ΙΣΡΑΗΛΗ:Πώς “ξύπνησε” η βία

Για το Ισραήλ, η στοχοποίηση του Τελ Αβίβ, της εμπορικής πρωτεύουσάς του, είναι μια νέα πρόκληση στην αντιπαράθεση με τη Χαμάς, την οποία το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η βία ακολούθησε εβδομάδες έντασης στη διάρκεια του Ραμαζανιού, με συγκρούσεις ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και Παλαιστίνιους διαδηλωτές κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτές κλιμακώθηκαν πριν από μια δικαστική ακρόαση -που έχει στο μεταξύ ακυρωθεί– η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τα οποία διεκδικούν Εβραίοι έποικοι.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στο πάγωμα των συνομιλών των αντιπάλων του Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και την εκδίωξή του έπειτα από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ιατρικές πηγές δήλωσαν ότι ένας 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε πως 14 από τους ανθρώπους που φέρεται να σκοτώθηκαν ήταν παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ερευνά τις πληροφορίες αυτές και πως προτεραιότητά του είναι η αποτροπή απωλειών αμάχων.

Το Ισραήλ έχει στείλει πεζικό και θωρακισμένα οχήματα προκειμένου να ενισχύσουν άρματα μάχης που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην περιοχή, ξυπνώντας μνήμες από την τελευταία χερσαία εισβολή του στη Γάζα προκειμένου να σταματήσει επιθέσεις με ρουκέτες το 2014.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.