Κάμαλα Χάρις: Μπαράζ ανακοινώσεων υποστήριξής της από τους Δημοκρατικούς – Η στρατηγική της απέναντι στον Τραμπ

Ολοταχώς προς την κατάκτηση του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νομβρίου βαδίζει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, καθώς δεκάδες στελέχη του κόμματος,  μεταξύ των οποίων και πιθανοί εσωκομματικοί της  αντίπαλοι, γερουσιαστές, βουλευτές συνδικαλιστές και άλλοι – στοιχίζονται πίσω από την προσπάθειά της να αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κανένας αξιόπιστος διεκδικητής δεν είχε εμφανιστεί μέχρι αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της  Δευτέρας, σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κούρσα και την υποστήριξή του στην αντιπρόεδρό του.

Το CNN έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες που υποστηρίζουν  την  Χάρις, μεταξύ αυτών δε και πολλούς αντιπροσώπους των Δημοκρατικών. Η Χάρις επιδιώκει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος και έχει μιλήσει με τους πρώην προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει, μεταδίδει το CNN.

Η επόμενη ημέρα στην διαδικασία

Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του και ότι θα απευθυνθεί στο έθνος αυτή την εβδομάδα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι του έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της Covid.  Παραμένει ασαφές αν η Χάρις θα γίνει αυτομάτως υποψήφια ή πώς το κόμμα θα την επιλέξει, πριν από το Συνέδριο του Αυγούστου.  Θα μπορούσε να είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη Ασιάτισσα Αμερικανίδα που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος. Και, αν τα καταφέρει η πρώτη τέτοια πρόεδρος των ΗΠΑ, γυναίκα, μαύρη και Ασιάτισσα.

Μέχρι στιγμής η Νάνσι Πελόζι, από τα πλέον ιστορικά στελέχη των Δημοκρατικών, έχει ήδη ανακοινώσει την υποστήριξή της στην Χάρις, ενώ εκ των βασικών στελεχών του κόμματος, οι Τσακ Σούμερ και Χακίιμ Τζέφριζ, αναμένεται να εκφράσουν μέσα στην ημέρα την υποστήριξή τους, στην Χάρις.

Και οι πιο γνωστοί κυβερνήτες του κόμματος, αρκετοί από τους οποίους είχαν θεωρηθεί πιθανοί διεκδικητές, ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στη Χάρις – καθιστώντας σαφές ότι το μεγαλύτερο ερώτημα που απομένει για το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών το 2024 είναι ποιον θα επιλέξει η Χάρις ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της. 

Τέσσερις κυβερνήτες πολιτειών που πρέπει να κερδίσουν τις μεσοδυτικές πολιτείες – η Gretchen Whitmer του Μίσιγκαν, ο Tim Walz της Μινεσότα, ο Tony Evers του Ουισκόνσιν και ο JB Pritzker του Ιλινόις – υποστήριξαν τη Χάρις τη Δευτέρα. Ακολούθησαν οι  Άντι Μπέσιρ του Κεντάκι,  Ρόι Κούπερ της Βόρειας Καρολίνας,  Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνιας και  Τζος Σαπίρο της Πενσυλβάνια. Πολλοί από αυτούς τους κυβερνήτες θα μπορούσαν να θεωρηθούν υποψήφιοι για το αξίωμα του αντιπροέδρου του κόμματος.

Κατά την πρώτη μισή ημέρα της υποψηφιότητάς της, η Χάρις συγκέντρωσε 49,6 εκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικές δωρεές, δήλωσε η εκπρόσωπος της εκστρατείας Λόρεν Χιτ – μια τεράστια συγκομιδή που υπογραμμίζει τον ενθουσιασμό της βάσης για μια ανανέωση στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών το 2024. Ο ιστότοπος επεξεργασίας δωρεών των Δημοκρατικών ActBlue έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη ημέρα συγκέντρωσης χρημάτων του κύκλου 2024».

Εν τω μεταξύ, ο καταιγισμός υποστηρίξεων για την υποψηφιότητα της Χάρις που είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής επιταχύνθηκε στο Καπιτώλιο. Η Χάρις έχει την υποστήριξη περισσότερων από 30 Δημοκρατικών γερουσιαστών και περισσότερων από 80 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων – αριθμοί που αυξήθηκαν ραγδαία κατά τη διάρκεια του πρωινού της Δευτέρας.

