Γαλλία: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών – Οι εκτιμήσεις

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν, δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, υπό την ηγεσία του Ζορντάν Μπαρντελά, δεν θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ωστόσο, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία το ενδεχόμενο επικράτησης του ακροδεξιού κόμματος, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Τζορντάν Μπαρντελά έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να αναλάβει την κυβέρνηση και να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ελπίδα, αμφιβολία και φόβος κυριαρχούν στη Γαλλία

Ελπίδα, αμφιβολία και φόβος κυριαρχούν στη Γαλλία. Το Σάββατο (6/7) δεν πραγματοποιήθηκαν πολιτικές συζητήσεις. Ο κόσμος βρισκόταν σε περισυλλογή. Πολλοί ανησυχούσαν για το τι θα ξημερώσει τη Δευτέρα, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ενώ άλλοι ανησυχούσαν περισσότερο για την απόδοση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στον ημιτελικό της Τρίτης με την Ισπανία.

Οι Γάλλοι δεν χαλάνε τις διακοπές τους

Οι Γάλλοι δεν διαταράσσουν τις διακοπές τους. Ο προεκλογικός παλμός είναι στο ναδίρ και πολλοί θα ψηφίσουν με εξουσιοδότηση, καθώς το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο κύμα διακοπών. Οι Γάλλοι δεν επιθυμούν να διαταραχθούν ούτε από την πολιτική ούτε από τυχόν επεισόδια.

Σε πολλές στάσεις του μετρό, οι πολιτικές αφίσες έχουν ήδη καλυφθεί από διαφημίσεις ελληνικών προορισμών και εξωτικών πακέτων διακοπών. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εφημερίδες. Φαίνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια για την απόφαση του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εν μέσω καλοκαιριού, EURO και Ολυμπιακών Αγώνων. «Ακατανόητο, όπως και η πολιτική του», επισημαίνουν πολλοί αναλυτές.

Προτεραιότητα η εσωτερική ασφάλεια

Προτεραιότητα δίνεται στην εσωτερική ασφάλεια. Στα τρένα, στο μετρό, και στους δρόμους περιπολούν αστυνομικοί και άλλες ομάδες ασφαλείας, καθώς η πόλη φιλοξενεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Με διαρκείς ανακοινώσεις, οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να προσέχουν την προσωπική τους ασφάλεια.

Ανασφάλεια για το σήμερα, φόβος για το αύριο

Ανασφάλεια για το παρόν, φόβος για το μέλλον. Πολλοί φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να εισέλθει σε περίοδο χάους και δυσκυβερνησίας. Εάν σήμερα κατηγορούνται οι Μακρονιστές για εκλογικό «φιάσκο», αύριο μπορεί να κατηγορηθούν οι παρατάξεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου, αν δεν καταφέρουν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση. Αυτό, μεσοπρόθεσμα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε επικράτηση της Ακροδεξιάς σε όλα τα σώματα.

Η ανησυχία για την ασφάλεια έχει οδηγήσει σε ειδικό σχεδιασμό την Κυριακή, ώστε οι πανηγυρισμοί της όποιας πλευράς να μην εξελιχθούν σε διαμάχη μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών.

Για κάθε ενδεχόμενο, την Κυριακή αστυνομικές δυνάμεις θα αποκλείσουν την περιοχή γύρω από την Εθνοσυνέλευση, ενώ σε καίρια σημεία του Παρισιού θα βρίσκονται επιπλέον πέντε χιλιάδες αστυνομικοί και ακόμη τριάντα χιλιάδες σε άλλα σημεία της περιφέρειας για να επιβλέπουν την τάξη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.