Συνταγή για ψητά μπιφτέκια λαχανικών με κέτσαπ καρότου

«Μισώ τα μπιφτέκια λαχανικών με πάθος», λέει ο σεφ Edward Lee, του Whiskey Dry του Louisville.

Αντί να δημιουργήσει ένα μπιφτέκι από φασόλια, δημητριακά και λαχανικά που μιμείται την εμφάνιση και τη υφή του κρέατος, ο Lee σερβίρει αυτό το υπέροχο “μπίφτεκι” εμπνευσμένο από το γαλλικό πιάτο ratatouille με πολύχρωμα ψημένα λαχανικά με στρώσεις από λιωμένο τυρί.
Υλικά

1 μεσαία μελιτζάνα, κομμένη σε οκτώ φέτες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι
1 μεγάλο κόκκινο παντζάρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
1 μεσαία γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε φέτες
4 μεσαία καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 αποξηραμένα δαμάσκηνα, κομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
3 κουταλιές σούπας μηλόξυδο
1 κουταλιά σούπας ασιατική σάλτσα ψαριού
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcestershire
1/2 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού μάραθο αλεσμένο
8 φέτες τυρί
4 ψωμάκια, κομμένα και φρυγανισμένα
Φύλλα μαρουλιού για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C και στρώσε 2 μεγάλα ταψιά με αλουμινόχαρτο.
Στα άκρα του ενός ταψιού, ανακατέψτε ξεχωριστά τη μελιτζάνα με 3 κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο και το κολυκυθάκι με 1 κουταλιά σούπας από το ελαιόλαδο.
Γαρνίρετε τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι με αλάτι και πιπέρι και απλώστε κάθε λαχανικό σε μία μόνο στρώση.
Στα άκρα του δεύτερου ταψιού, ανακατέψτε ξεχωριστά το παντζάρι και την γλυκοπατάτα, το καθένα με 1 κουταλιά σούπας από το ελαιόλαδο.
Γαρνίρετε με αλάτι και πιπέρι και απλώστε σε μία μόνο στρώση. Ψήστε όλα τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά για το κολοκυθάκι και περίπου 25 λεπτά για τα υπόλοιπα λαχανικά.
Περιστρέψτε τα ταψιά στη μέση του ψησίματος. Αφήστε τα λαχανικά να κρυώσουν ελαφρώς. Κρατήστε το φούρνο αναμμένο.
Εν τω μεταξύ, σε μια μεσαία κατσαρόλα, ζεστάνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Προσθέστε τα καρότα, το κρεμμύδι, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και το σκόρδο και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε το κρασί και 3/4 φλιτζάνι νερό και σιγοβράστε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα καρότα, 15 λεπτά. Απομακρύνετε από τη φωτιά και ανακατέψτε με το ξύδι, την σάλτσα ψαριού, τη σάλτσα Worcestershire, τη σάλτσα σόγιας, το τριμμένο τζίντζερ και το μάραθο.
Χτυπήστε σε ένα μπλέντερ και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Πολτοποιήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί, προσθέτοντας νερό 1 κουταλιά τη φορά για να αραιώσετε τη σάλτσα, εάν χρειαστεί. Γαρνίρετε την κέτσαπ καρότου με αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο, φτιάξτε 4 στοίβες από 2 φέτες μελιτζάνας. Καλύψτε το καθένα με 1 φέτα τυρί, 4 έως 6 φέτες το καθένα από την γλυκιά πατάτα και το παντζάρι, το υπόλοιπο τυρί και 4 έως 6 φέτες κολοκύθι.
Μεταφέρετε στο φούρνο και ψήστε για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ζεσταθούν τα λαχανικά μπιφτέκια.
Τοποθετήστε τα μπιφτέκια στα κάτω ψωμάκια και καλύψτε με μαρούλι. Απλώστε την κέτσαπ καρότου στα πάνω ψωμάκια, κλείστε τα μπιφτέκια και σερβίρετε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.