Εκλογές στη Λ.Δ.ΚΟΓΚΟ: Οι αντίπαλοι απορρίπτουν τα αποτελέσματα ακόμη και πριν από την επίσημη ανακοίνωση

Το Ανεξάρτητο Εθνικό Εκλογικό Δικαστήριο (CENI) ετοιμάζεται να ανακοινώσει επίσημα τα προσωρινά συνολικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών αυτή την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Η χώρα περιμένει το όνομα του νικητή στις προεδρικές εκλογές. Τα αποτελέσματα πρέπει να ανακοινωθούν από το κέντρο Bossolo, στην καρδιά της πρωτεύουσας, Κινσάσα.

Η τελετή δημοσίευσης των προσωρινών αποτελεσμάτων Ceni ξεκίνησε στις 4:00 μ.μ. τοπική ώρα στο κέντρο επιχειρήσεων και αποτελεσμάτων. Η δραστηριότητα ξεκίνησε με ομιλία του Denis Kadima, προέδρου του Céni και θα ακολουθήσει η ανάγνωση της απόφασης σχετικά με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την Patricia Nseya, εισηγήτρια του εκλογικού κέντρου, πριν ανακοινωθούν τα ίδια τα αποτελέσματα από τον πρόεδρο. του Céni. Τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι παρόντες σε αυτή την τελετή, συμπεριλαμβανομένων των Antoine Bolamba, Joëlle Bile και Noël Tshiani. Υπάρχει και ο αντίπαλος Théodore Ngoy.
Εννέα υποψήφιοι της αντιπολίτευσης αμφισβητούν ήδη τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών

Οι υποψήφιοι από μέρος της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν τη δήλωσή τους με μια μακρά λιτανεία από παρατυπίες που λένε ότι παρατήρησαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, οι κύριοι αντίπαλοι, ο Martin Fayulu και ο Moïse Katumbi, συγκεντρώθηκαν ξανά για να διεκδικήσουν αυτές τις εκλογές.

Στην κοινή τους δήλωση, οι εννέα υποψήφιοι επισημαίνουν αρχικά τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ψηφοφορία. Αναδεικνύουν παραβιάσεις του εκλογικού νόμου, μέσω της συνέχισης της ψηφοφορίας για έξι ημέρες, της ύπαρξης παράλληλων εκλογικών τμημάτων ή ακόμη και του ελέγχου εκλογικών μηχανών από υποψηφίους που προσδιορίζουν ως συνδεδεμένους με το ισχύον καθεστώς.

Αυτές οι ατασθαλίες καθιστούν, σύμφωνα με τους ίδιους, το τετραπλό ψηφοδέλτιο της 20ης Δεκεμβρίου, «φάρσα» ή και «μασκέ», υποστηρίζουν.

Έτσι και πριν ακόμη την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα απορρίπτουν. Ζητούν νέες εκλογές με «ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή». Τέλος, ζητούν από τον λαό του Κονγκό να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα μετά την ανακήρυξή τους.

«Θα δράσουμε ειρηνικά», πρόσθεσε ένας από τους υποψηφίους που ήταν παρόντες σήμερα το πρωί. Ο Floribert Anzuluni πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί μια ειρηνική λύση που να ανοίγει την πόρτα σε συζητήσεις. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να περάσουμε πέντε χρόνια συζητώντας μόνο τη νομιμότητα», προειδοποιεί.

«Ο εκλογικός νόμος παραβιάστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος. Γίναμε μάρτυρες εκλογών ή εκλογών ή παρωδίας εκλογών; Είδατε το γέμισμα των ψηφοδελτίων. Ο κύριος Καντίμα και οι Τσένι, αν ήθελαν να οργανώσουν καλές εκλογές, γιατί δεν ζήτησαν επιπλέον περίοδο επτά ή δέκα ημερών; Θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε χθες, 30, όπως είχαμε ψηφίσει το 2018, για να στείλουν τα μηχανήματα σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Γιατί δεν το έκανε; Απλά επειδή χρειαζόταν επιπλέον μέρες για να γεμίσει τις κάλπες, χρειαζόταν αυτό το διάλειμμα και το έκανε. Για εμάς, λοιπόν, δεν γίναμε μάρτυρες εκλογών. Οπότε, πρέπει να ξανακάνουμε αυτές τις εκλογές», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάρτιν Φαγιούλου.

Οι υποψήφιοι που μίλησαν λοιπόν, λίγες ώρες πριν από την επίσημη διακήρυξη αναμένεται εδώ στην Κινσάσα μεταξύ 2:00 μ.μ. και 3:00 μ.μ. Στη συνέχεια, η χώρα θα μάθει επίσημα το όνομα του επόμενου προέδρου της, αλλά δεν θα υπάρξει πραγματική έκπληξη, αφού εδώ και μια εβδομάδα, το Ceni μεταδίδει, εκλογική περιφέρεια προς εκλογική περιφέρεια, τις τάσεις αυτών των προεδρικών εκλογών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.