η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου.

«Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία. Οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια ενωμένη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας – δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Μάλιστα, επισήμανε ότι «το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό  θέμα». «Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία».

Μετά τα παραπάνω, τίθεται το ερώτημα:  τι γίνεται με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και γιατί δεν γίνεται σεβαστό. Γιατί υποστηρίζεται η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου, αλλά όχι της Σερβίας;, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στο νησί αυτό. Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής εξέπεσαν σε όλη την Κύπρο στις 5.30 το πρωί σήμερα, σηματοδοτώντας την έναρξη της τουρκικής εισβολής του 1974.

«Αυτή είναι μια δύσκολη μέρα για όλους. Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής σε όλους όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να υπάρξει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία – δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της μνήμης των νεκρών στην Κοκκινοτριμιθιά.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η Τουρκία παραμένει υπεύθυνη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή στο βόρειο τμήμα της διχοτομημένης Λευκωσίας, η οποία βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο, δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει μια λύση «δύο κρατών» για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.