Προκλητικό βίντεο του τουρκικού ΥΠΕΞ για τον «Αττίλα» στην Κύπρο: «Απάνθρωπες σφαγές εναντίον Τούρκων από τρομοκράτες»

Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για μια ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες ειρηνευτικών συνομιλιών όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να οδηγεί τις δύο χώρες σε κλιμακούμενες εντάσεις.

Η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κλιμακώνεται λίγο πριν από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, η οποία οδήγησε στη διαίρεση του νησιού.

Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η εισβολή ήταν απαραίτητη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά την χαρακτηρίζει ως παράνομη εισβολή και κατοχή.

Σε πρόσφατο βίντεο – ντοκιμαντέρ διάρκειας 17 λεπτών, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρεται σε «απάνθρωπες σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων από τρομοκράτες που ήθελαν να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα με την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ το 1955». Η ΕΟΚΑ ήταν μια οργάνωση που πολεμούσε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά προετοιμάζεται για εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την επέτειο της εισβολής. Σύμφωνα με το Sigma, δύο τουρκικά drones Bayraktar Akinci έφτασαν στα κατεχόμενα και θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Το πρακτορείο Anadolu και άλλοι τουρκικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησαν βίντεο από την άφιξη των drones, χαρακτηρίζοντας την πτήση ως «ιστορική», αφού διήρκεσε περίπου τρεις ώρες από την Τουρκία μέχρι τα κατεχόμενα.

H ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμύνης αναφέρει:

«Το Υπουργείο μας ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας τριών επεισοδίων για την 50ή επέτειο της «Ευτυχισμένης Επιχείρησης Ειρήνης», η οποία έφερε ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται οι απάνθρωπες σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων από τρομοκράτες που ήθελαν να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα με την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ το 1955, ενώ τα όσα συνέβησαν πριν και μετά την «Ευτυχή Ειρηνευτική Επιχείρηση» αποτυπώνονται στην οθόνη με τις αφηγήσεις των μαρτύρων της εποχής. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο περιλαμβάνει τις ομολογίες των Ελλήνων της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, περιλαμβάνει ιστορικά πλάνα από την επιχείρηση που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στις 20 Ιουλίου 1974.

Στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάσαμε για να μην ξεχάσουμε τους συμπατριώτες μας που δολοφονήθηκαν απάνθρωπα στην Κύπρο, θα παρακολουθήσετε τον ηρωικό αγώνα του στρατού μας, ώμο με ώμο με τους Μουτζαχεντίν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ πιο κάτω. Με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό σε όλους τους μάρτυρες και βετεράνους μας…»

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, με αναφορές στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και την απάντηση Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να «ευχαριστήσει» τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις «υπηρεσίες» τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία», αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.