Βόρεια Μακεδονία: Ορυμαγδός αντιδράσεων για την προκλητική δήλωση της Σιλιάνοφσκα

Ορυμαγδό προκάλεσαν και σήμερα οι αντιδράσεις στην προκλητική δήλωση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία χρησιμοποίησε το όνομα «Μακεδονία» για την χώρα της , κατά την τελετή της ορκωμοσίας της.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, καλώντας την να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της.

«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Μάκης Βορίδης

Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, επισήμανε στο MEGA το οξύμωρο, η νέα Πρόεδρος να εκφωνεί άλλον όρκο από αυτόν τον οποίον εν συνεχεία υπέγραψε στο πρακτικό ορκωμοσίας, εκεί όπου θα παρατίθεται η συνταγματική ονομασία.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, «αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο αυτό, έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα, γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα. Με αυτό που κάνουν τώρα, πυροβολούν τα πόδια τους, δεν είναι δικό μας θέμα», παραπέμποντας και στην άμεση απάντηση από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αφενός, Ευρωπαϊκής Ένωσης αφετέρου, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αναφερόμενος στην στάση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η επιλογή αυτή είναι προκλητική και προσβλητική. Είναι αντίθετη και στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο σύνταγμα της χώρας της. Είναι κάτι που φαίνεται να δέχτηκαν και η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι κινήθηκαν άμεσα».

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, ο κύριος Μαρινάκης αναφέρθηκε σε ένα tweet που είχε κάνει το 24/1/2019 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και σχολίασε ότι «μπορεί να το δει και ο κ. Κασσελάκης επειδή είναι ενεργός στα social media». «Οφείλω να είμαι ειλικρινής αλλά και σαφής. Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα (σσ. αναφερόταν στην ψηφοφορία στη Βουλή. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα, όχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ, όχι αλλού» έγραφε το tweet.

Αμετανόητη η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Αμετακίνητη εμφανίστηκε πάντως η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία επέμεινε σήμερα ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία».

Σε σημερινή ανακοίνωση του γραφείου της, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του γραφείου της Σιλιάνοφσκα αναφέρονται τα εξής:

«Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Με μία ανάρτηση – βίντεο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και παραθέτοντας παλαιότερες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, έκανε λόγο για πολιτική απάτη της Νέας Δημοκρατίας.

«Με αυτήν τη φρασεολογία, με αυτήν την πολιτική απάτη, έπαιξαν στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους. Εύχονταν να βγει το VMRO. Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βγήκε λοιπόν. Τώρα το παρακαλούν να τηρήσει τη συμφωνία. Τώρα ικετεύουν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προσθέτει:

«Ας αναλογιστεί ο δημοκρατικός κόσμος τι πληγές μπορεί να ανοίξει το μίσος, η προπαγάνδα και ο αμοραλισμός, όταν του δώσεις 41%».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον εξοργισμένο με την, πράγματι, προκλητική κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραλείψει τη λέξη “Βόρεια” κατά την χθεσινή ορκωμοσία της, στελέχη της ΝΔ κρατούν ψηλά τις περικεφαλαίες της πατριδοκαπηλείας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του, στην οποία παραθέτει δηλώσεις στελεχών της ΝΔ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «η επικράτηση του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE στις εκλογές θέτει σε κίνδυνο μια επωφελή για τη χώρα μας Συμφωνία, που αύξησε το γεωπολιτικό αποτύπωμα και αναβάθμισε τον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, με ευθύνη της ΝΔ και των καταστροφικών παραλείψεών τους». Τονίζει πως το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός μπορεί να επιβάλει «την επίσημη κυβερνητική θέση στα στελέχη του και να απεγκλωβιστεί από τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών», ζητώντας να «το αποδείξει έμπρακτα βάζοντας οριστικά στο ντουλάπι του Μαξίμου τις περικεφαλαίες της πατριδοκαπηλείας και κυρώνοντας επιτέλους τα προβλεπόµενα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας τα οποία θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς ψήφιση στη Βουλή».

«Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας δεν ανέχεται άλλο την υποκριτική και ακραία λαϊκίστικη λογική με την οποία ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα, θέτοντας για πολλοστή φορά τα εθνικά συμφέροντα κάτω από τα συμφέροντα του κόμματός του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Αριστερά

Να προχωρήσει στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, φέρνοντας στη Βουλή τα τρία Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως ο «χορηγός» των εθνικιστών και του VMRO στη γειτονική χώρα και σήμερα κάνει «κωλοτούμπα» που είναι «καλοδεχούμενη», όπως είπε.