Η ιδεολογική στήριξη

Έχει επίσης την υποστήριξη των πολιτικών βραχιόνων της Μαύρης Συμμαχίας του Κογκρέσου, της Ισπανόφωνης Συμμαχίας του Κογκρέσου και της Προοδευτικής Συμμαχίας του Κογκρέσου, καθώς και δύο βασικών εργατικών συνδικάτων, της Διεθνούς Ένωσης Υπαλλήλων Υπηρεσιών και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Δασκάλων.

Και αρκετές πολιτειακές αντιπροσωπείες στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα -Τενεσί, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Λουιζιάνα, Νιου Χαμσάιρ και Μέριλαντ- ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν τη Χάρις.

Η υποστήριξη προς την αντιπρόεδρο προήλθε από όλο το ιδεολογικό φάσμα του κόμματος – από μετριοπαθείς λαϊκιστές, όπως ο γερουσιαστής του Οχάιο Σέροντ Μπράουν, ένας από τους πιο απειλητικούς Δημοκρατικούς, εν ενεργεία βουλευτές,  μέχρι προοδευτικούς, όπως η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο είχαν παραμείνει σιωπηλοί μέχρι στιγμής – αλλά υπήρχαν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει. Η βουλευτής της Μασαχουσέτης Κάθριν Κλαρκ και ο βουλευτής της Καλιφόρνιας Πιτ Αγκιλάρ, ο δεύτερος και ο τρίτος στη σειρά των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστήριξαν τη Χάρις το πρωί της Δευτέρας.

Οι διαδοχικές «εγκρίσεις» που εξασφαλίζει η Χάρις από Δημοκρατικούς κυβερνήτες, γερουσιαστές, στελέχη υπουργικών συμβουλίων και πολιτειακές αντιπροσωπείες εκτυλίσσονται με σχέδιο, με την ελπίδα να επιτευχθεί έτσι  η  απαιτούμενη πλειοψηφία των Αντιπροσώπων μέχρι την Τετάρτη, λένε στο CNN δύο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία.

«Είναι μια συντονισμένη τυμπανοκρουσία», δήλωσε ανώτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών που εργάζεται στην προσπάθεια. «Αυτός ο ήχος που ακούν οι Δημοκρατικοί είναι το κόμμα που ενώνεται γύρω από τον αντιπρόεδρο».

Δεν υπάρχει ακόμη σοβαρός διεκδικητής

Παρόλο που ορισμένοι Δημοκρατικοί δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα, την υποστήριξή τους, δεν έχει προκύψει κανένας σοβαρός διεκδικητής της υποψηφιότητας, ενόψει του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, το οποίο αρχίζει στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο.

Οποιαδήποτε αμφισβήτηση ίσως χρειαστεί να υλοποιηθεί ακόμη πιο γρήγορα: Πριν αποχωρήσει ο Μπάιντεν από την κούρσα, το κόμμα είχε οργανώσει μια εικονική ονομαστική ψηφοφορία που θα ξεκινούσε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια.

Ο Μάντσιν, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το κόμμα νωρίτερα φέτος και δεν διεκδικεί επανεκλογή, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επανενταχθεί στο κόμμα και δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του.

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς ανακοίνωσε την υποστήριξή του στη Χάρις σε συνέντευξή του στο MSNBC τη Δευτέρα, αλλάζοντας πορεία λίγες ώρες αφότου δήλωσε στο CNN ότι «υπάρχει μια διαδικασία και θα ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία», για να καθορίσει τον υποψήφιο του κόμματος.

«Χρειαζόμαστε πραγματική, ξεκάθαρη ηγεσία και αυτή το καταλαβαίνει», δήλωσε ο Άνταμς στο MSNBC. Και προσέφερε μια συγκλονιστική υποστήριξη της καταλληλότητας της Χάρις να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, προτρέποντας τους συμβούλους να την «αφήσουν να είναι αυτή που είναι».

