Coltan: Η Ρουάντα στην κορυφή, η ΛΔ Κογκό στο βάθος…

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και η Ρουάντα ξεχωρίζουν ως οι δύο κύριοι εξαγωγείς κολτανίου στον κόσμο, ενός ζωτικού ορυκτού για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών που χρησιμεύει επίσης ως καταλύτης για διαμάχες μεταξύ αυτών των δύο χωρών.

Ο Οργανισμός Ecofin αναφέρει ότι το 2023, οι εξαγωγές κολτάνου από τη ΛΔΚ ανήλθαν συνολικά σε 1.918 τόνους, έναντι 2.070 τόνων για τη Ρουάντα.

Παρά τα τεράστια αποθέματά της, η ΛΔΚ έχει δει τη θέση της να αμφισβητείται από το 2014, μπαίνοντας σε έντονο ανταγωνισμό με τη γείτονά της από τη Ρουάντα. Η έλλειψη ιχνηλασιμότητας και η εμμονή του λαθρεμπορίου εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ηθική της προέλευσης του κολτάνου της Ρουάντα, τονίζοντας τις προκλήσεις που συνδέονται με τη διακυβέρνηση των φυσικών πόρων και την ευθύνη των πολυεθνικών.

Αν και η Ρουάντα αρνείται τις κατηγορίες για λεηλασία πόρων του Κονγκό, ο Πρόεδρος Paul Kagame παραδέχτηκε ωστόσο ότι η χώρα του λειτουργεί ως κόμβος για το λαθρεμπόριο ορυκτών του Κονγκό, υποδηλώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα είναι συνένοχος στην απάτη στην αλυσίδα της παγκόσμιας προσφοράς.

Ενώ η άνοδος των εξαγωγών κολτάνου στη Ρουάντα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, ο διεθνής οικονομικός εμπειρογνώμονας Junior Mbuyi πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα παράνομης εκμετάλλευσης coltan από την ανατολική ΛΔΚ από τη Ρουάντα, με τη σιωπηρή υποστήριξη ορισμένων διεθνών δυνάμεων.

Ζητεί να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για να τεθεί τέλος σε αυτή τη συνενοχή. Επιπλέον, ο Mbuyi πιστεύει ότι η ΛΔΚ και η Ρουάντα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω οικονομικών λύσεων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.