nea aristera

«Η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, αναφέρθηκε σε “Μακεδονία” σκέτη. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Και η ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι τεράστια. Γιατί αυτοί λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως ο χορηγός των εθνικιστών και VMRO στην άλλη πλευρά των συνόρων. Όταν φορώντας περικεφαλαίες κατέβαιναν στα συλλαλητήρια και μίλαγαν για προδοτική Συμφωνία η οποία πρέπει να καταργηθεί».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Την αντίθεσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ σχολίασε και την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα.  Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να έχει υπογραφεί και ότι είναι άκυρη.
Συμπλήρωσε ότι «την συμφωνία την έφερε ο Τράμπ και την υπέγραψαν τότε ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς χωρίς απόφαση της Βουλής ή του Υπουργικού Συμβουλίου και χωρίς να το ανακοινώσουν σε κανέναν. Την ίδια ώρα, άφησαν εκτεθειμένη την ιστορία, την παράδοση της χώρας και τα μακεδονικά προϊόντα. Η Συμφωνία παραβιάζει πολλές αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Υπήρξε ζήτημα εξαγοράς βουλευτών και στην ελληνική Βουλή και στη Βουλή των Σκοπίων».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο επικεφαλής του κόμματος «Δημοκράτες», Ανδρέας Λοβέρρδος, ερωτηθείς για την πρόκληση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Λοβέρδος είπε χαρακτηριστικά τα εξής:
« Όταν ο κ. Τσίπρας έφερε στη Βουλή τη συμφωνία τού λέγαμε ότι χαρίζουμε στην ουσία το έθνος και τη γλώσσα με το επίθετο μακεδονικό στους γείτονές μας χωρίς καμία διαβεβαίωση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Η συμφωνία είναι στο έλεος της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Τώρα η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών εκεί φέρνει τα πράγματα σε αδιέξοδο. Και κάνει κάθε σοβαρό άνθρωπο να σκέφτεται μήπως έχουμε κάνει κάποιο λάθος όσον αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια; Μήπως ήμασταν υπερβολικά θετικοί στο να τα βοηθήσουμε; Είναι υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι εντός του ΝΑΤΟ και νομίζω θα το κάνει. Τα περιθώρια αντίδρασης του ΝΑΤΟ είναι πολύ μικρά και περιορισμένα. Μακάρι να κάνω λάθος».

Αλέξης Τσίπρας Ζόραν Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται ότι η συνομιλία αυτή έγινε ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, την Κυριακή, όταν ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας» αντίθετα με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ζάεφ: «Η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών με τον Αλέξη Τσίπρα, σε παρέμβασή του μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, την Κυριακή, όταν ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας» αντίθετα με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία.

Σε δήλωσή του στο ΟΡΕΝ, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως «η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες για το κράτος που θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και νομική. Και οι συνέπειες είναι δεκαετίες εχθρότητας με τις γειτονικές χώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ».

Παράλληλα, κάλεσε τον αρχηγό του VMRΟ και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν την Συμφωνία των Πρεσπών. «Ο Μιτσκόφκσι και η Σιλιάνοφσκα έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύουν να ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που δεν συμφωνούν με αυτήν. Ως εκ τούτου, ως κάτοχοι των ανώτατων κρατικών αξιωμάτων, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα, τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών και τους νόμους», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Πρώην ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας: Ο νέος πρωθυπουργός και η πρόεδρος… είναι ένα μυαλό

Στο ΟΡΕΝ μίλησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας με αφορμή ένα άρθρο του, στο οποίο επισήμανε ότι η στάση της προέδρου της Δημοκρατίας κήρυξε τον «πόλεμο» στην Ελλάδα. Εξήγησε σχετικά ότι: «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ εύθραυστη. Δεν έχει την υποστήριξη του κόσμου και είναι μεγάλη ευθύνη για τους πολιτικούς να μην διακόψουν ό,τι ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια και πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία μεταξύ δύο φίλων-κρατών. Μίλησα για “πόλεμο” φυσικά. Είναι ένας πόλεμος των λέξεων, ο οποίος μπορεί να κλιμακωθεί και να προκαλέσει προβλήματα στα σύνορα, να φέρει αποκλεισμούς, βέτο από την Ελλάδα.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κίνδυνο, είπε: «φυσικά. Αυτό που έμαθα πολύ νωρίς είναι ότι οι Ενώσεις – όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να προστατεύουν κυρίως τα ενδιαφέροντα των μελών τους».

Σε άλλο ερώτημα, τι πιστεύει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα κάνει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως «εκτιμώ ότι ο νέος πρωθυπουργός και η πρόεδρος… είναι ένα μυαλό. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι ίσως να έχει μάθει κάτι από τις αντιδράσεις που έρχονται από την Ευρώπη και την Ελλάδα κυρίως. Μπορεί να υποχωρήσει, αλλά δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί».

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία

Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς εξέπεμψε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απόηχο των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου έγινε απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι το συνταγματικό της όνομα, κατά τη διάρκεια της τελετής για την ορκωμοσία της.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάφερε ότι «καθώς σχηματίζεται νέα κυβέρνηση και επιλέγεται ένας νέος πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σημασία της τήρησης των διεθνών συμφωνιών και τα οφέλη της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται από την Συμφωνία των Πρεσπών

Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται κατά το Διεθνές Δίκαιο από την «Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την χρήση από τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα του όρου «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της.

Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης, ότι «είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

«Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Ισχύει μία συμφωνία του Διεθνούς Δικαίου, η λεγόμενη “Συμφωνία των Πρεσπών”, με την Ελλάδα και από αυτήν δεσμεύεται η Βόρεια Μακεδονία κατά το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστιαν Βάγκνερ, ενώ κληθείς να σχολιάσει εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για «πιθανόν υποθετικά» ζητήματα.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «είναι προφανές ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να γίνουν μέρος της ΕΕ» και ότι «εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είμαστε πολύ κινητικοί (σε αυτό), διότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε γκρίζες ζώνες στην Ευρώπη και, εάν αφήσουμε αυτές τις γκρίζες ζώνες, αυτές θα καλυφθούν από άλλους». Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε ο κ. Βάγκνερ, «στηρίζουμε αυτή την πολιτική στα Βαλκάνια και δεν θα ήθελα να αρχίσω τις εικασίες για το πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί για μεμονωμένα κράτη στα Βαλκάνια».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικώς και «επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση στα Σκόπια, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί». «Θα είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υποστήριξη της Γερμανίας», κατέληξε ο κ. Βάγκνερ.

Βουλγαρία: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»

«Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν την Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, για την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της χώρας χθες.

«Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες» συνεχίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και συμπληρώνει:

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022. Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.