Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή: Επιδρομές του στρατού στην Γάζα – Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ

Νύχτα θρίλερ αναμένεται να είναι η αποψινή στην Μέση Ανατολή καθώς έληξαν τα τελεσίγραφα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση της Γάζας από αμάχους Παλαιστίνιους.

Οι Ισραηλινοί είχαν δώσει διορία 2 ωρών να εκκενωθεί νοσοκομείο στην βόρεια πλευρά της Γάζας από προσωπικό και τραυματίες. Ωστόσο λίγο πριν λήξει η προθεσμία ο ισραηλινός στρατός έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την εκκένωση.

Σύμφωνα με την οργάνωση, «Γιατροί χωρίς Σύνορα» το νοσοκομείο Al Awda θα πρέπει να εκκενωθεί μέχρι τις 06:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδος. «Η εκκένωση των ασθενών παραμένει περίπλοκη», ανέφερε η οργάνωση.

Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ ακούστηκαν σειρήνες σε όλο κεντρικό Ισραήλ και οι πολίτες έτρεξαν στα καταφύγια. Νωρίτερα ξεκίνησε το σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού με αεροπορικές επιδρομές στην Γάζα.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν ότι διεξάγουν «εκτεταμένα» αεροπορικά χτυπήματα εναντίον στόχων της Χαμάς μέσα στην Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινές επιδρομές μέσα στην Γάζα

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομές μέσα στην Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι». Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

Προειδοποίηση Νετανιάχου: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Με ένα σύντομο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η επίθεση του ισραηλινού στρατού στην Γάζα «είναι μόνο η αρχή».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι μίλησε σήμερα με τις οικογένειες των Ισραηλινών που είδαν τους συγγενείς τους να πεθαίνουν στην επίθεση της Χαμάς. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την επίθεση της Χαμάς. Χτυπάμε τους εχθρούς μας με πρωτοφανή δύναμη», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Και συνέχισε: «Θα εξαφανίσουμε την Χαμάς και θα κερδίσουμε αλλά θα χρειαστεί χρόνος».

«Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι πολεμάμε για την πατρίδα και πολεμάμε σαν λιοντάρια», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το Ισραήλ συγκεντρώνει «τεράστια διεθνή υποστήριξη».

Μπλίνκεν: Καλεί το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Γάζα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για την αποτροπή οποιουδήποτε κρατικού ή μη κρατικού παράγοντα από την επέκταση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης και έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό του Κατάρ αλ-Θάνι μετά τη συνάντησή τους, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν στη Γάζα από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους.

«Έχουμε πιέσει τους Ισραηλινούς να λάβουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγουν να βλάψουν τους άμαχους», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, μετά τις επαφές με τους αξιωματούχους του Κατάρ.

«Αναγνωρίζουμε ότι πολλές παλαιστινιακές οικογένειες της Γάζας υποφέρουν χωρίς να φταίνε και ότι Παλαιστίνιοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους» πρόσθεσε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τις «απαράδεκτες» επιθέσεις της Χαμάς.

Δείτε ζωντανή εικόνα από την Γάζα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.