Κόλαση η Γάζα, νερό για 24 ώρες – Netanyahu σε Ιράν, Hezbollah: Θα πληρώσετε μεγαλύτερο τίμημα

Με την χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας να αναβάλλεται μέχρι στιγμής παρά το γεγονός ότι όλοι την έχουν προεξοφλήσει και την αναμένουν από στιγμή σε στιγμή, το Ισραήλ διαμηνύει πως κύριος στόχος του δεν είναι ούτε η κατοχή ούτε η παραμονή στη Γάζα, αλλά η εξουδετέρωση της Hamas, έτσι ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 1.300 νεκρούς Ισραηλινούς πολίτες.
Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά ανελέητα και με πρωτοφανείς σε ένταση βομβαρδισμούς τη Γάζα, στην οποία έχει επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό, και ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τα βόρεια τμήματα της Γάζας, μέσω του περάσματος της Rafah προς την Αίγυπτο.
Παράλληλα, σειρήνες για επίθεση με ρουκέτες ηχούν στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ, ενώ τρόμος επικρατεί και στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Διακόπηκε και η συνεδρίαση της Κνεσέτ που ήταν σε εξέλιξη. Την επίθεση για την επίθεση ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, η οποία ανακοίνωσε πως εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών «σε απάντηση για τη στόχευση αμάχων».
Ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σειρήνες ήχησαν επίσης στη μητρόπολη Τελ Αβίβ και σε πολλές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον εστιάζει στο εάν, σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Γάζα, θα υπάρξει μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με μεγαλύτερη και ισχυρότερη εμπλοκή της Hezbollah και του Ιράν, το οποίο στέλνει διφορούμενα μηνύματα.

Από τη μια η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ λέει πως δεν πρόκειται να συγκρουστεί στρατιωτικά με το Ισραήλ, εφόσον αυτό δεν επιτεθεί στο ιρανικό έδαφος και από την άλλη ο Ιρανός ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως η εισβολή στη Γάζα είναι κόκκινη γραμμή που θα καταλήξει σε νέα στρατιωτικά μέτωπα.

Netanyahu προς Ιράν και Hezbollah: Μην μας δοκιμάσετε στο βορρά, θα πληρώσετε ακόμα βαρύτερο τίμημα

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu  εγκαινίασε την χειμερινή διάσκεψη του Knesset -της ισραηλινής βουλής- εκπέμποντας αυστηρό μήνυμα τόσο προς την Hamas, την οποία χαρακτήρισε «νέα εκδοχή του ναζισμού», όσο και προς το Ιράν και την Hezbollah, δυνάμεις για τις οποίες εκτίμησε ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, έαν επιτεθούν από βορρά
Ειδικότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε: «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την καταστροφή που μας βρήκε πριν από δέκα ημέρες. Θα ερευνήσουμε τα πάντα μέχρι τέλους», προσθέτοντας πως «τώρα είμαστε ενωμένοι για έναν στόχο – τη νίκη. Θα νικήσουμε γιατί πρόκειται για την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει πολλές σκοτεινές δυνάμεις».
Ενώ συμπλήρωσε πως «η Hamas είναι μέρος του άξονα του κακού, που συνθέτουν το Ιράν και η HezbollahΘέλουν να επιστρέψουν τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο».
Παράλληλα, ο Netanyahu αποπειράθηκε να παραλληλίσει τον πόλεμο με τη Hamas με τον αντιφασιστικό πόλεμο εξηγώντας πως «τώρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο καταλαβαίνουν ποιον έχει απέναντί του το Ισραήλ. Καταλαβαίνουν ότι η Hamas είναι μια νέα εκδοχή του ναζισμού. Και όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και το ISIS, έτσι πρέπει να ενωθούμε και εμείς για να νικήσουμε τη Hamas».
Ωστόσο, ο επικεφαλής του εβραϊκού κράτους εξέπεμψε μηνύματα και προς τον βορρά προειδοποιώντας:
«Μη μας δοκιμάζετε στο βορρά, μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε. Το τίμημα που θα πληρώσετε θα είναι πολύ βαρύτερο. Να είστε προσεκτικοί!».
Αναφερόμενος στους ομήρους της Hamas γνωστοποίησε πως: «συναντήθηκα χθες με τους εκπροσώπους των οικογενειών των απαχθέντων. Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι σε όλες τις οικογένειες. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για την επιστροφή των αδελφών μας».
Τέλος, αναφέρθηκε και στην αμερικανική βοήθεια υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη του προέδρου Biden και του αμερικανικού λαού».
Ενώ έκλεισε, προσδιορίζοντας την στρατηγική στόχευση του πολέμου απέναντι στην Hamas, ότι δηλαδή «ακόμη και μετά από 75 χρόνια, ο πόλεμος της ανεξαρτησίας δεν έχει ακόμη τελειώσει. Στόχος μας είναι μια συντριπτική νίκη επί της Hamas, η κατάρρευση της κυριαρχίας της».

