Ανάλυση CNN: Η επίθεση κατά του Τραμπ ανοίγει ξανά ένα ανατριχιαστικό κεφάλαιο στην αμερικανική πολιτική

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, που ανοίγει ένα νέο σκοτεινό κεφάλαιο στην καταραμένη ιστορία της πολιτικής βίας της Αμερικής, συγκλόνισε ένα έθνος που ήταν ήδη βαθιά αποξενωμένο σε μια από τις πιο τεταμένες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του, αναφέρει το CNN σε ανάλυσή του λίγες ώρες μετά την επίθεση σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

«Η στόχευση ενός πρώην προέδρου σε μια προεκλογική συγκέντρωση λίγες μέρες πριν αποδεχθεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων είναι εξ ορισμού επίθεση στη δημοκρατία και στο δικαίωμα κάθε Αμερικανού να επιλέγει τους ηγέτες του» σημειώνει ο

Μια φωτογραφία του Evan Vucci του Associated Press ενός προκλητικού αλλά ζωντανού Τραμπ –με αίμα στο αυτί και το μάγουλό του, που απομακρύνθηκε από τη σκηνή από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, με υψωμένη γροθιά και με μια αμερικανική σημαία στο βάθος– έγινε αμέσως εμβληματική. Η εικόνα θα καθορίσει μια πολιτικά γεμάτη εποχή, όποια κι αν είναι η -μέχρι στιγμής άγνωστη- πολιτική συνέπεια ενός ηλιόλουστου απογεύματος που μετατράπηκε σε εφιάλτη, σημειώνει το CNN.

Φρικιαστικοί συνειρμοί

Οι ήχοι των πυροβολισμών και το θέαμα ενός πολιτικού ηγέτη να πέφτει στο έδαφος -με τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας να σπεύδουν πάνω του για να τον θωρακίσουν- ξύπνησαν σοβαρά ιστορικά τραύματα.

Αν και ο Τραμπ δεν υπηρετεί επί του παρόντος ως πρόεδρος, ο τραυματισμός του υπογραμμίζει την διαρκώς παρούσα απειλή που κρέμεται πάντα πάνω από το αξίωμα και αυτούς που το διεκδικούν – και ειδικά για εκείνους που το δηλώνουν. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος – και τέσσερις από τους προκατόχους του σκοτώθηκαν ενώ ήταν στην εξουσία, με πιο πρόσφατο τον Τζον Φ. Κένεντι το 1963. Το γεγονός ότι ο Τραμπ δέχθηκε επίθεση τερματίζει μια περίοδο 40 ετών κατά την οποία πολλοί υπέθεσαν ότι η τεχνογνωσία των Μυστικών Υπηρεσιών είχε μειώσει σημαντικά την πιθανότητα τέτοιων περιστατικών – και θα ρίξει ένα βαρίδι που θα διαρκέσει για χρόνια, αναφέρει το άρθρο.

Η στόχευση του Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής εκστρατείας συγκρίθηκε με τη δολοφονία του Δημοκρατικού υποψηφίου Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το 1968, μια αιματοβαμμένη χρονιά καθώς τότε σημειώθηκε επίσης η δολοφονία του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και καταγράφηκε βία στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, που θα φιλοξενήσει την ίδια εκδήλωση φέτος.

Αλλά η πολιτική βία δεν έχει σταματήσει από τότε. Το 2011, η τότε βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος από την Αριζόνα, υπέστη εγκεφαλική βλάβη αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι σε εκδήλωση στην οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι. Το 2017, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε προπόνηση μπέιζμπολ του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου, πυροβολώντας τον Στιβ Σκαλίζ και άλλους τρεις. Το έθνος επίσης ακόμα απασχολεί η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, συνεχίζει ο αρθρογράφος του αμερικανικού δικτύου.

Ένας υποστηρικτής του Τραμπ στη συγκέντρωση και αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, ο Τζόζεφ Μέιν, είπε στην Alayna Treene του CNN ότι η επίθεση ήταν σύμπτωμα μιας χώρας που κατακλύζεται από πολιτική οργή.

«Όλοι φαίνονται πολύ θυμωμένοι. Απλώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί θυμωμένοι άνθρωποι εκεί έξω. Δεν είμαι σοκαρισμένος που συνέβη αυτό. Είμαι σοκαρισμένος που καθόμουν εκεί και συνέβη δίπλα μου», είπε μεταξύ άλλων.  «JFK, RFK, MLK… είχατε μια απόπειρα (κατά) τη ζωή του Ρίγκαν και τώρα έχετε μια απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Είναι γελοίο. Η πολιτική δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου κάποιος κερδίζει τα πάντα και χάνει τα πάντα».

