Τουρκία: Μαζική διαδήλωση κατά της καταδίκης Ιμάμογλου

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εξαφανίσει όσους θεωρεί εν δυνάμει εχθρούς του στη διεκδίκηση της προεδρίας στις επερχόμενες εκλογές. Με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, πολέμιος του Ερντογάν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης αλλά και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για μια φράση που είχε πει το 2019 κατά των μελών του τουρκικού εκλογικού συμβουλίου.

«Είναι ηλίθιοι»…αυτός ο χαρακτηρισμός που απέδωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου το 2019 στα μέλη του τουρκικού εκλογικού συμβουλίου που θέλησαν να ακυρώσουν την εκλογή του ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Ταγίπ Ερντογάν για να βγάλει εκτός μάχης τον σημαντικότερο πολιτικό του αντίπαλο στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές.

Το ζεστό χειροκρότημα που εισέπραξε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στο γήπεδο της ΕΦΕΣ αλλά και η πολυπληθής συγκέντρωση συμπαράστασης των κατοίκων της πόλης λίγη ώρα νωρίτερα δείχνουν πως η ποινή φυλάκισης για δυόμιση χρόνια και η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων που επέβαλε το δικαστήριο δεν θα γίνει εύκολα δεκτή από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

«Θα έρθει μια μέρα που και αυτοί που πολιτικοποιούν την δικαιοσύνη θα την έχουν ανάγκη. Πόσο σωστές προτάσεις; Κι εγώ αυτό σκέφτομαι. Αλλά αυτά τα λόγια δεν είναι οι προτάσεις που εσύ ο ίδιος είπες για να λάβουν την σημερινή απόφαση; Αυτά δεν είναι δικά σου λόγια» είχε δηλώσει ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Για άδικη καταδίκη κάνει λόγο το State Department όπου με ανακοίνωση του εκφράζει τον προβληματισμό του για την κατάσταση στην Τουρκία.

«Αυτή η άδικη καταδίκη δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, και εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ για τις συνεχόμενες κατηγορίες στους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και την παρατεταμένη προφυλάκισή τους» αναφέρει το State Department.

Για συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία έκανε λόγο ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Να σημειωθεί ότι για την οριστικοποίηση της ποινής που επεβλήθη στον Εκρέμ Ιμάμογλου θα χρειαστούν άλλες δυο ακροαματικές διαδικασίες από την τουρκική δικαιοσύνη.

Αιγυπτιακό «χτύπημα» στην Τουρκία

Η απόφαση του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι να ανακηρύξει μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη αποτέλεσε άλλο ένα χτύπημα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο καθώς ακολουθώντας την τακτική της Αθήνας το Κάιρο δείχνει πως δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ελλάδα και Αίγυπτος θα συνεχίσουν και θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα που αφορούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Να σημειωθεί ότι με το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου οι δυο χώρες έχουν ορίσει τα όρια των θαλασσίων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας καταργώντας στην πράξη τις τουρκικές φιλοδοξίες για τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στην Τουρκία υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σήμερα κατά της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας που του επιβλήθηκε, με επικρίσεις κατά της κυβέρνησης έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να αποτελέσουν μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.