ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ Λ.Δ.ΚΟΓΚΟ:Η ψηφοφορία συνεχίζεται σε κάποια εκλογικά κέντρα,ενώ στα άλλα έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση

Στην Κινσάσα, οι κύριες αρτηρίες της πόλης ξαναζωντανεύουν, σε αντίθεση με την προηγούμενη μέρα που σημαδεύτηκε από εξαντλητικές εκλογικές επιχειρήσεις, καθώς πράκτορες και παρατηρητές της CENI, μάρτυρες, ακόμη και ορισμένοι ψηφοφόροι παρέτειλαν την παρουσία τους στα εκλογικά τμήματα μέχρι αργά το βράδυ. .
Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν αργά

Αρκετά κέντρα έκλεισαν αργά τις ψηφοφορίες, άλλα έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν τα αποτελέσματα μπροστά σε ψηφοφόρους, μάρτυρες και παρατηρητές που είχαν το θάρρος και τη δύναμη να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα μέχρι το τέλος της ημέρας. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, τα κέντρα που βρίσκονται ήδη σε αυτό το στάδιο αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του συνόλου.

Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα που δεν έχουν ανοίξει, ιδιαίτερα σε επαρχίες όπως το Sankuru ή το Equateur, οι εκλογικοί παράγοντες δέχονται πιέσεις από τους ανωτέρους τους να ξεκινήσουν τις ψηφοφορίες πολύ νωρίς αυτήν την Πέμπτη και να αποφύγουν την παράταση των εργασιών μέχρι το «Θα τα λέμε Παρασκευή».

Στόχος είναι να προχωρήσουμε αρκετά γρήγορα στο επόμενο στάδιο που είναι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Το Céni παραμένει σίγουρο και επιβεβαιώνει ότι όλα θα επιταχυνθούν, επιτρέποντας τη δημοσίευση των πρώτων προσωρινών αποτελεσμάτων που συγκεντρώθηκαν αύριο Παρασκευή.

Χθες, η ημέρα της ψηφοφορίας της Τετάρτης σημαδεύτηκε από ένα πραγματικό υλικοτεχνικό χάος. Σύμφωνα με τον συνασπισμό των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών Citizen View, σχεδόν το ένα τρίτο των γραφείων δεν ήταν προσβάσιμα στους ψηφοφόρους κατά την επίσημη ώρα έναρξης. «Αυτό είχε αντίκτυπο, ιδιαίτερα στις εναλλαγές της διάθεσης των ψηφοφόρων. Σημειώθηκε κάποια βία. Και υπάρχει και το πρόβλημα των ψηφοφόρων που δεν ήταν στις λίστες, κάτι που δημιούργησε άλλες εστίες έντασης. Υπάρχουν ακόμη και άλλες γωνιές όπου οι ψηφοφόροι οργίστηκαν και έσπασαν το εκλογικό υλικό», είπε στο RFI ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Πολ Καμπέγια Μουκένγκε.

Αρκετοί υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων των Martin Fayulu και Denis Mukwege, «απαιτούν την αναδιοργάνωση αυτών των εκλογών» τις οποίες θεωρούν «αποτυχημένες».

Ο πρόεδρος του Céni, Denis Kadima, αναγνωρίζει αυτές τις δυσλειτουργίες, αλλά εξακολουθεί να εκτιμά ότι τουλάχιστον το 70% των ψηφοφόρων ήταν σε θέση να εκπληρώσουν το αστικό τους καθήκον, ιδίως επειδή τα γραφεία που άνοιξαν αργά είχαν εξουσιοδοτηθεί να υποδέχονται τους ψηφοφόρους πολύ μετά το επίσημο κλείσιμό τους στις 5. μετα μεσημβριας.

Un policier congolais face à une foule qui a tenté de forcer les portes d'un bureau de vote de Kinshasa, RDC, le 20 décembre 2023.