Η αναμέτρηση για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο

Από τα μέσα του πρωινού της Δευτέρας, καθώς το κύμα υποστήριξης για τη Χάρις συνέχιζε να αυξάνεται, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ποιον θα επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρο.  Οι δικηγόροι των Δημοκρατικών έχουν αρχίσει μια βαθιά, αλλά κουτσουρεμένη, διαδικασία εξέτασης των πιθανών υποψηφίων αντιπροέδρων, δήλωσαν στο CNN δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα,.

Ο Κούπερ, ο Σαπίρο και ο γερουσιαστής της Αριζόνα Μαρκ Κέλι είναι μεταξύ των Δημοκρατικών από τους οποίους έχει ζητηθεί να υποβάλουν πληροφορίες για τα οικονομικά τους, το οικογενειακό τους ιστορικό και άλλα προσωπικά στοιχεία, δήλωσαν επίσης δύο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία. Αποτελούν μέρος μιας ομάδας που περιλαμβάνει περίπου 10 ονόματα, σχεδόν όλοι εκ των οποίων είναι εκλεγμένοι αξιωματούχοι.

Πώς θα αντιπαρατεθεί στον Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις έχει περάσει πολύ μεγάλο μέρος της ζωής της, αν όχι το μεγαλύτερο, ως εισαγγελέας παρά ως γερουσιαστής ή αντιπρόεδρος. Ακριβώς έτσι θα κατέβει τώρα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνεδρίες που ήταν αθόρυβα σε εξέλιξη, ακόμη και πριν από το καταστροφικό ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν, η Χάρις και ο στενός της κύκλος είχαν ήδη καταλήξει στο σχέδιο να κοιτάξουν πέρα από όποιον κι αν επέλεγε ο Τραμπ ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, εκείνοι να εστιάσουν σχεδόν αποκλειστικά στον πρώην πρόεδρο. Η Χάρις περίμενε ότι αυτό θα αποτελούσε μέρος του ρόλου της, ως υποψήφιας αντιπροέδρου, του Μπάιντεν. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα γινόταν όλο και πιο σαφές ότι πιθανότατα θα ήταν καθαρά δική της υπόθεση.

Τώρα που ο Μπάιντεν παραμέρισε – και με ακόμα περισσότερους από τους πιθανούς αντιπάλους της να σχεδιάζουν να την υποστηρίξουν-  πάνω από δώδεκα σύμβουλοι και στενοί σύμμαχοί της δήλωσαν στο CNN ότι πιστεύουν πως η υποψηφιότητά της θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν της ως εισαγγελέως, γενικού εισαγγελέως και εξεταστού  σε ακροάσεις της Γερουσίας.

Είναι απλό, λένε: εισαγγελέας  απέναντι στον κακοποιό.  Η στρατηγική θα είναι μια επιστροφή στο πλαίσιο «εισαγγελέας για πρόεδρος». Ήταν το πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας για την προεδρία το 2020, η οποία περιελάμβανε το σύνθημα που προήλθε από τις ημέρες που παρίστατο στο δικαστήριο ως νεαρή βοηθός εισαγγελέα: «Κάμαλα Χάρις, για το λαό». Είναι ακριβώς η ορολογία στην έναρξη των δικαστικών διαδικασιών και ταιριάζει γάντι σε έναν προεκλογικό αγώνα.

Φέτος,  ο Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών,  κρίθηκε ένοχος σε δίκη στην Νέα Υόρκης για τα χρήματα που έδωσε για να αποσιωπηθεί η σχέση του με μια πρώην πορνοστάρ. Επίσης είναι υπόλογος για σωματική βλάβη σε μια αστική υπόθεση και αντιμετωπίζει άλλες δύο ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την υπονόμευση των εκλογών του 2020.

Οι σύμβουλοι της Χάρις  πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος όχι μόνο για να αναδείξει την ιστορία της ζωής της, αλλά και για να φανεί ότι αγωνίζεται για τους Αμερικανούς, ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.  Είναι επίσης μια στρατηγική για να αναδειχθούν χαρακτηριστικά όπως η δύναμη, η εξυπνάδα και η σκληρότητα που είναι μέρος της ιδιότητας του εισαγγελέα, αλλά μπορεί να είναι και ενός αρχηγού. Οι υποστηρικτές της ανυπομονούν να τη δουν να το κάνει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.