Προολυμπιακό Τουρνουά: Ελλάδα – Σλοβενία 96-68

Η Εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει την Σλοβενία, στον ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά που διεξάγεται στη χώρα μας.Ο νικητής θα προκριθεί στον αυριανό τελικό (7/7, 21:00) και θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Κροατία – Δομινικανή Δημοκρατία με φόντο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Ελλάδα – Σλοβενία 32-14 (1ο δεκάλεπτο)
  • Ελλάδα – Σλοβενία 47-33 (2ο δεκάλεπτο)
  • Ελλάδα – Σλοβενία 66-50 (3ο δεκάλεπτο)
  • Ελλάδα – Σλοβενία 96-68 (4ο δεκάλεπτο)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σημείωσε 13 πόντους σε 20 λεπτά στο παρκέ, μάζεψε 4 ριμπάουντ και έδωσε 2 ασίστ. Δεν χρειάστηκε καν αυτή τη φορά να είναι ο πρωταγωνιστής. Η εθνική είχε πολλούς πρωταγωνιστές και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ενόψει του πιο κρίσιμου αγώνα της αύριο, με μία εκ των Κροατίας-Δομινικανής Δημοκρατίας (απόψε στις 21:00).

Βέβαια, ο Τόμας Ουόκαπ αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ. O Βασίλης Τολιόπουλος δικαίωσε τον Σπανούλη για την επιλογή του, σημειώνοντας 17 πόντους με 4/4 τρίποντα και ο Ντίνος Μήτογλου είχε συγκομιδή 11 πόντους και 6 ριμπάουντ. Ο Νικ Καλάθης μοίρασε 11 ασίστ.

Ο Ντόντσιτς που είχε σημειώσει triple double και στα δύο ματς του ομίλου, με Νέα Ζηλανδία και Κροατία, αυτή τη φορά είχε, πέρα από τους 21 πόντους (5/9 τρίποντα), 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και… 10 λάθη!

Τα δεκάλεπτα: 32-14, 47-33, 66-50, 96-68

Τους Kαλάθη, Ουόκαπ, Παπανικολάου, Γιάννη Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη είχε στην αρχική πεντάδα η εθνική. Η Σλοβενία παρατάχθηκε με τους Στέργκαρ, Ντόντσιτς, Ντράγκιτς, Τσάντσαρ και Νίμπο. Mε match up ζώνη ξεκίνησε η Σλοβενία να μαρκάρει την Ελλάδα, κάτι που δεν λειτούργησε, όπως φαίνεται και από το σερί 13-0 της εθνικής! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σημείωσε τους πρώτους 5 πόντους, ο Καλάθης του 4 επόμενους, για να σηκώσει τους Έλληνες φίλαθλους όρθιους στην επόμενη φάση, περνώντας τους μισούς παίκτες του Σέκουλιτς στην baseline για να καρφώσει εντυπωσιακά. Kαι μετά το κλέψιμο του Παπανικολάου, ο ασίστ έβγαλε ασίστ στον Ουόκαπ για το 13-0. Οι Σλοβένοι ξεκίνησαν με τρία άστοχα τρίποντα από Ντόντσιτς, Τσάρτσαρ και Στέργκαρ. Η άμυνα του Παπανικολάου στον Ντόντσιτς ήταν αποτελεσματική, με τον σταρ των Ντάλας Μάβερικς να σημειώνει το πρώτο καλάθι της Σλοβενίας (13-2) τρεισήμισι λεπτά μετά το τζάμπολ. Ο Αντετοκούνμπο έδωσε τη θέση του στον Μήτογλου με το σκορ στο 15-6. Το τρίποντο του Χρόβατ (17-9) ήταν το πρώτο των Σλοβένων. Ο ρυθμός έπεσε, η Σλοβενία προσπάθησε να περάσει την μπάλα στη ρακέτα με τον Νίμπο αποδέκτη (20-11), όταν πέρασε εκτός για να πάρει ανάσες ο Παπαγιάννης. Όμως με τον Καλάθη να μοιράζει 6 ασίστ, 10/11 δίποντα και τον Βασίλη Τολιόπουλο να ευστοχεί σε buzzer beater η 1η περίοδος ολοκληρώθηκε με +18 για την Ελλάδα (32-14).

