Μελόνι: Πυρά κατά της παρασκηνιακής συμφωνίας για τα υψηλόβαθμα πόστα στην ΕΕ – «Δεν θα κάνω υπόγειες συμφωνίες»

«Δεν θα κάνω υπόγειες συμφωνίες με την Αριστερά, ούτε στην Ιταλία και ούτε στην Ευρώπη, σε αυτό θεωρώ ότι είμαι αρκετά συνεπής», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά την παρέμβασή της στην βουλή της Ρώμης, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί υπόγεια συμφωνία, είναι ένα από τα τόσα ντοσιέ που φθάνουν στην Ευρώπη. Οι είκοσι επτά χώρες μέλη συζητούν και, στο τέλος, βρίσκουν μια κάποια λύση», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Παράλληλα αποκάλεσε την ΕΕ «έναν παρεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε να αποκτήσει η Ιταλία έναν ρόλο Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.

Στα σχόλιά της την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν ονόματα για κορυφαίες θέσεις της ΕΕ «χωρίς καν να προσποιούνται ότι συζητούν τα μηνύματα των ψηφοφόρων» από την ευρωκάλπη.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα συγκροτηθεί σε σώμα στα μέσα Ιουλίου είναι αποτέλεσμα των υποδείξεων που προέκυψαν από τις κάλπες». Σύμφωνα με την επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης «πρόκειται έναν πολύ σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Ευρώπης και πρέπει να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα». «Τους τελευταίους μήνες, όλοι υποστήριξαν την ανάγκη να αλλάξουν οι πολιτικές της ΕΕ, κανείς δεν είπε ότι θα ήταν αρκετή η διατήρηση του status quo», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.

Η Μελόνι έχει επισημάνει ότι η ομάδα της είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, ξεπερνώντας τους φιλελεύθερους. Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στο στόχαστρό της ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη, μαζί με έναν εκτελεστικό αντιπρόεδρο ή έναν τίτλο αντιπροέδρου στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.