“Το Céni δεν ήταν έτοιμο”

Εικονογράφηση στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών όπου οι πύλες παρέμειναν κλειστές μέχρι τις 10:30 το πρωί μπροστά σε ένα εκνευρισμένο πλήθος. Έπειτα έπρεπε να περιμένουμε άλλη 1,5 ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με ένα μέλος της Ceni, όλα ήταν έτοιμα, αλλά τα εκλογικά μηχανήματα δεν έφτασαν μέχρι τις 9 το πρωί.

Λίγο πιο μακριά, στο πανεπιστημιακό ινστιτούτο του Rev Kim, η ψηφοφορία ξεκίνησε με 3 ώρες καθυστέρηση. Αρκετοί παρατηρητές, ωστόσο, παραπονέθηκαν ότι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο εκλογικό τμήμα. «Δεν υπάρχει τρόπος να μπεις στην αίθουσα γιατί σύμφωνα με αυτούς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για παρατηρητές μέσα. Ποιες εκλογές μπορεί να γίνουν έτσι; Κανονικά, αυτό δεν μπορούσε να συμβεί σήμερα. Το Ceni δεν ήταν έτοιμο», είπε ένας από αυτούς.

«Είναι χαρά να επιλέγω μόνος μου τους ηγέτες της χώρας»

Στο Μπουκάβου, στην επαρχία Νότιο Κίβου, οι ψηφοφόροι ψήφισαν αργά το βράδυ για να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες. Χαλαρό πρόσωπο, χαμόγελο στα χείλη, ο Nickson Byamungu φεύγει από το εκλογικό θάλαμο. Έμεινε μπροστά στο εκλογικό κέντρο μέχρι αργά το βράδυ για να ψηφίσει. Πρώτη για εκείνον: «Είναι χαρά να επιλέγω μόνος μου τους ηγέτες της χώρας. Αν και τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν αργά και τα μηχανήματα χάλασαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τη μάζα του κόσμου που ήταν εκεί, έπρεπε να περιμένω μέχρι το τέλος για να εκπληρώσω το καθήκον μου».

Από την πλευρά του, ο Lucien Bachoke συλλογίζεται το ανεξίτηλο μελάνι που έχει τοποθετηθεί στο μικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριού. «Θα έλεγα ότι αυτά τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι κάτι σαν παγίδα. Είναι μια ευθύνη που εμπιστευόμαστε σε αυτόν που θα μας οδηγήσει να του δείξουμε πόσο περιμένουμε αλλαγή, μια καλύτερη ζωή», φιλοσοφεί.

Un bureau de vote saccagé à Bunia, RDC, le 20 décembre 2023.
Η καταμέτρηση σε εξέλιξη

Ο Alain Shindano είναι ο πρόεδρος της αστικής κοινωνίας των πολιτών στο Bukavu. Παρά την κούραση της ημέρας, δεν επιτρέπει στον εαυτό του καμία ανάπαυλα μέχρι τα αποτελέσματα. «Δεν περίμενα ότι αυτή η μέρα θα ήταν αυτό που βλέπω», θαυμάζει. Κάποιοι προέβλεψαν ότι δεν θα γίνονταν εκλογές, “αλλά είναι εκεί!” Αισθάνομαι ενθουσιασμένος και είμαι εκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, μέχρι την καταμέτρηση και το τελικό αποτέλεσμα».

Στα γραφεία στα οποία έγινε η ψηφοφορία, η καταμέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, αν και όχι χωρίς δυσκολία. Στο Λουμπουμπάσι ξεκίνησε αργά το βράδυ. Αρκετοί μάρτυρες από τους υποψηφίους καθώς και από τα πολιτικά κόμματα ήταν παρόντες, αλλά σε ορισμένα εκλογικά τμήματα δεν υπήρχαν παρατηρητές κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης.

Παρά την κούρασή του, ο Kemy Manjata, περίπου είκοσι ετών, δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι. «Γιατί να γυρίσω πίσω; Χρειαζόμαστε διαφάνεια και σαφήνεια των αποτελεσμάτων. Αυτή την περίοδο, νέοι στην ηλικία μου είναι στο κρεβάτι, αλλά είμαι εδώ για το καλό της χώρας μου», λέει, γνωρίζοντας ότι η επέμβαση θα διαρκέσει πολύ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.