Άλλη μια ανατροπή σε μια απροσδιόριστη εκλογή

Οι συγκλονιστικές εξελίξεις του Σαββάτου πρόσθεσαν άλλο ένα ασταθές πολιτικό στοιχείο σε μια άγρια ​​και απρόβλεπτη εκλογική χρονιά που πρόσφατα είδε τον Μπάιντεν –τον γηραιότερο πρόεδρο στην ιστορία– να αγωνίζεται για να σώσει την υποψηφιότητά του μετά από μια καταστροφική επίδοση στο debate και την καταδίκη του Τραμπ, 78 ετών, από ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης. και τους όρκους του να πραγματοποιήσει μια δεύτερη θητεία «εκδίκησης» εάν επανεκλεγεί.

Η μόνη κατάλληλη αρχική αντίδραση στη φρίκη ήταν η ανακούφιση που ένας υποψήφιος για την προεδρία είναι ακόμα ζωντανός και θρηνεί για τον υποστηρικτή του Τραμπ που σκοτώθηκε ενώ ασκούσε το δημοκρατικό του δικαίωμα να παρευρεθεί σε μία συγκέντρωση, τονίζει το CN..

Οι περισσότεροι ηγέτες και πολιτικοί παράγοντες και από τις δύο πλευρές έστειλαν γρήγορα τις ευχές τους στον Τραμπ και έκαναν έκκληση για ηρεμία, τονίζει το CNN και παραθέτει τις δηλώσεις του Τζο Μπαίντεν.

«Δεδομένης της άσχημα πολωμένης κατάστασης της πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αρχικό σοκ της απόπειρας δολοφονίας θα προκαλέσει αναπόφευκτα σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις».

Ο Τραμπ θεωρούνταν ήδη ως ένας ακαταμάχητος ήρωας από τους υποστηρικτές του και αντιμετωπίζονταν με σχεδόν υπερφυσική ευλάβεια στις συγκεντρώσεις του. Η εικόνα του ως μαχητή που δέχεται συνεχώς επιθέσεις από τους εχθρούς του θα εδραιωθεί τώρα ακόμη πιο βαθιά. Σε μια στιγμή αυτοκυριότητας μετά το χτύπημα, ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να δημιουργήσει μια εμβληματική στιγμή περιφρόνησης – σηκώνοντας τη γροθιά του και φωνάζοντας «fight, fight» στο πλήθος του – κοιτάζοντας κατευθείαν στις κάμερες.

Οι εικόνες θα μείνουν στην ιστορία και θα εμπλουτίσουν τη “μυθολογία” του Τραμπ όπως η εικόνα που τραβήχτηκε στη φυλακή της Ατλάντα και τα πλάνα της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο το 2020 ύστερα από μια σοβαρή μόλυνση Covid-19, αναφέρει το CNΝ.

Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες για μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία ο Τραμπ θα τα πήγαινε καλύτερα από τον Μπάιντεν – ακόμη και πριν η εκστρατεία του προέδρου ξεκινήσει την ελεύθερη πτώση με την καταστροφική του απόδοση στο debate. Και η ατμόσφαιρα γύρω από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη πιο έντονη.

Ήδη το Σάββατο, υπήρξαν εκκλήσεις για έρευνες για το πώς ένας ένοπλος – έξω από την περίμετρο ασφαλείας του συλλαλητηρίου – μπόρεσε να βάλει τον Τραμπ στο στόχαστρο του σε μια τεράστια αποτυχία των μέτρων ασφαλείας που θα μας απασχολεί για μήνες και θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις μελλοντικές προεδρικές εκδηλώσεις και προεκλογικές εκστρατείες, συνεχίζει το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «ακόμη μία ανατριχιαστική ένδειξη του τι μπορεί να παράγει σε ένα έθνος στο οποίο τα όπλα είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα. Μένει να δούμε αν το σοκ των γεγονότων του Σαββάτου, που θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα, θα κάνει κάτι για να δαμάσει μια τοξική πολιτική κουλτούρα στην οποία ο Τραμπ συμμετέχει με ενθουσιασμό».

Σε μια από τις πιο οδυνηρές αντιδράσεις, η Giffords είπε σε μια δήλωση: «Η πολιτική βία είναι τρομακτική. Ξέρω.” Και πρόσθεσε: «Έχω στην καρδιά μου τον πρώην πρόεδρο Τραμπ και όλους εκείνους που επηρεάζονται από τη σημερινή απαράδεκτη πράξη βίας. Η πολιτική βία είναι αντιαμερικανική και δεν είναι ποτέ αποδεκτή – ποτέ».

Δυστυχώς, η ιστορία υποδηλώνει ότι η βία, αν και είναι αδικαιολόγητη, είναι επίσης μια βασική πληγή στην αμερικανική πολιτική, καταλήγει ο 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.