Σε σετ παιχνίδι πήγαν οι δύο ομάδες στη 2η περίοδο. Ένα απίστευτο κάρφωμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά από κλέψιμο του Βασίλη Τολιόπουλου ήταν το high light (41-19), κι ενώ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είχε χρεωθεί με 3 φάουλ στην προηγούμενη φάση. Ο Τολιόπουλος ευστόχησε σε βολή (42-19) μετά από τεχνική ποινή που δέχτηκε ο Ζόραν Ντράγκιτς. Η έντονη διαμαρτυρία του Ομοσπονδιακού της Σλοβενίας, Αλεξάνταρ Σέκουλιτς είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί κι εκείνος με τεχνική ποινή. Η εθνική δεν είχε υποπέσει σε λάθος έως τότε την ώρα που οι Σλοβένοι μετρούσαν 6 λάθη. Στο επόμενο διάστημα πάντως, η εθνική ήταν άστοχη μένοντας για ένα δίλεπτο μάλιστα χωρίς πόντου. Το 42-19, 6:48΄΄ πριν την ολοκλήρωση της 2ης περιόδου μετετράπει σε 47-33, με επιμέρους σκορ 5-14 υπέρ των Σλοβένων, χάρη σε δύο τρίποντα του Ντόντσιτς, ένα του Ντράγκιτς και αξιοποίηση του Τζος Νίμπο από τους συμπαίκτες του.

Ο Τόμας Ουόκαπ… έβαλε «φωτιά» στις κερκίδες του ΣΕΦ, με τρία διαδοχικά τρίποντα στην έναρξη του 3ου δεκαλέπτου (56-36), για να «γράψει» το 58-36 ο Καλάθης (+22). Τα τρίποντα του Ντόντσιτς και τα καρφώματα του Τζος Νίμπο δεν αποδείχτηκαν αρκετά για να… ξαναμπεί στο παιχνίδι η Σλοβενία, με τους Παπαγιάννη, Μήτογλου και Τολιόπουλο να διαμορφώνουν το 66-50 στο 30ό λεπτό (19-17 επιμέρους σκορ).

Η εθνική όχι μόνο δεν χαλάρωσε στην 4η περίοδο, αλλά μπήκε αποφασισμένη και με επιμέρους σκορ 18-6 «άγγιξε» για πρώτη φορά το +31 (84-53). Ο Λαρεντζάκης είχε ευστοχήσει σε δύο διαδοχικά τρίποντα στην αρχή αυτής, και μετά από πόντους των Γιάννη Αντετοκούνμπο, Τολιόπουλου και Ουόκαπ, ο Λαρεντζάκης ευστοχούσε σε ένα ακόμη τρίποντο. Οι έξι πόντοι της Σλοβενίας είχαν έρθει από δύο τρίποντα του Κλέμεν Πρέπελιτς. Ο Αντετοκούνμπο είχε κάνει ό,τι χρειάστηκε και κάθισε στον πάγκο 7:56΄΄ πριν τη λήξη. Και 4:19’’ πριν το τέλος του ματς, ο Σέκουλιτς απέσυρε στον πάγκο τον σούπερ σταρ των Μάβερικς (84-57) δείχνοντας πως είχε συμβιβαστεί με την ιδέα του… αποκλεισμού. Οι Καλάθης, Παπανικολάου και Παπαγιάννης βγήκαν επίσης για να ξεκουραστούν με περίπου τρεισήμισι λεπτά εναπομείναντα χρόνο. Ο Καλαϊτζάκης έδωσε ξανά προβάδισμα με +31 πόντους 91-60 στην Ελλάδα και η εθνική μετρούσε αντίστροφα για τον τελικό της Κυριακής (7/7).

Διαιτητές: Βάσκες (Πουέρτο Ρίκο), Σαλίνς (Λετονία), Μπόουνερ (ΗΠΑ)

ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Γ. Αντετοκούνμπο 13, Παπανικολάου 5 (1), Παπαγιάννης 6, Μήτογλου 11 (2), Ουόκαπ 19 (3), Λαρεντζάκης 9 (3), Καλάθης 9, Τολιόπουλος 17 (4), Χαραλαμπόπουλος 2, Καλαϊτζάκης 5 (1), Μωραΐτης

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλεξάνταρ Σέκουλιτς): Ντόντσιτς 21 (5), Πρέπελιτς 6 (2), Νίκολιτς, Στέργκαρ 3, Ντράγκιτς 3, Χρόβατ 9 (2), Τσερκβένικ, Τσάντσαρ 2, Μούριτς 2, Νίμπο 17, Ντίμετς 1, Στσούκα 4

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.