Νίγηρας: Μετά τις ΗΠΑ, τώρα η Γερμανία – Εντολή αποχώρησης από την χώρα μέχρι τέλος Αυγούστου

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας θα πάψουν να αξιοποιούν την αεροπορική βάση που διέθεταν στον Νίγηρα την 31η Αυγούστου, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το στρατιωτικό καθεστώς της αφρικανικής χώρας απέτυχαν, ανακοίνωσε το Σάββατο το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι στρατιωτικοί της Bundeswehr οι οποίοι σταθμεύουν ακόμη εκεί θα αποσυρθούν ως την 31η Αυγούστου, διευκρίνισε.

Η στρατιωτική συνεργασία με τον Νίγηρα, με τη συμμετοχή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα εγκαταλειφθεί και αυτή, συνέχισε.

Η στρατιωτική κυβέρνηση στον Νίγηρα, που κυβερνά από τις 26 Ιουλίου 2023, προσέγγισε τη Ρωσία και το Ιράν και απομακρύνθηκε από τη Γαλλία, την άλλοτε αποικιακή δύναμη, και τις ΗΠΑ.

Παρόμοιες εξελίξεις καταγράφτηκαν στα γειτονικά κράτη, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, όπου την εξουσία ασκούν επίσης οι στρατιωτικοί και αντιμετωπίζουν, όπως και ο Νίγηρας, τη βία τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Στα τέλη Μαΐου, το Βερολίνο και η Νιαμέ έκλεισαν προσωρινή συμφωνία, η οποία επέτρεπε στην Bundeswehr να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα για αεροπορικές μεταφορές ως την 31η Αυγούστου.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών για την παράταση της αξιοποίησής της δεν καρποφόρησαν, καθώς προσέκρουσαν στο ότι το προσωπικό το οποίο στάθμευε εκεί δεν θα είχε πλέον ασυλία έναντι ποινικών διώξεων.

Το τελευταίο διάστημα στη βάση έχουν απομείνει 38 Γερμανοί στρατιωτικοί και 33 συνεργάτες γερμανικών και ξένων ιδιωτικών εταιρειών. Αξιοποιούν τη βάση ιδίως για την εσπευσμένη απομάκρυνση γερμανών υπηκόων από κράτη της Αφρικής.

Έτσι μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία εγκαταλείπει την χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα απομακρύνουν όλες τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους από μια μικρή βάση στον Νίγηρα αυτό το Σαββατοκύριακο και λιγότεροι από 500 εναπομείναντες στρατιώτες θα εγκαταλείψουν μια σημαντική βάση drone στη χώρα της Δυτικής Αφρικής τον Αύγουστο, πριν από την προθεσμία της 15ης Σεπτεμβρίου που ορίστηκε σε συμφωνία με την κυβέρνηση.

Ο υποστράτηγος της αμερικανικής αεροπορίας Κένεθ Έκμαν είπε σε συνέντευξή του ότι ορισμένες μικρές ομάδες 10-20 στρατιωτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων θα πάει στην Ευρώπη, τουλάχιστον στην αρχή.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της χούντας, τα δύο τρίτα των αμερικανικών στρατευμάτων και εξοπλισμού πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα έως τις 26 Ιουλίου, είπε ο Έκμαν. Αυτή η προθεσμία, που ανάγκασε το Πεντάγωνο να κινηθεί γρήγορα, είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Διοίκηση της Αφρικής των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει νωρίς την απόσυρση και των 1.000 στρατιωτών από τον Νίγηρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.