Απόφαση ΕΕ: Παρατείνεται η προσωρινή προστασία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε την Τρίτη (25/6/2024) να παρατείνει το καθεστώς προσωρινής προστασίας που χορηγήθηκε σε 4,2 εκατομμύρια Ουκρανούς που διέφυγαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, έως το Μάρτιο του 2026.

O προσωρινός μηχανισμός προστασίας ενεργοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2022 – λίγες μόνο ημέρες αφότου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
Η προστασία αυτή, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 4 Μαρτίου 2025, παρατάθηκε και πάλι για έναν ακόμη χρόνο, λόγω της συνέχισης του πολέμου.
Η προσωρινή προστασία παρέχει άμεση και συλλογική προστασία σε μια μεγάλη ομάδα εκτοπισμένων που φτάνουν στην ΕΕ και δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.
Το σύστημα μειώνει την πίεση στα εθνικά συστήματα ασύλου, επειδή οι αιτήσεις δεν χρειάζεται να εξετάζονται μεμονωμένα.
Τα άτομα που επωφελούνται από προσωρινή προστασία απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία είναι η Γερμανία (1.286.580 άτομα, ήτοι 30,4% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία (957.200, ήτοι 22,6%) και η Τσεχία (385.075, ήτοι 9,1%).
Οι ενήλικες γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ (46%) των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ.
Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο (32,9%), ενώ οι ενήλικες άνδρες, λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (21,2%) του συνόλου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.