Ισραηλινά ΜΜΕ: Επίσκεψη Biden στις 18/10

Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον Ισραηλινό Τύπο που θέλουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden να πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ μεθαύριο Τετάρτη 18/10 σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα και να αποτραπεί το σενάριο μιας γενικής στρατιωτικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Σε χθεσινές δηλώσεις του στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως θα ήταν μεγάλο λάθος του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας
«Η Hamas δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό.
Ωστόσο, η εξάλειψη των εξτρεμιστών από το Ισραήλ είναι αναγκαίο μέτρο» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως η Hamas πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς ο Biden υποστήριξε πως «πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή, πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος».
Σύμφωνα με τον Biden, δεν είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτό, καθώς όπως είπε, το Ισραήλ διαθέτει έναν από τους καλύτερους στρατούς παγκοσμίως.
Ωστόσο διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν το Ισραήλ με όλα όσα χρειάζεται, ενώ δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως ο ισραηλινός στρατός θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου.
Τις θέσεις του Biden, είχε περιγράψει νωρίτερα και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος απέρριψε και αυτός την ιδέα οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως υποστήριξε ο Blinken, ο οποίος πραγματοποιεί νέο γύρο συναντήσεων σήμερα Δευτέρα 16/10 στο Ισραήλ, η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Διαψεύδει κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα το Ισραήλ – Hamas: Δεν γνωρίζουμε τίποτα

Στη διάψευση ότι επήλθε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη νότια Γάζα – επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τις 09:00 ώρα Ελλάδας και να διαρκέσει 5 ώρεςμε τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο προχώρησε το Ισραήλ ενώ νωρίτερα και η Hamas είχε αναφέρει πως δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Οι πληροφορίες ανέφεραν πως η
κατάπαυση πυρός θα συνέπιπτε χρονικά και με το άνοιγμα του περάσματος της Rafah στα σύνορα με την Αίγυπτο, έτσι ώστε να επιτραπεί και η μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.
Από την πλευρά της πάντως η Hamas υποστήριξε πως δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για ανθρωπιστικούς λόγους.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής, πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γάζα και στις βόρειες περιοχές της, κατόπιν των διαδοχικών τελεσιγράφων των Ισραηλινών για την επικείμενη εισβολή τους.
Η συνεδρίαση διακόπηκε και οι ηγέτες του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ έτρεξαν στα καταφύγια.

Ισραήλ: Δεν θέλουμε να καταλάβουμε τη Γάζα

Το Ισραήλ δεν θέλει να καταλάβει τη Γάζα αλλά να εξουδετερώσει την Hamas υποστήριξε ο πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Gilad Erdan.
«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καταλάβουμε τη Γάζα ή να παραμείνουμε στη Γάζα, αλλά επειδή παλεύουμε για την επιβίωσή μας και ο μόνος τρόπος, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Biden είπε, είναι να εξαλείψουμε τη Hamas, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξαφανίσουμε τις δυνατότητές τους» υπογράμμισε ο Erdan.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Michael Herzog, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να καταλάβουμε ή να ξανακαταλάβουμε τη Γάζα.
Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κυριαρχήσουμε στις ζωές περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων» υπογράμμισε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Οι 4 στόχοι

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝ, το στρατιωτικό υπουργικό συμβούλιο το Ισραήλ που συνεδρίασε εκτάκτως χθες Κυριακή 15/10, ενέκρινε τους τέσσερις βασικούς στόχους της στρατιωτικής επέμβασης στη Γάζα.
Βάσει του εγγράφου, το Ισραήλ σχεδιάζει:
– να εξαλείψει πλήρως το στρατιωτικό και πολιτικό δυναμικό της Hamas
– να εξαλείψει κάθε απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας
– να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των ομήρων και
– να προστατεύσει τον πληθυσμό και τα σύνορα του Ισραήλ.

Ιράν: Κόκκινη γραμμή η εισβολή

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει το Ιράν.
Από τη μια λέει, σύμφωνα με τη μόνιμη διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, ότι το
Ιράν δεν πρόκειται να εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, παρά μόνο εάν αυτό μας επιτεθεί.
«Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν θα εμπλακούν σε μάχη υπό την προϋπόθεση ότι το ισραηλινό καθεστώς δεν τολμήσει να επιτεθεί στο Ιράν, στα συμφέροντα και στους πολίτες του.
Οι δυνάμεις της αντίστασης θα είναι σε θέση να αμυνθούν» ανέφεραν οι Ιρανοί διπλωμάτες.
Από την άλλη η κοινοβουλευτική επιτροπή για τις διεθνείς σχέσεις του Ιράν υποστήριξε πως η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι κόκκινη γραμμή και ότι θα προκαλέσει νέα μέτωπα απέναντι στο Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται πως ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Hossein Amir Abdollahian σε συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, υποστήριξε πως εάν οι Ισραηλινοί συνεχίσουν να κτυπούν τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούσε να κλιμακωθεί η ένταση της σύγκρουσης.

Ισραήλ: Νεκρός ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Hamas

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 16/10 ότι σκότωσαν τον επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Hamas στο Χαν Γιούνις.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί παρουσίασαν στοιχεία για τα ακριβή χτυπήματά τους σε ζωτικής σημασίας υπόγειες εγκαταστάσεις της Hamas και τους Παλαιστίνιου που ήταν υπεύθυνοι για την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ.

5_35.jpg
4_79.jpg
3_90.jpg

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.