Τα φαβορί για τις υψηλόβαθμες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Με τίτλο «Το παζλ των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ φτάνει στην λύση του» το Politico παρουσιάζει τα πρόσωπα που κυριαρχούν στην συζήτηση για τις υψηλές θέσεις αξιωματούχων στην ΕΕ.

Το αμερικανικό Μέσο αναφέρει χαρακτηριστικά πως εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες «περιμένατε μήνες διαπραγματεύσεων και συναρπαστική πολιτική δράση σε ό,τι αφορά ποιοι θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της Ένωσης μετά τις Ευρωεκλογές, ίσως απογοητευτείτε».

Οι 4 που ξεχωρίζουν στην κούρσα, σύμφωνα με το Politico, είναι η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα από την Μάλτα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Εσθονή Κάγια Κάλας ως επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής.

Μολονότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, το περίγραμμα μιας συμφωνίας αναμένεται κατά το άτυπο δείπνο που προετοιμάζεται για τους ηγέτες του μπλοκ στις 17 Ιουνίου, δήλωσαν στο Politico 8 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες που έχουν γνώση των γεγονότων.

«Χτυπήστε ξύλο, αλλά αυτήν την φορά τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε σχετικά γρήγορα» είπε αξιωματούχος της ΕΕ, αν και προειδοποίησε ότι επίσημη συμφωνία πιθανότατα δεν θα υπάρξει έως ότου μέχρι συναντηθούν εκ νέου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 27-28 Ιουνίου.

Τμήμα της αισιοδοξίας για το χρονοδιάγραμμα εκπορεύεται από το γεγονός πως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα έχει μικρό χρονικό παράθυρο κινήσεων.

Όπως εξηγεί το Politico, τις ημέρες από τότε που ο Μακρόν, ένας από τους βασικούς παίκτες στην συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις -και οι φιλελεύθεροί του- γνώρισαν συντριπτική ήττα στις Ευρωεκλογές, η διαπραγματευτική του ισχύς στις Βρυξέλλες έχει περιοριστεί. Η προσοχή του στρέφεται τώρα στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε και όχι τόσο στις κορυφαίες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στην Ευρώπη.

Σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει πολλά «εσωτερικά παζάρια», δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Η γρήγορη διπλωματική ευθυγράμμιση γύρω από τους «Big 4» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες εν όψει των Ευρωεκλογών, όταν οι Βρυξέλλες βούιζαν από φήμες ότι ο Μακρόν εξέταζε εναλλακτικές λύσεις για την προεδρία της Κομισιόν αντί της Φον ντερ Λάιεν.

Πράγματι, η ταχύτητα της συναίνεσης έκανε ακόμη και ορισμένους διπλωμάτες να φοβούνται ανατροπές. «Όσο περισσότερη αισιοδοξία ακούω, τόσο πιο νευρικός γίνομαι» ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη μετά τις Ευρωεκλογές, επιθυμεί να εγγυηθεί μια δεύτερη πενταετή θητεία στη Φον ντερ Λάιεν. Με τον Μακρόν να επικεντρώνεται στην δική του εσωτερική πολιτική αναταραχή, οι ηγέτες των κρατών μελλών της ΕΕ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την επιβάλουν.

«Οι ηγέτες δεν μπορούν να την προσπεράσουν, ακόμη και αυτοί που θα το ήθελαν» τόνισε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ. «Είναι η κύρια υποψήφια τους, είναι το μεγαλύτερο κόμμα».

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και βασικό τμήμα του σημερινού κεντρώου συνασπισμού, στοχεύουν στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη.

Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα φαίνεται πως προηγείται στην κούρσα για να διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόσο πολύ, που οι διπλωμάτες εικάζουν ήδη ποιος θα γίνει ο αρχηγός του επιτελείου του.

Ωστόσο, δεν είναι τελειωμένη υπόθεση: η υποψηφιότητα του Κόστα θα μπορούσε ακόμη να γίνει μια περίπλοκη υπόθεση λόγω των νομικών του εκκρεμοτήτων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πορτογάλος τότε πρωθυπουργός παραιτήθηκε όταν οι εισαγγελείς τον κατέστησαν επίσημως ύποπτο σε ευρεία έρευνα. Εκείνη την εποχή, οι Πορτογάλοι εισαγγελείς δεν βρήκαν τι έγκλημα τελικά είχε διαπράξει.

Οκτώ μήνες μετά, η υπόθεση παραμένει σφραγισμένη και το μυστήριο παραμένει. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Κόστα, αλλά οι εισαγγελείς δεν σταμάτησαν την έρευνά τους. Κατόπιν αιτήματός του, ο Κόστα τον περασμένο μήνα απάντησε σε ερωτήσεις του εισαγγελέα και επέμεινε ξανά στην αθωότητά του.

Σύμφωνα με το Politico, ένα μεγάλο γκρουπ κρατών μελών της ΕΕ δεν βλέπουν πλέον την νομική υπόθεση εναντίον του Κόστα ως εμπόδιο για την μετακίνησή του στις Βρυξέλλες. Έχει καλή εργασιακή σχέση με τη φον ντερ Λάιεν και είναι γενικά δημοφιλής στους Ευρωπαίους ηγέτες. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, ο Μακρόν συμπαθεί τον γαλλόφωνο Πορτογάλο πρώην πρωθυπουργό, με τον οποίο του αρέσει να συζητά.

Η πιο αβέβαιη θέση είναι ποιος θα διοριστεί επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, ανέφεραν 4 αξιωματούχοι στο Politico . Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, ενδιαφέρεται για την δουλειά και ως γυναίκα φιλελεύθερη και ηγέτης κράτους της Ανατολικής Ευρώπης, θα ήταν σχεδόν ιδανική επιλογή για τους φιλελεύθερους καθώς επιλέγουν τον διάδοχο του Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ευκολότερη από τις τέσσερις υποψηφιότητες θα είναι της Ρομπέρτα Μέτσολα του ΕΛΚ. Το σχέδιο προβλέπει να κάνει άλλη μια θητεία δυόμισι ετών ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έπειτα από αυτό, η ηγεσία της Βουλής πρόκειται να περάσει στους Σοσιαλιστές. Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο και όχι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν τον τελευταίο λόγο για αυτήν την απόφαση.

Τις επόμενες ημέρες, στο άτυπο δείπνο και την Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παζαρέψουν με την φον ντερ Λάιεν προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις στα χαρτοφυλάκια της νέας Κομισιόν με αντάλλαγμα την στήριξή τους. «Αυτοί είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Δεν έρχονται στις Βρυξέλλες απλώς για να υπογράψουν μια συμφωνία» δήλωσε ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ακόμη και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταλήξει σε μια γρήγορη συμφωνία στο παζλ των κορυφαίων θέσεων, εξακολουθεί να υπάρχει το εμπόδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για δεύτερη πενταετή θητεία της Φον ντερ Λάιεν στις 18 Ιουλίου.

«Υπάρχει πάντα μια έκπληξη στις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας» ανέφερε στο Politico άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.