Μπάιντεν: Απορρίπτει τις ανησυχίες για την νοητική του ικανότητα – «Θα τα παρατούσα αν μου το έλεγε ο Παντοδύναμος Θεός»

Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξή του στο ABC News επιμένει ότι μόνο «ο Παντοδύναμος Κύριος» θα μπορούσε να τον κάνει να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να καταπνίξει μια διογκούμενη εξέγερση στο Δημοκρατικό κόμμα. Απέκρουσε έντονα τα ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με την ηλικία και την νοητική του κατάσταση.

Σε μια συνέντευξη απαλλαγμένη από μεγάλες γκάφες, αλλά απίθανο να κατευνάσει τους επικριτές του, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από τον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News πώς θα ένιωθε αν παρέμενε υποψήφιος και έχανε από τον Ντόναλντ Τραμπ. «Θα νιώθω ότι τα έδωσα όλα και έκανα την καλύτερη δουλειά που ξέρω ότι μπορώ να κάνω, αυτό είναι», απάντησε ο πρόεδρος.

Ο Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια 22 λεπτών, πίεσε επανειλημμένα τον Μπάιντεν όχι μόνο για την απόδοσή του στη συζήτηση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για αναφορές ότι τα λάθη του έγιναν όλο και πιο συνηθισμένα τους τελευταίους μήνες — και για το τι θα ήταν διατεθειμένος να κάνει για να καθησυχάσει τον αμερικανικό λαό.

«Είστε ο ίδιος άνθρωπος σήμερα που ήσασταν όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας πριν από τρεισήμισι χρόνια;» ρώτησε ο Στεφανόπουλος. «Όσον αφορά τις επιτυχίες, ναι», απάντησε ο Μπάιντεν. “Ήμουν επίσης ο τύπος που συνέταξε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ήμουν επίσης ο τύπος που επέκτεινε το ΝΑΤΟ. Ήμουν επίσης ο τύπος που μεγάλωσε την οικονομία. Όλα τα μεμονωμένα πράγματα που έγιναν ήταν ιδέες που είχα ή τις εκπλήρωσα».

Σε άλλες απαντήσεις που οι αντίπαλοί του μπορεί να θεωρήσουν αλαζονικές ή άσχετες, ο 81χρονος ισχυρίστηκε ότι «διοικεί τον κόσμο» και κανείς δεν είναι «πιο ικανός» να γίνει πρόεδρος.

Η συνέντευξη της Παρασκευής ήρθε σε κρίσιμη έκταση, καθώς ο 81χρονος προσπαθεί να σώσει την απειλούμενη εκστρατεία επανεκλογής του μετά την καταστροφική επίδοση στο debate του περασμένου μήνα. Τέσσερα μέλη του Κογκρέσου κάλεσαν τον Μπάιντεν να παραιτηθεί και αναφέρθηκε ότι ο Μαρκ Γουόρνερ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας , προσπαθεί να συγκεντρώσει μια ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών για να ζητήσει από τον πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή.

«Κοίτα. Εννοώ, εάν ο Κύριος Παντοδύναμος κατέβαινε και έλεγε, «Τζο, φύγε από τον αγώνα», θα έβγαινα από τον αγώνα», είπε.. «Ο Θεός δεν κατεβαίνει» σημείωσε στη συνέχεια.

Ο Μπάιντεν επέμεινε ότι μετά από συνάντηση με Δημοκρατικούς ηγέτες όπως ο Τσακ Σούμερ, ο Χακίμ Τζέφρις, η Νάνσι Πελόζι και κυβερνήτες των πολιτειών, συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν.

Ο Στεφανόπουλος, πρώην ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον, πίεσε τον Μπάιντεν για το τι θα έκανε εάν του έλεγε ότι οι φίλοι και οι υποστηρικτές του ανησυχούσαν ότι η υποψηφιότητά του θα κόστιζε στους Δημοκρατικούς τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Ο πρόεδρος απάντησε: «Δεν πρόκειται να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Δεν πρόκειται να συμβεί».

«Ήταν ένα κακό επεισόδιο», επέμεινε ο Μπάιντεν για το debate. «Καμία ένδειξη για κάποια σοβαρή κατάσταση. Είχα εξαντληθεί. Δεν άκουσα το ένστικτό μου όσον αφορά την προετοιμασία και – είχα μια άσχημη νύχτα».

Ο Στεφανόπουλος σημείωσε ότι ο Μπάιντεν είχε επιστρέψει από την Ευρώπη 12 ημέρες πριν από τη συζήτηση και ότι είχε περάσει έξι ημέρες στο προεδρικό καταφύγιο Καμπ Ντέιβιντ. «Γιατί δεν ήταν αρκετός χρόνος ανάπαυσης, αρκετός χρόνος αποθεραπείας;» ρώτησε. Ο πρόεδρος απάντησε: «Επειδή ήμουν άρρωστος. Ένιωθα απαίσια. Στην πραγματικότητα, ο γιατρός είναι μαζί μου. Ρώτησα αν έκαναν τεστ Covid γιατί προσπαθούν να καταλάβουν τι έφταιξε. Έκαναν ένα τεστ για να δουν αν είχα ή όχι κάποια μόλυνση, ξέρετε, έναν ιό. Δεν το έκανα. Απλώς είχα ένα πολύ άσχημο κρυολόγημα».

Ο Στεφανόπουλος ρώτησε αν ο Μπάιντεν είχε παρακολουθήσει τη συζήτηση στη συνέχεια. Αντί να δώσει ένα σταθερό ναι ή όχι, αντιστάθμισε: «Δεν νομίζω ότι το έκανα, όχι».

Ο παρουσιαστής συνέχισε ρωτώντας τι είχε βιώσει ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και αν ήξερε πόσο άσχημα πήγαινε το debate. Όπως έκανε εκείνο το βράδυ, ο πρόεδρος έκανε ζιγκ-ζαγκ στην απάντησή του από το ένα σημείο στο άλλο. Είπε: «Ναι, κοίτα. Σε όλο τον τρόπο που ετοιμαζόμουν, δεν φταίει κανείς, δικός μου. Κανείς δεν φταίει παρά μόνο εγώ. Εγώ – Ετοίμασα τι θα έκανα συνήθως καθισμένος. Και συνειδητοποίησα – εν μέρει, ξέρετε, όλα αυτά – αναφέρω ότι οι New York Times με είχαν απογοητεύσει, 10 σημεία πριν από τη συζήτηση, εννέα τώρα, ή ό,τι στο διάολο είναι. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που κοίταξα είναι ότι είπε επίσης ψέματα 28 φορές».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.