ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΤΙΣ «ΦΛΟΓΕΣ»: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «κίτρινα γιλέκα» και γιατί εξεγέρθηκαν κατά του Μακρόν (Pics)

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς συναντήθηκε με την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα 2 Δεκεμβρίου, αναζητώντας έναν τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων που οργανώνονται σε ολόκληρη την Γαλλία. Όμως αν αυτή είναι η απάντηση-κλειδί από την πλευρά του Μακρόν για να κατευνάσει τα πνεύματα, πιθανόν να πετύχει το αντίθετο, να ρίξει δηλαδή «λάδι στη φωτιά» καθώς παραμένει ανένδοτος: «η πορεία δεν αλλάζει… όπως και η φορολογία στα καύσιμα», όπως τόνισε ο ίδιος.

Το πρόβλημά του Εμανουέλ Μακρόν είναι ότι ο λόγος του, όσο φροντισμένος και αν είναι, μοιάζει να πέφτει στο κενό. Δεν περνάει πλέον στην μεγάλη μάζα του γαλλικού λαού που θέλει «πράξεις και όχι λόγια» και τον θεωρεί «αποσυνδεμένο» από την δική του, δύσκολη πραγματικότητα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν:

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι, από το 1968.

Σκληρό βίντεο:

Ποια είναι τα «κίτρινα γιλέκα»

Το κίτρινο γιλέκο, το οποίο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης, έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαμαρτυρίας, αλλά και αναγνώρισης.

Καθώς πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media στις αρχές του Νοέμβρη και φούντωσε χωρίς να έχει αναδείξει μέχρι στιγμής έναν αρχηγό αλλά και δεν καθοδηγείται ούτε από τα κόμματα ούτε από τα συνδικάτα, το κίτρινο γιλέκο είναι το βασικό στοιχείο αναγνώρισης.

Το σύνθημα έχει ήδη δοθεί, όσοι οδηγοί συμμετέχουν στις διαμαρτυρίας έχουν το κίτρινο γιλέκο σε περίοπτη θέση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους. Όσοι πολίτες κινητοποιούνται μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους δρόμους ή συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, φορούν όλοι κίτρινα γιλέκα. Πολλοί είναι περήφανοι για τα φυλλάδια που έχουν τυπώσει με δική τους πρωτοβουλία συμμετέχοντας οικονομικά, θεωρώντας ότι έτσι αποφεύγουν την όποια χειραγώγηση από κόμματα ή συνδικάτα.

Η παγίδα του ντίζελ

Από την αρχή του 2018 ξεκίνησε η γκρίνια κατά των αυξήσεων στα καύσιμα. Μέσα σ’ ένα χρόνο οι αυξήσεις έφθασαν : +23% για το ντίζελ, +15% για την αμόλυβδη βενζίνη.

Βέβαια οι αυξήσεις, οφείλονται εν μέρει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, στις οποίες όμως προστίθενται οι συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας.

Προβάλλοντας το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της χρήσης του ντίζελ, η κυβέρνηση επεδίωξε καταρχάς μέσω της φορολόγησης του ντίζελ, τη σύγκλιση στις τιμές στην αντλία με τη σούπερ αμόλυβδη.

Η σύγκλιση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με τη μείωση της αμόλυβδης, φώναξαν πολλοί. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση αιφνιδίασε τελευταία αυξάνοντας συγχρόνως και επιπλέον και την τιμή της αμόλυβδης.

Έτσι από τον προσεχή Ιανουάριο, στο όνομα της οικολογίας, η αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 4 λεπτά ανά λίτρο, το δε ντίζελ κατά 7 λεπτά ανά λίτρο.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις, η τιμή του ντίζελ το 2021 θα φθάσει το 1,60/λίτρο ξεπερνώντας την τιμή της αμόλυβδης (1,59), το δε 2022 οι τιμές θα φθάσουν το 1,67 και 1,64 αντίστοιχα.

Το πρόβλημα των Γάλλων είναι ότι «για δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις ωθούσαν τους πολίτες να αγοράζουν ντίζελ αυτοκίνητα» όπως εξηγεί ο Φλαβιέν Νεβί οικονομολόγος και δήμαρχος του Σεμπαζά στην Ωβέρνη.

Πριν από 10ετία μάλιστα έδιναν και μια έξτρα βοήθεια, ένα είδος επιταγής, για την αγορά ντίζελ με συνέπεια τα ντίζελ αυτοκίνητα να καλύπτουν κατά το 2012, το 73% των πωλήσεων.

«Σήμερα με τις αυξήσεις οι οδηγοί νιώθουν παγιδευμένοι» λέει ο Νεβί, «20 εκατομμύρια ντίζελ αυτοκίνητα κυκλοφορούν καθημερινά, τα οποία έχουν ήδη χάσει την αξία τους, εάν θελήσουν να τα πωλήσουν. Παράλληλα ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Και είναι ωραία να μιλάμε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία έχουν ακόμα πολλά προβλήματα και κυρίως είναι ανύπαρκτα τα σημεία φόρτισης των μπαταριών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια» υπογράμμισε ο Φ.Νεβί.

Χαμένη εμπιστοσύνη

Αντικρούοντας το κύμα διαμαρτυρίας των πολιτών για το θέμα, κατά την περιοδεία του στην επαρχία της Λωρραίνης την περασμένη εβδομάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν…

Πηγή: https://www.newsbomb.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.